Een nieuwe jaar en een nieuwe editie van deze rubriek! Na de fancy hapjes tijdens de feestdagen, mag het wat simpeler en dus deelt Anke van smollen.be twee recepten voor brood: een Italiaans en een Indisch. Oftewel: focaccia en naan.
Focaccia
Ingrediënten
boter of olie
bloem
gist
witte suiker
gekruide olijfolie
rozemarijn
Maak eerst de kruidenolie, zodat die wat kan trekken. Meng hiervoor een kopje goede olijfolie met verse rozemarijnblaadjes en enkele uitgeperste knoflookteentjes.
Begin dan aan het deeg. Meng 500 gram bloem met een eetlepel zout. Los anderhalf zakje droge gist en een eetlepel suiker op in 3 dl lauw water en voeg dit bij de bloem. Kneed het deeg een kwartiertje door tot je een soepele bal krijgt. Laat het deeg een half uur afgedekt rijzen op een warme plaats.
Kneed het deeg kort even door en vorm er platte broden van (ongeveer 3-4 cm). Duw met je vingers putjes in het deeg en bestrijk de broden royaal met het oliemengsel. Laat de broden op de bakplaat nogmaals een half uur rijzen en bestrooi ze met grof zeezout. Bak de focaccia in een kwartiertje mooi goudbruin in de oven op 200 °C.
Naan
Ingrediënten
witte suiker
boter en/of olie
bloem
melk
gist
koriander
Los 1 theelepel suiker en 1 theelepel gedroogde gist op in 120 ml lauwwarm water. Laat 10 minuten staan tot het begint te bubbelen.
Meng 260 gram bloem met 1 theelepel zout, het gistmengsel, 50 ml lauwe melk, 2 eetlepels boter en 1 eetlepel olie. Kneed 10 minuten tot een plakkerig, maar elastisch deeg. Doe het deeg in een ingevette kom en laat afgedekt een uur rijzen op een warme plek.
Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en rol elk bolletje zo dun mogelijk uit met een deegroller of een lege fles. Verhit een grote pan en bak elke plak deeg 1 à 2 minuten aan beide zijden zonder vetstof. Strijk elke naan die uit de pan komt in met gesmolten boter. Serveer warm bij een Indisch gerecht.
Variatie:
Dit is een basisrecept. Voeg Indische kaas toe voor cheese naan, look voor garlic naan of breng het deeg op smaak met koriander, komijn …
Mmm! Ik maakte vorig jaar voor het eerst zelf focaccia met verse rozemarijn (en olijven) en dat was zooooooo lekker!
Zalig, ik was net deze week aan het denken dat ik eens een receptje voor naan zou moeten zoeken en nu schotel jij het mij hier gewoon voor 🙂 Merci!
Graag gedaan! 🙂