Voor en na: ramen vooraan

Voor en na: ramen vooraan


Ik vermeldde het hier al, maar eindelijk kan ik ook foto’s laten zien. Wij hebben nieuwe ramen vooraan en daarmee is de gevel bijna klaar. Een eerdere update gaf ik al hier en hier, nu laat ik zien hoe de gevel helemaal in het begin was en hoe die er nu uitziet.

Voor

gerhilde maakt gevel voorZo zag de gevel er dik een jaar geleden uit. Intussen lieten we de gevel al stralen en lieten we het dak volledig vervangen. Intussen hebben we ook nieuwe ramen. We kozen voor saffierblauw (RAL 5003) en een iets andere indeling. Vroeger was het raam beneden een guillotineraam (dus uit een stuk, dat je naar boven kan schuiven). Dat was praktisch niet haalbaar en dus zochten we naar een nieuwe indeling. Het volledige raam is twee meter breed, maar dat is te breed (en dus te zwaar) om gewoon open te laten gaan, dus kozen we voor drie panelen. Het middelste kan open is daarom ook breder. Zo kunnen we bijvoorbeeld nog wel een zetel binnenkrijgen via het raam. Die indeling hebben we doorgetrokken naar het raam erboven. Het middelste paneel is trouwens even breed als de voordeur en dus als het raam erboven. Zo is de gevel is mooi in evenwicht.

Na

gerhilde maakt gevel vooraanDe gevel is nu bijna klaar. We moeten enkel de voordeur nog doen, maar moeten eerst zien of die de verbouwingen overleeft. Als dat lukt, dan gaan we ze behouden en ook saffierblauw schilderen. Als dat niet lukt, dan zulen we een nieuwe voordeur moeten steken. Die komt dan sowieso in dezelfde stijl, maar we hopen natuurlijk deze te kunnen behouden, want dit is de oorspronkelijke deur (en die zit dus al 111 jaar in dat deurgat).

De eigenaar van dat lage gebouwtje naast ons huis (enkel een garage) is intussen ook in gang geschoten. Helaas koos hij niet voor renovatie, maar voor oplapwerk en plamuurde hij de siersteen in de plaats van die in ere te herstellen. Al is het op zich goed dat er eindelijk werk in is gestoken.

We wilden vooraan wat privacy en kozen daarom voor een mat stuk. Dat is verwerkt in het glas en voorzien op mijn ooghoogte (ongeveer 1m75). De vloer in de living ligt hoger (op de eerste foto’s zie je de treden aan de voordeur) en wij kunnen dus wel nog vlot buitengapen.

Aan dat raam hangt wel nog een klein verhaal vast: de ramenman had doorgegeven aan de maker van het glas dat er dus een mat stuk moest komen. Voor de panelen links en rechts mocht dat gewoon een rechte lijn zijn, maar voor het middelste paneel moest dat echt wel in de juiste boog zijn. De ramenman duidde dat aan met een pijl en jawel, de ramenmaker nam die pijl gewoon over …

De ramenman wilde ons kosteloos een nieuw raam geven, maar mijn groen hart vond dat er een beetje over. De pijl is enkel zichtbaar langs binnen en als je heel goed kijkt. Nu hebben wij dus gewoon een uniek raam, met een verhaal …

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

30 Comments

 • Samaja
  January 13, 2016 at 8:58 am

  Wat een verschil! Ik vind het alvast een heel mooi resultaat.

 • fiekefatjerietjes
  January 13, 2016 at 9:16 am

  Haha, die pijl! Leuk verhaal!
  Ik vind het écht heel mooi geworden, dat blauw!

 • Lalagè
  January 13, 2016 at 9:59 am

  Wat een gaaf huis 🙂

 • Charlotte
  January 13, 2016 at 10:19 am

  Waauw, echt een heel mooi resultaat!
  Zelf zou ik nooit op dat blauw gekomen zijn, maar ik vind het contrast met de gezandstraalde gevel bijzonder mooi!

 • Lizzie
  January 13, 2016 at 10:52 am

  Wat een verschil! Het is echt mooi geworden met die blauwe ramen.
  En heel leuk verhaal met die pijl 🙂

 • Lottesanekdotes
  January 13, 2016 at 11:29 am

  Oooohla, wat mooi zeg!

 • goofball
  January 13, 2016 at 11:31 am

  Mooi opgeknapt.

  ivm de deur: wij hadden dus ook een eeuwenoude deur. Ik weet niet of je aan een weg woont met druk verkeer. Wij wel en we hadden ook eerst alle stokoude houten ramen met goed geisoleerd glas laten vernieuwen. Pas jaren later deden we de deur en WOW wat een verschil. 80% van alle lawaai die we konden horen binnen was weg….alles kwam langs de spleten van die oude houten deur binnen. Idem tocht. Enkel om te zeggen dat een goed sluitende geïsoleerde deur een wereld van verschil kan maken binnen. ‘k heb helemaal geen spijt dat dat “oorspronkelijk” element nu weg is door iets dat er duidelijk recenter uitziet, want pas nu we in stilte leven besef ik hoeveel lawaai en koude tocht er via die oude deur binnenkwam. kan bij jou anders zijn, maar ‘k zeg het maar hoe het bij ons was.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 13, 2016 at 1:32 pm

   Ja, je hebt wel een punt. Geluid valt mee hier, maar tocht zal misschien wel een verschil geven. Dank om ons er even op te wijzen. 🙂

 • Sabine
  January 13, 2016 at 12:38 pm

  Wat een verschil, echt heel mooi geworden! En ja die pijl.. Haha. Mooi verhaal heb je in ieder geval 🙂

 • Le petit requin
  January 13, 2016 at 1:11 pm

  ‘t Is echt heel mooi geworden, ook hoe jullie het matte gedeelte in het raam verwerkt hebben!

