Een maand geleden slikte ik mijn laatste pil. Niet om kindjes te krijgen, nee, totaal niet zelfs. Ik slik de pil sinds mijn achtiende verjaardag ongeveer, bijna twaalf jaar dus ondertussen. Ik was best benieuwd naar hoe mijn lichaam zonder de pil zou zijn. Het duurt ongeveer een maand voor alle hormonen uit je lichaam zijn, dat zou dus nu zijn.

Als je op internet zoekt naar de neveneffecten van stoppen met de pil, krijg je een behoorlijk lijstje te lezen:

Voorbeelden van klachten na het stoppen van de pil zijn:

  • buikkrampen
  • buikpijn
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • pijnlijke borsten
  • pijnlijke tepels
  • stemmingswisselingen
  • puistjes
  • onregelmatige menstruatie

Natuurlijk krijgt niet iedereen dezelfde klachten. Mijn dokter had het enkel over afvallen, maar dat zou ik nu geen klacht durven noemen (in mijn geval toch niet). Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit veel last heb gehad van de pil, dus vroeg ik mij vooral af of er effecten waren die ik zelf niet doorhad. Ik slikte trouwens al die tijd Microgynon 30 (en sinds enkele jaren de generische variant Nora 30), een lichte pil. Misschien is dat de reden dat ik er niet veel van merkte?

Ik ben gestopt met de pil midden in een cyclus (ik heb nog acht pillen geslikt van een nieuwe strip). Dat was oorspronkelijk niet echt de bedoeling, maar het kon en ik was pilmoe, zodoende. Voor de mensen die het interesseert: de effecten van stoppen met de pil bij mij, week per week.

Na één week
De eerste dagen heb ik wat hoofdpijn, maar dat kan ook zijn doordat ik wat lang in de zon heb gezeten. Na een week ben ik één kilo lichter. Blij dat de weegschaal eens minder aangeeft in de plaats van meer, maar niet het wonderlijke effect waarop ik gehoopt had. Dat komt misschien nog?

Na twee weken
Ik heb het gevoel dat ik minder last heb van acné, terwijl ik net meer last had verwacht. Ja, ook met het slikken van de pil had ik nog wat last van puistjes (ja hoor, als bijna-dertigjarige). Ik was bang voor meer puistjes en smeer daarom nu af en toe een maskertje, misschien daardoor?
Om echt te zien wat het effect van de pil was op mijn lichaam, probeer ik zeker niet gezonder te eten dan de voorbije weken, maar ik overdrijf daar toch wat in, dus de weegschaal geeft weer dat ik een kilo ben bijgekomen. Toch best niet overdrijven dus …

Na drie weken
Twee kilo bijgekomen, ik snap het niet goed. Akkoord, ik eet niet geweldig gezond, maar erger dan anders ben ik niet bezig en toen kwam ik nooit zo veel bij. De pil heeft dus niet het effect op mij dat mijn dokter gezegd had. Wel op mijn eten letten dus vanaf nu, want ik heb echt geen zin in nog bijkomen.
Ik heb nog altijd het gevoel dat ik minder last van puistjes heb dan toen ik de pil nog gebruikte. Dat werkt hier echt averechts precies.
Deze week had ik mijn eisprong. Wel fijn om mijn lichaam opnieuw aan te voelen, dat was door de pil lang geleden. Het is vrij laat, maar daar was ik op voorbereid. Het kan nog wel even duren voor ik opnieuw een normale cyclus heb. Hoe later de eisprong, hoe later de menstruatie, dus ik klaag niet. Ik vrees vooral dat ik weer meer last/pijn zal hebben van mijn regels.

Na vier weken
Oef, twee kilo minder, mits een beetje op mijn eten letten. Dat waren gelukkig heel tijdelijke kilo’s. Mijn huid lijkt nu iets vetter dan toen ik de pil nog gebruikte en ik heb terug iets meer last van puistjes, net zoals toen ik de pil nog nam dus. Nog geen menstruatie.

Stiekem had ik gehoopt dat ik zou afgevallen zijn na die maand, maar dat is niet het geval. Geen spectaculaire veranderingen dus, behalve dan dat ik nu lange tijd geen menstruatie heb gehad. Al vond ik die regelmaat eingelijk nog een van de voordelen van de pil.

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!