Afgelopen weekend zetten we grote stappen vooruit in onze verbouwingen en dus is het tijd voor een nieuwe verbouwupdate. We zijn al even bezig met de tweede verdieping (die we benoemen als zolder of als tweede living): enkele weken geleden kwamen de bezetters, nadien focusten wij ons op het schuren van de vloer. Ja, wij kunnen onze parketvloer van meer dan 100 jaar oud behouden, hoera! Afgelopen weekend werd hard gewerkt om het plafond te hangen en komende weken hopen we dat af te kunnen werken en te kunnen olieën (vloer) en whitewashen (plafond). Er komt daar eindelijk schot in de zaak. Foto’s van die ruimte ga ik nu nog niet delen, dat zal ik binnenkort eens doen, met een voor en na.

Wat afgelopen weekend ook aangepakt werd, is de vloer van de living. Ik kan nog geen voor en na geven, maar het verschil is echt enorm, dus deel ik hier al even een voor en tijdens.

De vloer van onze toekomstige living bestaat (zoals wel vaker in oude huizen) uit twee delen. Het voorste stuk aan het vernieuwde raam (met de pijl) werd een jaar of vijftien geleden al vernieuwd en ziet er op het eerste zicht heel goed uit.

Het achterste stuk was nog nooit vervangen en met de ietwat vochtige kelder eronder bleek al snel dat we dat stuk sowieso zouden moeten vervangen, omdat de vloer echt rot was.

We kozen ervoor om heel de vloer te vervangen. Dan kunnen we potten en balken steken (met isolatie) en erover beton laten gieten.

De afbraak ging gelukkig heel vlot. We hadden veel helpers (waarvoor dank allemaal) en zo ging het echt vooruit.

Het hout van het goede stuk vloer wilden we graag behouden om te kunnen hergebruiken in de badkamer (waar we een verhoog moeten maken om zeker voldoende draagkracht te hebben om een bad te kunnen zetten). Dat lukte gelukkig wel met de steunbalken, maar helaas niet met de planken van de vloer zelf, omdat die genageld waren op een manier waarop ze onzichtbaar zouden zijn van bovenaf en het dus ook onmogelijk werd om ze fatsoenlijk te verwijderen.

Met de afbraak bleek al snel dat we de juiste keuze hadden gemaakt om heel de vloer te vervangen. Uit het ‘goede’ stuk vloer kwam een rot stuk balk uit de muur …

rotte balk met schroevendraaier door

Je kan wel raden hoe het slechte stuk vloer eruitzag …

Intussen is de vloer van onze living verdwenen en hebben we een extra hoge kelder.

livingvloer weg

Over enkele weken komt de aannemer potten en balken steken en tot dan ziet de deur tussen de gang en de living er zo uit.

Veiligheid boven alles!

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!