Polydactylie


polydactyl cat http://themetapicture.com/my-polydactyl-cat/Polydacty-watte? Polydactylie. Of letterlijk: veel vingers.De kat op de foto hierboven heeft het (al gaat dat dan enkel over tenen natuurlijk) en ik heb het ook. Jawel, ik ben geboren met elf vingers. Of toch 10,5. Ik heb namelijk geen volledige extra vinger, enkel een extra vingerkootje aan mijn duim.

Het valt niet echt hard op. Ik ben er zeker van dat er mensen zijn die mij kennen, maar die het nog nooit gezien hebben (mijn schoonzus bijvoorbeeld zag het toen ik al zeven jaar samen was met haar broer, mijn schoonbroers weten het misschien nog altijd niet). Ook zullen er mensen zijn die het al wel gezien hebben, maar nooit hebben durven vragen waarom ik een misvormde duim heb.

Dat is het, ja, een misvormde duim. Die duim hoort helemaal bij mij, maar als je het een vieze gedachte vindt, lees dan niet verder (er volgen ook foto’s). Ik begrijp dat wel, hoor. Ik zit daar ook niets mee in. Aan de nieuwsgierigen: hier volgt mijn verhaal!

Algemene info

Er bestaan verschillende vormen van polydactylie. Mijn vorm dus (een extra vingerkootje), maar evengoed een extra volledige vinger tot veel te veel vingers en tenen (lees: 15 vinger en 16 tenen).

Het is erfelijk (er waren bij ons geen eerdere gevallen bekend in de familie, het slaat wel een generatie over), maar komt ook voor bij incestueuze gemeenschappen zoals de mormonen (niet van toepassing). Ongeveer 1 op 500 baby’s wordt ermee geboren. Het is niet zo bekend, maar eigenlijk is het dus vrij onschuldig.

Persoonlijk

Toen mijn ouders mijn leeftijd nog in dagen (of zelfs uren) konden uitdrukken, zag ik er zo uit.

polydactylie http://gerhildemaakt.wordpress.comDe foto is dus niet extra wazig aan de duim, dat zijn wel degelijk twee kootjes bovenaan.

Toen ik ongeveer 20 maanden was en net twee jaar zag ik er zo uit.

Een paar maandan later is het extra kootje operatief verwijderd, want anders zou ik in de kleuterklas niet kunnen leren knippen. Originele reden, he!

Momenteel ziet mijn duim er zo uit.

Het bovenste kootje staat scheef en waar mijn extra kootje hing, hangt nu nog een aanhangsel (omdat ze dachten dat daar een spiertje inzat). Het litteken loopt tot onderaan mijn duim, maar het ergste gelukkig maar tot halverwege.

Na de operatie hadden ze mijn ouders aangeraden om mij op mijn zestiende terug te laten komen om het verder te bekijken. Ik vreesde vooral dat ze mijn duim zouden willen breken en rechtzetten, dus heb ik dat niet gedaan. Die duim hoort echt bij mij en hoe stom is het wel niet om met een plaaster te lopen en dan aan iedereen te moeten zeggen dat dat is omdat mijn duim is rechtgezet? Terwijl veel mensen misschien zelfs niet zouden weten dat ik een scheve duim heb.

Voor- en nadelen

Knippen kan ik intussen vlot en doordat ik als tweejarige (rechtshandige) mijn rechterhand een tijd niet kon gebruiken, kan ik mijn linkerhand ook vrij vlot gebruiken.

Het enige nadeel dat ik ken is dat ik, als ik ga bowlen, enkel de zwaardere bowlingballen kan gebruiken, omdat mijn scheve duim enkel in de grotere gaten past. Maar ik ga eigenlijk amper bowlen, dus dat is geen ramp. Sommige mensen vinden mijn duim vies, maar ook dat vind ik niet zo erg. Er heeft nog niemand geweigerd mij een hand te geven ofzo, dus ik kan daar wel mee leven. Ik snap het wel dat mensen mijn duim maar vreemd vinden.

Er zijn, raar maar waar misschien, ook enkele voordelen verbonden aan die scheve duim van mij. Ik kan bijvoorbeeld vlot een aansteker gebruiken, ik zal namelijk niet snel mijn vinger verbranden aan de vlam.

Helaas rook ik niet.

Wat ik persoonlijk handiger vind, is dat ik bij het lezen mijn duim perfect in het hoekje van het boek kan plaatsen. Al denk ik niet dat andere mensen problemen hebben met boeken lezen.

Tot zover mijn spreekbeurt over polydactylie. Zijn er nog vragen? πŸ˜‰

PS: Ik schreef deze blogpost de dag voordat Oon bekendmaakte dat het nieuwe thema van #boostyourpositivity body is. Deze blogpost past hier toevallig wel in en het is eens wat anders dan zagen over dat gewicht van mij, he.

 

Tags:
gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

2019 …

2018 …

11 Comments

 • Judith (Dietemiet)
  October 29, 2015 at 9:43 am

  Helaas rook ik niet πŸ™‚

 • Anke
  October 29, 2015 at 1:24 pm

  Bij die laatste foto zou je kunnen denken dat je zo vaak gelezen hebt dat je duim in een boekhoek gegroeid is.

 • Le petit requin
  October 29, 2015 at 4:11 pm

  Mijn eerste reactie was i.p.v. “raar” of “vies” vooral “cooool, die is daardoor een beetje ambidexter” (het feit dat ik dat stiekem nog altijd wil zijn sinds ik die term ooit als kind in een boek las, speelt waarschijnlijk wel mee πŸ˜‰

  Maar serieus: ja, je ziet het wel en als ik eerlijk ben, zou ik misschien wel even 2x kijken (gesteld dat het al zou opvallen natuurlijk), maar dat mensen jouw duim daardoor vies vinden, vind ik pas raar. Ale, wat is daar nu vies aan? ‘t Is toch maar gewoon een beetje extra vel/bot feitelijk?

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   October 29, 2015 at 9:17 pm

   Ik ben maar een beetje ambidexter, hoor. Ik heb ook de indruk dat het afneemt met de jaren. Ik zal nog eens moeten oefenen! πŸ™‚

 • Regina
  October 29, 2015 at 5:04 pm

  jawel jong, ik krijg altijd kramp in mijn duim van mijn (stomme, rechte) duim zo te proberen houden, gij chansaar πŸ˜‰
  Een van de kindjes van vrienden van ons heeft net hetzelfde. Ook net verwijderd, al vond ik dat precies niet echt nodig. Meer om niet gepest te worden denk ik dan echt omdat het niet handig zou zijn. (wat ik ook ergens wel begrijp natuurlijk)

 • Christel
  October 29, 2015 at 11:38 pm

  Het hoort gewoon bij jou….

 • jitske
  October 30, 2015 at 12:27 am

  Leuk dat je op het einde ook wat voordelen vermeld! Inspirerend!

 • Julienne
  October 30, 2015 at 8:01 pm

  Geweldig stukje om te lezen! Vooral leuk dat je er geen complexen over hebt, integendeel, er zelfs de voordelen van inziet…

  Dat van dat niet opmerken kan ik trouwens beamen… Zelf heb ik vrij grote littekens van brandwonden op mijn linkerhandpalm, maar heel veel mensen weten dat volgens mij niet πŸ™‚ of hebben er toch nog nooit iets van gezegd.

 • Liese
  October 31, 2015 at 12:24 pm

  More to love

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram