Bij Kelly/lilith zag ik vorig jaar een toffe rubriek: de leesclub tipt. Ik zit sinds een jaar zelf in een leesclub met allemaal toffe mensen die veel boeken lezen. Dat leek me de ideale vijver om tips in te vissen. Ik vroeg aan Kelly of ik haar rubriek mocht overnemen en ze ging meteen akkoord. Dat onze leesclub niet had bestaan zonder de blog van Kelly (bij de omschrijving in de besloten Facebookgroep staat letterlijk: Een leesclub voor lezers van Tales From The Crib in het Antwerpse) maakte de cirkel rond. Beginnen doe ik graag met Saar, 33, kinderloos en al lang samen met Stijn. Vier leden van onze leesclub hebben trouwens al lang een relatie met een Stijn, gelukkig met vier verschillende Stijnen.

Wat is je job?

Ik ben coördinator van de Belgische Vereniging voor Interne Communicatie (www.bvic.be), wat betekent dat ik evenementen en opleidingen organiseer voor onze leden (verantwoordelijken en medewerkers (interne) communicatie), communicatie voor en over de vereniging doe (nieuwsbrieven, website, social media …), net als de administratie. Een geweldig toffe job, die ik van thuis uit doe (want ik ben de enige werknemer) en als introvert vind ik dat ge-wel-dig – daarnaast ben ik ook freelance copywriter en communicatie-manusje-van-alles in bijberoep.

Hoe ben je in de leesclub geraakt?

Simpel: ik heb hem opgericht. Ongeveer 2 jaar geleden schreef Kelly/lilith op haar blog een artikel over hoe je een leesclub kan oprichten. Heel impulsief schreef ik in de comments: ‘Ik wil ook een leesclub oprichten in Antwerpen! Wie doet mee?’ Heel snel daarna had ik al een tiental reacties. En toen dacht ik: ‘Oh my god, wat heb ik nu gedaan?’ Maar bon, op 23 oktober 2014 hebben we onze eerste bijeenkomst gehouden in De Hand. Ik moet zeggen: ik ging er toch met een klein hartje naartoe. Want ik ben best wel introvert en zo impulsief clubs oprichten, dat is nu niet iets wat ik elke dag doe. Maar het was van de eerste keer geweldig tof. Achteraf gezien: één van de beste dingen die ik in mijn leven gedaan heb, hands down!

Ook al ben ik een later lid, ik ga daar helemaal mee akkoord! Heb je andere toffe hobby’s?

Ik kook en eet graag, kijk al eens wat series (The Wire, Breaking Bad, House of Cards …), ga graag op reis of citytrip (Parijs is mijn all time favourite stad), doe nu en dan yoga.

Wat lees je graag?

Veel. Engelstalige en Nederlandstalige hedendaagse fictie, historische romans, klassiekers, een beetje non-fictie, reisverhalen lees ik meestal ook graag, een thriller nu en dan. Ik lees meestal ook meer dan 1 boek tegelijkertijd en de keuze is meestal nogal praktisch ingegeven: minstens 1 van die 2 moet makkelijk mee te nemen zijn in mijn handtas.

Maar ik lees eigenlijk vooral wat in mijn boekenkast staat: door de jaren heen heb ik nogal wat boeken verzameld (gekocht, cadeau gekregen, ‘aangewaaid gekomen’) – en nu is het een beetje mijn levensproject om die ooit allemaal uitgelezen te krijgen. Hoe dat gekomen is? Onder meer omdat ik een aantal jaar heel weinig boeken gelezen heb (ik was toen journalist en las wel heel veel kranten en tijdschriften), maar wel boeken bleef kopen en cadeau krijgen. En zo krijg je dus een boekenkast waarin ik niet durf te tellen hoeveel boeken er nog ongelezen zijn. Tegelijkertijd geeft het mij ook enorm veel gemoedsrust dat ik zo’n keuze aan ongelezen boeken binnen handbereik heb.

Wat lees je niet graag?

Horror en kleffe romantiek. Ik ben meestal ook nogal sceptisch voor gehypete boeken: ik wacht liever af of ze de hype wel waard zijn. Nu, ik neem straks op vakantie wél Het smelt mee, die ik onlangs voor mijn verjaardag kreeg. Heel benieuwd naar, maar uit de reacties die ik al hoorde, denk ik dat het echt wel iets voor mij gaat zijn.

Lees je boeken altijd uit? Waarom wel of waarom niet?

