Gsm’s, ik heb het er een beetje moeilijk mee. Handig ding enzo, daar niet van. Het heeft gewoon even geduurd voor ik er het nut van inzag. Ik wachtte nogal lang voor ik mijn eerste gsm kocht, namelijk tot de vakantie na het laatste middelbaar (2003, ik was de laatste van mijn klas). Mocht ik op dat moment geen vriendje gehad hebben dat ik een kleine maand zou hebben moeten missen (aparte Chirokampen), ik zou er nog langer mee gewacht hebben. Maar dat vriendje is er nog steeds, dus die gsm heeft zeker zijn nut bewezen.

Mijn gsm staat bijvoorbeeld standaard op trillen. Dat wil zeggen dat ik berichtjes vaak laat lees en dat ik mijn telefoon vaker niet dan wel opneem. Niet altijd fijn voor degenen die mij willen bereiken, maar als het echt dringend is, moeten ze mijn vriend maar contacteren … Hoe vaak is iets ook echt dringend?

Doorheen de jaren heb ik zo min mogelijk een nieuwe gsm gekocht, wegens er gewoon geen geld aan willen/kunnen geven. Een smartphone was ook niet meteen iets dat op mijn verlanglijstje stond. Tot mijn vriend voor 1 euro een smartphone bij zijn abonnement kreeg. Hij had zelf al een smartphone (een die tegen een stootje kon) en gaf de nieuwe aan mij. Ik had nog maar een half jaar een nieuwe gsm (lader kapot van de vorige en nergens meer te vinden, dus van de moetens, jawel) en stond niet te springen voor zo’n smartphone. Ik liet dat dus even op zijn beloop, maar zwichtte uiteindelijk toch.

Al snel bleek dat die smartphone met een reden voor zo weinig geld werd weggegeven. Het ding loopt nogal vaak vast, maar kom, iets van een gegeven paard en zijn bek … Intussen kende ik de geneugten van een smartphone al en had ik al een mobiel abonnement (als iemand viking wil worden, geef gerust mijn naam door!). Maar om zo snel een nieuwe smartphone te kopen, dat zag ik niet helemaal zitten. Toen kwam ik de Fairphone tegen op internet, helaas te laat om nog een smartphone van de eerste lading te bestellen. Ik besliste wel meteen dat als ik ooit een nieuwe smartphone zou kopen, het een Fairphone zou zijn en jawel, je kan opnieuw een bestelling plaatsen. Ik ben dus een van de (momenteel) bijna 12 000 mensen die er al een bestelde.

Fairphone

Waarom een Fairphone?

Fairphone

Voilà, daarom. De grondstoffen komen niet uit conflictgebieden, de werknemers krijgen eerlijke lonen, het systeem is open source, veel stukken zijn vervangbaar, wat de levensduur van de smartphone fel verhoogt. Is het de beste smartphone op de markt? Dat denk ik niet, al is het zeker ook niet de slechtste, maar oordeel vooral zelf. Voor 310 euro, denk ik dat ik wel een goede smartphone in huis haal. Ik heb ook niet de behoefte om het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste te hebben. Is de Fairphone heilig? Nee, er zal vast een manier zijn om een nog duurzamere smartphone te maken die misschien nog betere lonen geeft aan alle werknemers, maar ik denk niet dat die al op de markt is. Als je smartphone aan vervanging toe is en je geeft om de mensen en de wereld, dan zou ik het toch minstens overwegen.

Al moet ik toegeven: mijn schoonzus gebruikt nog altijd haar Nokia 3310, dàt is pas duurzaam.

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!