Mijn selectie boeken voor de leesclub

Mijn selectie boeken voor de leesclub


Dankzij vriendin D. (formerly known here as onze architecte) ging ik ongeveer een half jaar geleden voor de eerste keer naar een leesclub. Een boekenclub voor mensen uit Berchem en omstreken, begonnen nadat Kelly/lilith over haar leesclub schreef op haar blog. De boekenclub bestaat al langer dan een jaar, maar ik kwam er dus later bij. Gelukkig ben ik ook een trouwe lezeres van Tales from the Crib en was ik meteen welkom.

Bij elke bijeenkomst van onze boekenclub stelt iemand vijf boeken voor en daaruit kiezen we dan op democratische wijze welk boek we twee bijeenkomsten later gaan bespreken. En jawel, vanavond ben ik aan de beurt en mag ik mijn selectie voorstellen. Ik koos voor een mix van graag gelezen boeken en boeken waar ik zelf nieuwsgierig naar ben.

selectie boekenclub gerhilde maaktPurity (Zuiverheid) van Jonathan Franzen

purity franzen boek gerhilde maaktDoor Humo verkozen tot beste boek van 2015, door mij gekozen omdat ik van de andere boeken van Franzen (Freedom, The Corrections …) zo genoten heb.

Het boek vertelt het verhaal van de Amerikaanse Purity Tyler, voor de mensen in haar omgeving bekend als Pip  zij schaamt zich voor haar echte voornaam. Haar moeder heeft nooit willen vertellen wie haar vader is. Na een traumatische ervaring in het Californische kraakpand waar ze woont, besluit Pip naar hem op zoek te gaan. Haar zoektocht leidt haar door Noord-Amerika en Latijns-Amerika, waar ze in contact komt met een charismatische, wereldberoemde internetrebel, Andreas Wolf. Maar Pip weet niet dat Wolf een geheim met zich meedraagt, uit een ver verleden, toen hij in Oost-Duitsland woonde en de Berlijnse Muur nog niet gevallen was. Zuiverheid is een grootse, ontzagwekkende roman over identiteit, afstamming, liefde en seksualiteit, maar vooral over geheimen: van de intieme geheimen binnen een familie tot de levensgevaarlijke geheimen van kapitalistische multinationals en de hele westerse maatschappij.

Juliet, Naked (Juliet, naakt) van Nick Hornby

juliet, naakt gerhilde maaktHornby is mijn favoriete schrijver, er moest dus wel een boek van hem in mijn selectie. Hij schrijft met veel humor over het leven van alledag. Ik moet vaak hardop lachen met zijn boeken. Juliet, Naked en High Fidelity zijn mijn absolute favorieten van hem, maar behalve Slam heb ik van elk boek van hem genoten.

Annie en Duncan lijken perfect bij elkaar te passen, alhoewel Duncans obsessie voor Tucker Crowe – de teruggetrokken, gekwelde songwriter – nooit veel ruimte liet voor iets betekenisvols als een huwelijk en kinderen. Of voor gesprekken over iets anders dan de verdwijning van Crowe na een mysterieus incident in het toilet van een nachtclub twintig jaar eerder.
Annie begint zich af te vragen of ze niet eigenlijk vijftien jaar verspild heeft aan een slechte relatie, vastgeroest in een saaie baan in een dorp aan de sombere oostkust van Engeland.
Wanneer Tuckers platenmaatschappij plotseling een nieuwe versie van zijn beroemdste album uitbrengt, Tuckers eerste wapenfeit sinds decennia, en Annie niet begrijpt wat er zo goed aan is, vindt Duncan troost bij een ander.
Het blijkt dat Annie niet alleen staat in haar mening over het nieuwe album. Als zij een beoordeling op een fanwebsite plaatst, krijgt zij een reactie uit totaal onverwachte hoek.