Bijna altijd wel. Meestal haalt mijn nieuwsgierigheid naar de afloop de overhand op de irritatie omdat ik het niet goed vind. Als ik twijfel om een boek verder te lezen of niet, is het aantal pagina’s vaak doorslaggevend. Onder 200 à 300 p. lees ik meestal uit, maar meer dan dat, dat kan ik dan vaak niet opbrengen.

Hoe kies je welk boek je gaat lezen?

Ik wissel af tussen Engelstalige en Nederlandstalige boeken, en vaak beperkt de keuze zich tot mijn boekenkast. Verder is lukraak neuzen in de bib ook altijd leuk.

Voor tips vertrouw ik op Goodreads, de leesclub (uiteraard), enkele familieleden en vrienden die ook verwoede lezers zijn, en ik lees elke week ook De Standaard der Letteren.

Wat wil je nog kwijt?

Lezen is er bij mij met de paplepel ingegeven, ook mijn ouders en zus zijn verwoede lezers. Ik heb nooit niet graag gelezen en keek als kleuter al graag in boekjes – ik kon dan ook niet wachten om te leren lezen.

Mijn lief zegt wel eens: gij gaat nog een keer in een boekje veranderen. Tja.

Een aantal jaar heb ik veel minder gelezen, maar zo’n 5 jaar geleden heb ik heel bewust beslist om onze kranten-/tijdschriftabonnementen op te zeggen en zo meer tijd te maken om boeken te lezen (ik pendelde nog met de trein toen – voordien las ik kranten en tijdschriften, daarna dus boeken). Een beslissing die ik me nog geen moment beklaagd heb.

Welke 5 boeken moet iedereen lezen en waarom?

Waarom maar 5? Ai ai, keuzestress.

  1. Om te beginnen, een klassieker: The picture of Dorian Gray van Oscar Wilde. Ik heb die in mijn studententijd gelezen, het was één van de eerste boeken die ik (na de Harry Potter-boeken) in het Engels heb gelezen. Ik heb er zo van genoten, er staan pareltjes van zinnen in en het verhaal laat je toch redelijk verbijsterd achter.
  2. A short history of nearly everything van Bill Bryson. Het is op zeker moment gehypet geweest (hoewel meer in het Angelsaksisch taalgebied dan hier), maar het is de hype helemaal waard. Een boek over wetenschap godbetert. Zoals zovelen die van talen houden, had ik een behoorlijke hekel aan wetenschappen op de middelbare school. Maar mocht dit ons handboek geweest zijn, dan had ik dat zeker veel interessanter gevonden. Brysons vertrekpunt is: ik heb altijd gedacht dat wetenschap saai is, maar vermoed eigenlijk dat dat niet zo is. En vanuit de vraag ‘maar hoe hebben ze dat allemaal ontdekt?’ vertelt hij op zijn eigen, heerlijk geestige en spitse manier over het ontstaan van de aarde, de mens, fysica, geologie, chemie, astronomie, evolutietheorie – en hoe ze tot die wetenschappelijke kennis gekomen zijn. Geweldig amusant maar ook razend interessant.
  3. Kleine dagen van Bernard Dewulf. Geen roman maar een verzameling korte stukjes van 1 à 2 pagina’s. Kleine scènes uit het leven, overpeinzingen en bedenkingen. Ergens tussen poëzie en proza in. Van het allerallerschoonste dat ik al in het Nederlands gelezen heb.
  4. Flowers for Algernon van Daniel Keyes. Een sciencefictionboek dat een vriendin mij uitleende, ergens uit de jaren 60. Het hoofdpersonage is een jongen die mentaal achter is en als knecht bij een bakker werkt. Hij wordt als proefkonijn gekozen voor een therapie die zijn IQ zou verhogen. Het werkt, maar zijn IQ schiet compleet door het dak. Mooi om die evolutie te lezen, want het is een dagboek, met alle schrijffouten in het begin, en alle ingewikkelde vocabulaire op het hoogtepunt van zijn IQ. Weinig bekend boek (denk ik) maar heel erg mooi.
  5. En dan nog eentje van de leesclub: Mr. Gwyn van Alessandro Barrico. Niet voor mensen waarvoor elke plotwending plausibel en begrijpelijk moet zijn. Maar voorts: een prachtig, bizar, poëtisch, compleet onmogelijk verhaal.

Heb jij een van de boeken die Saar tipt al gelezen? Zou je een van haar boeken graag lezen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!