  Als jullie de deur echt willen behouden (al heeft goofball hierboven natuurlijk ook wel een punt), is het dan eventueel geen optie om tijdens de werken te stockeren en tijdelijk een andere – zo goedkoop mogelijke – deur te plaatsen?

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 13, 2016 at 10:27 pm

   Daar had ik zelf nog niet aan gedacht eigenlijk. Al weet ik niet of de deuropening ‘standaard’ genoeg is …

   • Le petit requin
    January 15, 2016 at 1:04 am

    Ja, dat was ik achteraf ook nog aan het denken. Standaard zal de prijs nog wel meevallen; als je er een op maat moet laten maken, is het natuurlijk de vraag of die deur dat dan wel waard is.

 • Zij
  January 13, 2016 at 2:10 pm

  Wauw! Echt knap! Wat een verschil..
  ‘k Hoop het me je mee, dat de voordeur behouden kan blijven 🙂

 • sheenablogt
  January 13, 2016 at 3:54 pm

  Mooie keuze van ramen! De gevel ziet er echt heel goed uit nu 🙂

 • Evi
  January 13, 2016 at 4:07 pm

  Wauw zeg, het is echt heel erg mooi geworden! Jammer van de pijl, maar die zullen jullie op de duur toch niet meer opmerken denk ik. 🙂 Het lijkt zo al echt een gloednieuw huis. Dat geeft weer moed om verder te doen met de binnenkant!

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 13, 2016 at 10:25 pm

   Je kan de pijl echt bijna niet zien, dus ik vind het vooral grappig. 🙂 Ja, zeer zeker. Styn is alweer goed bezig, het besef dat in november alles klaar moet zijn (of het geld van de bank en dus ons volledige verbouwbudget op moet zijn), helpt ook. 🙂

 • Menck
  January 13, 2016 at 6:17 pm

  Van een metamorfose gesproken! Ik vind het bijzonder geslaagd.

 • An
  January 13, 2016 at 8:37 pm

  Mooi! En lol voor die pijl 🙂

 • Nikita
  January 13, 2016 at 10:49 pm

  Heel knap! Al flink gewerkt een bijzonder leuke anekdote van de pijl!
  Het zal een heus pareltje worden als het af is 🙂 . Svea kijkt er alvast naar uit om later bij jullie op kot te komen 😀 !

  Keep up the good work! x

 • chezmademoisellejulie
  January 14, 2016 at 1:36 am

  Mooi gedaan! Wij hebben ook driedelige ramen met een groter middenstuk, maar jammer genoeg kan dat niet open (gekke beslissing van de vorige eigenaars). En dat is wel vervelend, want we moeten altijd een ruitenwasser laten komen wanneer ze vuil zijn. Maar verder zijn nieuwe ramen echt wel de max!

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 15, 2016 at 9:26 pm

   Ja, dat lijkt me inderdaad vervelend. Al denk ik dat we het bovenste stuk van onze ramen ook niet zelf gaan kunnen wassen en best af en toe een ramenwasser zullen laten komen, voor de veiligheid dan. 🙂

 • Hilde
  January 14, 2016 at 9:02 pm

  Wat een verschil voor tov na. En allemaal goed uitgedacht.

 • Inge
  January 15, 2016 at 8:09 am

  Wat een mooi resultaat! Ik duim mee dat jullie de deur kunnen houden 😉

 • meisje
  January 15, 2016 at 9:14 pm

  Ik vind het ook heel mooi geworden. Een goeie keuze van de blauwe kleur, die past perfect bij het gele van de gevelsteen. Maken jullie al de keuzes zelf of werken jullie met een architect?

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 15, 2016 at 9:28 pm

   Wij werken samen met een architecte, maar die keuzes hebben we zelf gemaakt. Er zijn hier veel gele gevels in de buurt en we zijn er een paar met een kleurenkaart gepasseerd ter vergelijking. 🙂

 • Julienne
  January 15, 2016 at 9:50 pm

  Prachtig, Gerhilde! Ik duim mee dat de voordeur het overleeft!

 • misssexandthecity
  January 15, 2016 at 11:55 pm

  Het is onmiddellijk een wereld van verschil hé,….en mooie keuze,…succes nog met je verbouwingen,…..

 • Flavie
  January 16, 2016 at 11:01 am

  Wat een verschil!! Heel mooi!

 • Nina
  January 16, 2016 at 10:20 pm

  Het is echt mooi geworden, ik zou niet in de gaten hebben dat het om hetzelfde huis gaat! Het idee van de voordeur te behouden vind ik wel leuk, maar sluit die nog genoeg af op vlak van koude/tocht? Ik heb een stokoude achterdeur en ik heb echt een gordijn moeten hangen om de keuken te kunnen warm houden.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram