Vorig jaar heb ik heel sterk gelezen in functie van de Verbeelding Book Challenge van Kathleen. Ik kon de challenge voltooien, maar daardoor waren er enkele boeken die ik had willen lezen, maar nog niet had kunnen lezen. Ik lees wel graag, maar niet voldoende om bovenop de challenge en de leesclub nog andere boeken te lezen. Veel van die boeken die ik wilde lezen kon ik wel inpassen in de nieuwe challenge, maar in juni had ik het gevoel dat ik op een leesdip afstevende als ik niet meer volledig mijn eigen keuzes zou maken. Ik concludeerde dat ik de challenge dit jaar niet per se zou moeten halen en dat ik beter even de boeken kan lezen die ik zelf graag wil lezen, los van de challenge. Dat gaf wat ademruimte en zo kon ik een leesdip voorkomen. Dat wil niet zeggen dat ik de challenge niet meer ga volgen, want ik blijf het een leuke leidraad vinden. Het wil vooral zeggen dat ik dit jaar niet per se alle dertig puntjes hoef te schrappen, als ik er 25 haal zal ik ook blij zijn. Al kan het natuurlijk dat in december mijn haantjesgedrag de bovenhand haalt en ik alsnog een inhaalbeweging maak. Momenteel zit ik ook al best ver, dus het is nog wel haalbaar. Ik schakel gewoon een versnelling lager met de challenge.

Al is het niet zo dat ik door de challenge niet meer zo strict te volgen, geen puntjes meer kan schrappen. Soms kan een boek lezen dat je zelf wil lezen en waarvan je niet denkt dat het bij een puntje past blijkbaar toch vordering veroorzaken in je lijstje. Dat had ik deze maand met Geachte heer M. van Herman Koch.

De tussenstand:

  1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt: Purity van Jonathan Franzen
  2. Een horrorboek
  3. Een detective: Geachte heer M. van Herman Koch valt niet onder de stricte definitie van een detective, omdat je geen detective volgt, maar aan het einde van het verhaal weet je wel hoe de vork in de steel zit in verband met de verdwijningszaak (moord?) waar het boek rond draait.
  4. Een klassieker: Mrs Dalloway van Virginia Woolf
  5. Een humoristisch boek: Juliet, Naked van Nick Hornby
  6. Een briefroman: Waar is Bernadette? van Maria Semple
  7. Een debuut: Het smelt van Lize Spit
  8. Een boek waarin familie centraal staat: Verbroken beloftes van Jenny Offill
  9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat: Vlinderpark alzheimer van Johan Van Oers
  10. Een boek waarin de dood centraal staat: met Geachte heer M. van Herman Koch bleek ik zelfs twee puntjes te kunnen schrappen! De dood komt regelmatig aan bod in het boek. Het boek draait dus rond een verdwijning waarvan je lang niet weet of het misschien een moord was. Ook heet het eerste deel bijvoorbeeld ‘Lerarensterfte’ en het derde ‘Leven voor de dood’. Daarbovenop sterven er verschillende personages, dus je kan wel stellen dat de dood een centraal thema is.
  11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat: Big Magic van Elizabeth Gilbert
  12. Een boek waarin eten centraal staat
  13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek: Big Magic van Elizabeth Gilbert
  14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
  15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots: Waarvan wij droomden van Julie Otsuka
  16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
  17. Een hervertelling van een bekend sprookje
  18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was: Rechts is waar de duim links staat van José Vandekerckhove
  19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
  20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij: ik hou Vlinderpark alzheimer van Johan Van Oers hier even als reserve. Eerst zien of ik een auteur met dezelfde voornaam kan vinden, anders ga ik dus voor een auteur met dezelfde familienaam.
  21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is: Sinaasappels zijn niet de enige vruchten van Jeanette Winterson
  22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is: Bezonken rood van Jeroen Brouwers
  23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is: als ik heel creatief denk, past Geachte heer M. van Herman Koch ook bij dit puntje (het hoofdpersonage is een personage in een boek dat geschreven is door M., het is nogal meta), maar dat is misschien net over the top. Ik zal hier nog wel een ander boek voor zoeken.
  24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
  25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden: Mrs Dalloway van Virginia Woolf
  26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes: Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck
  27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
  28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat: Purity van Jonathan Franzen
  29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las: Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck
  30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven: Big Magic van Elizabeth Gilbert

Ondanks dat ik minder in functie van de challenge lees, maak ik toch vorderingen. Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Momenteel ben ik alweer in een boek bezig dat niet onder de challenge valt.

Heb jij al iets van Herman Koch gelezen? Vond je dat een aanrader?

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!