Finding Myself (Zelfbeeld) van Toby Litt

zelfbeeld litt boekDit boek las ik tijdens en voor mijn studie Germaanse talen. Het is eigenlijk een parodie op chicklit (en leest ook even vlot als chicklit), maar doordat de redacteur ook deel uitmaakt van het verhaal, krijg je een soort metaverhaal in haar aantekeningen.

zelfbeeld litt binnenkant‘Ik ben niet van plan een echte roman te schrijven. In plaats daarvan wordt het een fictionalisering van iets wat echt gebeurd is. Niet iets wat al gebeurd is maar iets wat zal gebeuren omdat ik het laat gebeuren. Mijn idee: je betaalt me een aanzienlijk voorschot, waarvan ik een deel gebruik om een groot huis aan zee te huren. Vervolgens nodig ik een aantal van mijn vrienden uit om een maand helemaal gratis te komen logeren. Ik kies mijn personages zorgvuldig uit: een paar stelletjes, vier alleenstaande biseksuelen, een stuk of twee egoïsten, een enkele drama queen, iemand met zelfmoordneigingen, een excentriekeling, iemand die wat ouder is, minstens een andere professionele schrijver (minder succesvol dan ik). Mix dat alles door elkaar. Giet er alcohol bij. En – voilà – cocktailtijd.’
Deze brief schrijft Victoria, een redelijk succesvol auteur, aan haar redacteur. Wat Victoria vergeet te vertellen is dat het hele huis wordt volgehangen met camera’s en microfoons die op Big Brother-achtige wijze alle handelingen van de logés van minuut tot minuut vastleggen. Omdat de redacteur ook letterlijk in het boek een rol krijgt, omtstaat er een ingenieuze, bijna interactieve roman waarin we kennismaken met de ego’s, onbetrouwbaarheid en dubbele agenda’s van alle betrokkenen.

Waarvan wij droomden van Julie Otsuka

waarvan wij droomden boekDit boek werd in de boekenclub van Kelly/lilith verkozen tot beste boek dat ze gezamenlijk hadden gelezen en mocht dus ook in mijn selectie.

Waarvan wij droomden vertelt het verhaal van een groep jonge vrouwen die bijna een eeuw geleden als picture brides per schip van Japan naar San Francisco werd gebracht.
De slopende boottocht verbindt de vrouwen in zowel ervaring als verwachting. De onzekerheid over hun leven in Amerika geeft hun een collectieve stem, een gezamenlijke identiteit. Vanaf hun aankomst in Californië zullen ze alleen zijn in een totaal vreemde wereld. Daar ontmoeten ze hun mannen, die vreemdelingen voor hen zijn, baren ze kinderen die Amerikaans zullen zijn, en moeten ze zich redden in een taal die ze niet spreken. En juist als ze zich na jaren thuis beginnen te voelen in Amerika volgt de aanval van Japan op Pearl Harbour.

Mrs Dalloway van Virginia Woolf

mrs. dallowayOok hiervoor volgde ik de mening van Kelly/lilith, die het boek bij haar zeven beste boeken gelezen in 2015 plaatste. Tijdens mijn studie las ik To the Lighthouse van Virginia Woolf, maar omdat het leestempo toen nogal hoog lag en die studie intussen ook alweer even achter mij ligt, weet ik er eigenlijk niet veel meer van. Mrs Dalloway zou trouwens ook perfect zijn om puntje vier (een klassieker) van de nieuwe Verbeelding Book Challenge te schrappen.

Clarissa Dalloway is begin vijftig, elegant en de perfecte gastvrouw, maar ze voelt zich oud en uitgerangeerd. Haar man is succesvol, maar saai, en haar volwassen dochter heeft haar zorg niet meer nodig. Op een dag komt Clarissa, terwijl zij bloemen koopt voor het feest van die avond, haar voormalige aanbidder Peter tegen, die zij in een ver verleden heeft afgewezen. Wat zou er van haar geworden zijn als ze dertig jaar eerder voor een avontuurlijk leven met Peter had gekozen? Het verhaal van Mrs Dalloway speelt zich af op één dag in juni 1923, de dag van het feest dat eindigt in een drama. Het is een virtuoos gecomponeerde roman vol herinneringen en bespiegelingen over de waarde van het leven en de onomkeerbaarheid van onze keuzes.

Toch wel een beetje spannend om vanavond mijn selectie voor te stellen. Ik ben benieuwd welk boek gekozen zal worden. Als ik het weet, zal ik het hier ook delen.

Las jij al een van bovenstaande boeken? Vond je het een aanrader? Welk boek zou jij kiezen uit de selectie?

EDIT: Het is Juliet, naakt van Nick Hornby geworden. Waarvan wij droomden van Otsuka viel af, omdat veel mensen die recent hadden gelezen. Het was vooral dankzij het enthousiasme van een medelezeres dat het Hornby is geworden. Veel mensen vonden het moeilijk te kiezen, dus ik denk dat het een goede selectie was. Joepie!

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

27 Comments

 • fiekefatjerietjes
  January 21, 2016 at 9:12 am

  Hier staat ‘Waarvan wij droomden’ ook op de leeslijst, nadat ik erover bij Kelly las.
  Wat ik me eigenlijk afvraag bij zo’n leesclub (en waarom het me een beetje tegenhoudt): moet iedereen het gekozen boek dan aankopen? Want de bib heeft toch meestal maar één exemplaar (dat niet iedereen tegelijk kan uitlenen)? En in welke tijd moet je het boek dan uitlezen?

  • tinyblogt
   January 21, 2016 at 11:42 am

   Bij ons zijn er toch verschillende bib-filialen in één stad, dus meestal vinden we het wel. Of we brengen het op tijd terug naar de bib zodat een ander het kan lezen. Sommigen lezen het ook op de e-reader, dus die hoeft al niet naar de bib. Als we het digitaal hebben staan, durven we het soms ook al eens door te geven (sssht, niet verklappen!). Wij spreken om de zes weken af.

   • gerhilde
    gerhildemaakt
    January 21, 2016 at 1:35 pm

    Bij ons loopt het eigenlijk zoals bij Tiny. Ik heb mij tot nu toe altijd kunnen redden met de bib, of met iemand anders haar bib. Wij komen ook elke zes weken samen, al zitten er soms acht tussen. Zo kan je toch ook nog wat ‘voor jezelf’ lezen. Gewoon doen dus! 🙂

    • gerhilde
     gerhildemaakt
     January 22, 2016 at 12:18 am

     Waarvan wij droomden viel af omdat drie mensen het recent hadden gelezen, maar ik ga het zelf nu wel als volgende boek lezen, denk ik. In het kader van de Verbeelding Book Challenge. 🙂

     • fiekefatjerietjes
      January 22, 2016 at 10:06 am

      Dan moet ik precies toch eens op zoek gaan naar een leesclub in onze buurt. Of ik begin er gewoon zelf ééntje, met onze overburen :D. Bestaan er eigenlijk officiële lijsten met leesclubs? Of is dat een domme vraag?

      • gerhilde
       gerhildemaakt
       January 22, 2016 at 6:54 pm

       Dat vind ik geen domme vraag, maar ik denk niet dat dat bestaat. Je kan altijd eens een oproep doen op je blog of op Facebook, misschien bestaat er inderdaad al wel een in de buurt (maar of er dan ook nog plaats gaat zijn, is natuurlijk een andere vraag) en anders begin je er gewoon zelf een, he. Dan zou ik ook een oproep doen op je blog en op Facebook. Gewoon doen! 🙂

 • Samaja
  January 21, 2016 at 9:30 am

  Ik heb nog geen enkel boek van de selectie gelezen. Ik denk dat ik voor Waarvan wij droomden zou gaan. Zo op basis van de korte bespreking, spreekt dat me direct het meest aan.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 22, 2016 at 12:20 am

   Het is Hornby geworden, maar ik ga Waarvan wij droomden nu wel lezen in het kader van de Verbeelding Book Challenge. 🙂

 • Deborah
  January 21, 2016 at 9:55 am

  Dat wordt een moeilijke keuze. Er zitten er 3 tussen die ik al zeker wil lezen.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 21, 2016 at 1:35 pm

   En je hebt er al één gelezen. Welke drie? Of mag ik dat pas vanavond weten? 🙂

   • Deborah
    January 21, 2016 at 2:17 pm

    Ah ja, vanavond pas. Het moet spannend blijven. 🙂

 • Lottesanekdotes
  January 21, 2016 at 11:42 am

  Woeps, ik ken geen enkel boek, behalve het laatste. Ik lees nochtans veel, dus ik voel mij efkes een onwetend persoon, haha.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 21, 2016 at 1:36 pm

   Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Er zijn zo veel boeken, dat kan perfect, he.

 • tinyblogt
  January 21, 2016 at 11:44 am

  Ik las ook “Waarvan wij droomden”, de schrijfstijl is erg speciaal, maar het is best mooi. We lazen het nét niet met onze leesclub, omdat toen een ander boek meer voorkeurstemmen had. Dus ik las het lekker zelf.
  Van Nick Hornby heb ik ook alles gelezen, die kan niks verkeerd doen bij mij…:-)

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 21, 2016 at 1:37 pm

   Ik heb de indruk dat Hornby nog vrij onbekend is, blij dat jij ook fan bent!

   • gerhilde
    gerhildemaakt
    January 22, 2016 at 12:19 am

    Het is Hornby geworden! Een medelezeres was zo enthousiast dat ze de rest heeft aangestoken. 🙂

 • geertruurzaam
  January 21, 2016 at 12:22 pm

  Oh, een boekenclub, daar droom ik al zo lang van! Maar ik denk altijd dat ik het te druk heb… maar misschien is dat gewoon een smoesje om niet aan iets nieuws (=spannend) te hoeven beginnen 🙂
  Ik ben benieuwd wel boe er gaat worden gekozen!

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 21, 2016 at 1:38 pm

   Gewoon doen. Ik vond het ook wat spannend (en zou het zonder vriendin D. niet gedaan hebben), maar er zijn gezamenlijke interesses en ik vond het al vanaf de eerste bijeenkomst heel gezellig. 🙂

 • Hilde
  January 22, 2016 at 12:24 pm

  Van Jonathan Franzen ben ik ooit begonnen in het boek ‘Vrijheid’ (2010) maar op één of andere manier ligt die schrijver me niet zo. Mogelijk nu, zovele jaren later, en door eigen evolutie, is dat anders. Van de andere schrijvers heb ik tot hiertoe niets gelezen. Qua verhaal spreekt vooral ‘Mrs Dalloway’ van Virginia Woolf me aan.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 22, 2016 at 6:57 pm

   Ik heb Vrijheid toch heel graag gelezen, maar smaken verschillen, he. Ik denk dat ik Mrs Dalloway inderdaad ook een kans ga geven dit jaar. 🙂

 • Liese
  January 22, 2016 at 8:42 pm

  ik heb net “waarvan wij droomden” uit. Vond het ook heel goed.

 • Lalagè
  January 23, 2016 at 9:37 am

  Ik vond ‘Waarvan wij droomden’ (The Buddha in the attic) tegenvallen… Jonathan Franzen wil ik graag eens lezen.

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 23, 2016 at 2:55 pm

   Ik ga hem nu lezen, ik ben benieuwd.
   Ik ben fan van Franzen, dus ik kan dat alleen maar aanraden. 🙂

 • Flavie
  January 24, 2016 at 10:28 am

  Ik heb er nog geen enkel van gelezen, maar er staan er toch een paar tussen die ik wel wil lezen.

 • Julienne
  January 24, 2016 at 10:55 pm

  Ik las enkel ‘Waarvan wij droomden’ al, en was er niet wild van… Purity belandt op mijn leeslijstje!

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   January 24, 2016 at 11:03 pm

   Ik ben intussen begonnen in ‘Waarvan wij droomden’ en ben er momenteel ook niet echt wild van. Leest vlot en is interessant, maar de wij-vorm is een beetje vervelend … Maar, ik lees rustig verder en geef het nog een kans. 🙂

 • Kathleen
  February 2, 2016 at 11:07 am

  Zelfbeeld zet ik zo meteen op mijn te lezen lijstje, want het klinkt fascinerend. 😀

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram