Fair Wear Friday #8: Schoenen


Nieuwe schoenen vinden is voor mij geen evidentie. Ik heb maat 42 en helaas gaan de meeste damesschoenen maar tot en met maat 41. Intussen is het gelukkig al heel wat beter dan pakweg tien jaar geleden, maar ik kan nog steeds niet in elke schoenwinkel schoeisel in mijn maat vinden. Faire en eco schoenen vinden leek mij dan ook een vrijwel onmogelijke opdracht. Tot ik in de webshop van Today is a good day! keek. Van alles wat je daar koopt, mag je zeker zijn dat het fair en eco is. Heerlijk vind ik dat, als iemand anders het uitzoekwerk doet. Nog heerlijker vind ik dat ze damesschoenen tot en met maat 42 verkopen.

schoenen Brako http://gerhildemaakt.wordpress.comIk kocht dus deze zwarte lage botjes (enkellaarsjes) van Brako bij Today is a good day! Ze geven er volgende uitleg bij.

Brako gebruikt in alle modellen chroomvrij leder. Chroom is een zwaar metaal dat zeer belastend is voor het milieu, maar op grote schaal gebruikt wordt om het leer te looien. Brako draagt zorg voor de natuur, want ook worden de schoenen gelijmd met lijm op waterbasis. Aandacht voor de omgeving is voor Brako vanzelfsprekend. Deze gedachtegang maakt integraal deel uit van de gemoedstoestand, bij het maken van hun collecties; het getuigt van de continue zorg en aandacht die Brako heeft voor het milieu en de mens.

schoenen Brako http://gerhildemaakt.wordpress.comBrako zelf stelt op de website: De collectie is 100% puur Belgisch en wordt ambachtelijk gemaakt in Spanje.

Heb je ook problemen om goede schoenen te vinden? De Groene meisjes publiceerden onlangs een lijtje met vegan schoenen. Die zijn niet per se fair en eco, maar wel eens het bekijken waard.

De sokken die ik draag zijn trouwens van Braintree en zijn in orde op het vlak van fair en eco. Mijn jeansbroek is dat helaas niet. Dat blijkt minder evident om te vinden (in grotere maten en geen skinny).

mok today is a good day maltesers http://gerhildemaakt.wordpress.comNog een tip van mij: bij Today is a good day! kan je betalen met ecocheques. Handig! Bij mijn laatste envelopje met ecocheques vond ik ook een bon voor de winkel. Toen ik die afgaf bij aankoop van mijn schoenen kreeg ik bovenstaande mok. Joepie!

En een laatste tip: chocolademelk maken met Maltesers is echt heerlijk. Moet je zeker eens proberen!

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

24 Comments

 • Sabine
  November 20, 2015 at 11:42 am

  Mooie schoenen zeg! Fijn dat je ze toch daar kon kopen!

 • Geertruurzaam
  November 20, 2015 at 12:39 pm

  Toffe schoenen! Op de eerste foto dacht ik trouwens dat ze zilverkleurig waren 🙂
  Today is a good day is één van mijn favoriete winkels, maar schoenen heb ik er nog niet gekocht.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   November 20, 2015 at 1:31 pm

   Ja, de foto’s zijn niet perfect. Misschien moet ik ze toch eens leren bewerken. 🙂

 • ElsS
  November 20, 2015 at 12:43 pm

  Brako’s zijn inderdaad heerlijke schoenen qua draagcomfort, ik zou ze elke dag dragen 🙂

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   November 20, 2015 at 1:33 pm

   Ik heb ze wel even moeten inlopen, want ik heb brede voeten en een hoge wreef, maar dat heb ik dus met bijna alle schoenen. Nu zitten ze goed, ja. Blijkbaar zijn ze ook geschikt voor mensen die steunzolen dragen, maar dat heb ik gelukkig niet nodig.

 • Hilde
  November 20, 2015 at 1:46 pm

  Lijkt me inderdaad niet evident, om schoenen in die maat te vinden. Gelukkig voor jou toch gevonden 🙂 . Je schoenen zien er inderdaad erg comfortabel uit. Nu weet ik ook dat Brako schoenen vervaardigt die minder belastend zijn voor het milieu, altijd goed om weten. En ook erg leuk de extra tip voor comfy-chocomelk met Maltesers erbij. Ik ken er ééntje hier die daar alvast heel gelukkig mee zal zijn 🙂 .

 • sateliet
  November 20, 2015 at 2:21 pm

  Hoi, ik heb ook maat 42, erg he :(=
  …deze zomer ontdekte ik Brako maar heb daar dan 43 in! Ze zitten heerlijk! Deze botjes zijn ook super! En dat E dan nog eco zijn is een mooie bonus erbij!

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   November 20, 2015 at 8:59 pm

   Het ligt aan de lengte, denk ik, ook bij jou. Gelukkig vind ik dat groot zijn vooral voordelen heeft. 🙂

 • Julienne
  November 20, 2015 at 6:33 pm

  Ik heb het geluk dat ik nog net een 41 heb, ik vind dus wel meestal mijn maat bij de gangbare winkels 🙂 leuk dat je het vegan schoenenlijstje van De Groene Meisjes ook deelt! Ik ben zelf sinds kort grote Espritfan omwille van hun vegan lijn.

 • Christel
  November 20, 2015 at 6:55 pm

  En jij mag met je schoenen in de zetel zitten? 🙂

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   November 20, 2015 at 7:57 pm

   Tuurlijk! Heb jij al eens gezien hoe oud die zetel wel niet is? Maar anders doe ik dat eigenlijk nooit, hoor. 🙂

   • Christel
    December 2, 2015 at 6:39 pm

    Alles voor de foto zeker. 😉

 • Becky
  November 21, 2015 at 4:47 pm

  Schoenen van Brako staan ook bovenaan mijn lijstje sinds ik weet dat ze op eco-vlak goed bezig zijn (allez, daar vertrouw ik dan toch op, als ze bij Today is a good day verkocht worden).
  Ik heb ook geen gemakkelijke voeten (brede voeten en een lastige dikke teen), maar gelukkig wel een courante maat. Een aantal jaar geleden heb ik eens schoenen van Brako gehad en daar was ik supercontent van.
  Deze zijn schoontjes! ik wens je er veel plezier van 🙂

 • Liese
  November 21, 2015 at 9:01 pm

  maltesers in warme melk? Die belanden in eerste instantie direct in mijn mond vrees ik 😀

  • Liese
   November 21, 2015 at 9:01 pm

   trouwens, kom je blogbrunchen?

   • gerhilde
    gerhildemaakt
    November 22, 2015 at 1:09 am

    Ik heb even getwijfeld (want ik ken amper mensen daar), maar ik kom. 🙂 Ik zie je daar?

    • Liese
     November 22, 2015 at 8:30 am

     Ja!

 • trijnewijn
  November 22, 2015 at 7:58 pm

  Ik denk dat het eerste paar vrouwelijke sandalen dat ik ooit gedragen heb van brako was, al had ik in den tijd van de plateauzolen onder de sandalen geen flauw idee dat ie schoenen ecologischer waren dan vele andere. Ik herinner me wel nog dat ze meer dan 2 zomers meegingen, wat voor een schoenenverslijter als ikzelf eerder uitzonderlijk is.

  Na te veel ergernissen met verkoopsters die me dwingen om een modelletje aan te wijzen en vervolgens verlegen komen zeggen dat ze helemaal geen schoenen hebben in mijn maat, stap ik alleen nog binnen bij torfs of brantano (daar hebben ze tenminste altijd een redelijk aanbod in maat 42). Dus heb ik even opgezocht welke van de twee brako verkoopt. Dat blijkt torfs te zijn. Mensen die toch nog liever eerst eens passen voor ze kopen en daardoor op schoenenvlak webshops schuwen, weten waar ze terecht kunnen 😉

  Voordeeltje: met maat 42 loop je veel minder kans op een schoenenverslaving!

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   November 22, 2015 at 9:28 pm

   Ik beperk mij normaal gezien ook tot Brantano en Torfs. 🙂 Goed om weten dat ze Brako verkopen bij Torfs, die ga ik onthouden.
   Inderdaad, veel minder kans op een schoenenverslaving, maar in het begin kocht ik wel eens schoenen omdat ik eindelijk damesschoenen in mijn maat vond en dat was hoogst uitzonderlijk, maar daarom niet het beste/mooiste paar. Intussen denk ik twee keer na. 🙂

   • trijnewijn
    November 22, 2015 at 10:07 pm

    Dat klinkt bekend, ik heb zo’n paar schoenen op de zolder in België gelaten. Oeps…

  • Kelly
   November 23, 2015 at 10:27 am

   Bij Brantano verkopen ze ook Brako hoor! https://www.brantano.be/nl/search?searchterm=brako

   Verder kan ik niet echt meespreken, want ik heb maatje 37, ideaal 😀

   • trijnewijn
    November 23, 2015 at 10:36 am

    Dankjewel voor de tip, ik had alleen maar een pagina gevonden met een kleine selectie merken waar brako niet tussen stond.

 • Le petit requin
  December 3, 2015 at 11:24 pm

  Hihi, grappige foto’s zo op de zetel! Wel hele mooie schoenen; ik zou ze zo zelf kopen als ik eigenlijk momenteel al niet meer dan genoeg schoenen zou hebben 🙂

  Bij Armed Angels ben ik al eens een bootcut jeans tegengekomen; ben ze eens gaan opzoeken en het is het Dita model: http://www.armedangels.de/frauenbekleidung-boot-cut-dita-boot-cut-51531004.html#92=2020
  ‘t Is wel al een ouder model, dus er zijn er al verschillende maten uitverkocht, maar hopelijk ben je er toch iets mee.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   December 4, 2015 at 12:11 am

   Dank voor de tip! Intussen vond ik heel toevallig een ‘goeie’ jeansbroek bij Froy & Dind.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram