Haar doneren aan Geef om Haar

Haar doneren aan Geef om Haar


geef om haar staart

Ik deed het al eens in 2010 en ik deed het afgelopen zaterdag opnieuw: haar doneren aan Geef om Haar.

Geef om Haar

Geef om Haar is een initiatief van Think-Pink, de nationale borstkankercampagne, dat bestaat sinds 2008. Zestig procent van de vrouwen die hun haar verliezen door de behandeling van borstkanker vindt dit het meest pijnlijke en ingrijpende aspect van hun ziekte. Think-Pink wil daarom emotionele en financiële bijstand bieden aan lotgenoten met borstkanker die hun haar verliezen. Je kan het fonds ondersteunen door een bijdrage te storten of door haar te doneren.

Haar doneren

Haar doneren is simpel: je haar moet droog en gezond zijn en vastgebonden met een elastiekje. Of je haar dik of dun is, veel of weinig, gekleurd of niet, dat maakt allemaal niet uit. Het moet gewoon minstens twintig centimeter lang zijn. Twintig centimeter lijkt veel, maar is het eigenlijk niet. Leg maar eens een meetlat naast je haar. Een andere vrouw wilde zoveel mogelijk haar overhouden (dus exact 20 centimeter doneren) en dat is goed gelukt. Hoe langer het haar, hoe waardevoller de staart wel is. Je kan je haar zelf doneren, het laten doen door je eigen kapper (vraag dan wel zelf een enveloppe aan), gratis je haar laten knippen door een deelnemende kapper of je haar gratis laten knippen op een knipdag. Afgelopen zaterdag was er een knipdag op twee kilometer van mijn voordeur, dus ging ik voor de laatste optie. Dit jaar zijn er trouwens ook nog knipdagen in Bonheiden, Oudenaarde en Gent, voor de geïnteresseerden.

Voor en na

In 2010 kon ik maar een dikke twintig centimeter doneren, nu had ik extra lang gespaard en kon ik vlotjes 35 centimeter doneren.

geef om haar voor en na

Ik vind het zelf ook leuk dat ik nu een totaal nieuwe coupe heb, zeker met de zomer in aantocht. Ik was dat lange haar toch ook wel een beetje beu, zeker omdat het wel erg lang duurt om te drogen na het douchen. Zo ziet mijn nieuwe kapsel er trouwens langs de voorkant uit.

gerhilde nu kort kapsel

En over een paar jaar doe ik dat gewoon opnieuw. In 2020 of zo.

Ken je Geef om Haar? Zou je zelf ook je staart doneren?

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

2019 …

2018 …

23 Comments

 • fieke
  May 23, 2016 at 8:31 am

  Een mooi gebaar! En je nieuwe coupe staat je goed :-).
  Zelf doneerde ik nog geen haar, om de simpele reden dat ik nooit aan 20 cm kom… Van zodra mijn haar mijn schouders raakt begint het af te breken, omdat het zo dun is.

  • gerhilde
   gerhilde
   May 23, 2016 at 6:54 pm

   Dank je! Ja, op dat vlak heb ik wel chance: ik heb dik en veel haar dat vlot groeit.

 • liese
  May 23, 2016 at 9:00 am

  ik krijg het mijne ook nooit heel erg lang zonder dat het kurkdroog wordt 🙂 maar jij hebt een heel mooie geste gedaan!

 • Sarah
  May 23, 2016 at 9:32 am

  Knap gedaan! En staat je goed die nieuwe coupe. 🙂

 • geertruurzaam
  May 23, 2016 at 10:37 am

  Wat mooi!
  Zowel je nieuwe kapsel als je donatie! Wat fijn toch dat er zoveel mooie initiatieven zijn om anderen te helpen – op voor manier dan ook. Haar doneren hoort daar zeker bij, al vrees ik dat dat voor mij niet is weggelegd. Goed gedaan 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   May 23, 2016 at 6:58 pm

   Dank je! Waarom is het voor jou niet weggelegd? Jouw gekruld haar groeit niet vlot misschien?

 • LJ
  May 23, 2016 at 12:27 pm

  Wauw ineens 20cm eraf! Ik zou het (hoe egoïstisch dit ook moge klinken) niet over mijn hart krijgen. Mijn haar is nog niet zo lang als het jouwe. Ik ben al 10 jaar bezig met het langer te krijgen, want het wordt eens voorbij de schouders vreselijk breekbaar, en misschien daarom dat ik het niet graag zou afgeven. Maar als ik het ooit laat afknippen, zal ik zeker aan dit goede doel ervoor denken!

  • gerhilde
   gerhilde
   May 23, 2016 at 7:10 pm

   Al tien jaar aan het sparen? Dan kan ik je wel begrijpen. Ik heb drie jaar gespaard (en wilde toen ook eerst gewoon lang haar natuurlijk).

 • Hilde
  May 23, 2016 at 1:06 pm

  Een mooi initiatief en ja ik kende het al. Met m’n korte coupe kan ik m’n bijdrage niet leveren, maar ik draag dan weer op andere manieren bij voor KOTK.

 • Kathleen
  May 23, 2016 at 7:27 pm

  Het ziet er heerlijk zomers uit en het staat je geweldig! Twee jaar geleden doneerde ik ook een staart. Intussen kan ik terug twintig centimeter doneren, denk ik. En ik zou er eens werk van moeten maken, want het lange haar begint me weer te storen.
  Kathleen recently posted…Station ElevenMy Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   May 23, 2016 at 8:29 pm

   Dank je. 🙂 Ik begon mij ook echt te storen aan de lengte eigenlijk (vooral omdat dat voor geen meter droogt bij mij). Moet je je dan eerst nog eens over je kappersfobie zetten of valt dat al beter mee tegenwoordig?

 • bysaramsades
  May 23, 2016 at 10:01 pm

  heel mooi gebaar van je

 • trijnewijn
  May 23, 2016 at 10:32 pm

  Mooie voor en na foto’s, leuk kapsel! Ik ben gezegend met snelgroeiend haar, waardoor ik om de twee jaar of zo haar kan doneren. Sinds de geboorte van zoonlief ken ik de actie en deed ik dat dan ook al twee keer (en éénmaal knipte ik gewoon zelf mijn net-iets-te-korte staart af omdat lang haar niet praktisch was met een babydochter met grijpgrage handjes in de buurt). In Ierland kun je enkel je haar doneren via de Rapunzel foundation. Voor die naam alleen al zou je het doen, toch? Je haar moet hier wel minstens 14 inch of 35.5 cm lang zijn, waardoor het nu pas lang genoeg is. Ik was van plan om deze week een afspraak te maken, dus binnenkort heb ik ook weer korter haar en heeft de dochter voor het eerst de langste lokken in huis 🙂
  trijnewijn recently posted…Momentopnames 19/2016My Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   May 24, 2016 at 6:25 am

   Dat is ongeveer wat er bij mij af is. 🙂 Ik vind dat echt wel lang eigenlijk, dat maakt de stap om te doneren ook groter, maar bij Rapunzel moet het wel lang genoeg zijn natuurlijk. 🙂 Je kan trouwens wel doneren vanuit het buitenland bij Geef om Haar (gewoon een enveloppe aanvragen), maar als je die 14 inch ziet zitten, is dat helemaal geweldig!

   • trijnewijn
    June 4, 2016 at 4:22 pm

    Dankzij jouw bericht heb ik eindelijk effectief contact opgenomen met het kapsalon. Intussen zijn mijn haren kortgewiekt en is dochterlief de Rapunzel in huis. Merci voor het duwtje in de rug!

    • gerhilde
     gerhilde
     June 4, 2016 at 9:58 pm

     Dat is heel leuk om te horen! Hoera!

 • Sabine
  May 24, 2016 at 4:58 am

  Super dat je dat hebt gedaan! Is echt voor een goed doel!
  Sabine recently posted…8 tips voor New York on a budgetMy Profile

 • Charlotte
  May 25, 2016 at 6:39 am

  Chapeau zeg! En je nieuwe coupe staat je echt heel goed. Maakt je meteen jaren jonger precies.
  Mijn haar is momenteel langer dan mijn normale doen en begint me nu een beetje te storen. Helaas is het belange na nog niet lang genoeg om te doneren.

 • Lottes Anekdotes
  May 25, 2016 at 8:30 am

  Heel mooi, zowel je nieuwe kapsel (zo heerlijk hip) als het gebaar 🙂 Zelf heb ik altijd korter haar, dus steun ik op andere manieren. Helaas heb ik al te veel familieleden verloren aan kanker en mijn tantes droegen ook allemaal een pruik, omdat ze het heel moeilijk hadden met het verlies van hun eigen haar. Dankzij zulke initiatieven is dit mogelijk en ik vind het dan ook hartverwarmend als ik zie dat mensen zich daar effectief voor inzetten. Dank u!

 • Joyce rdt
  May 30, 2016 at 9:22 am

  Wat super zeg! Ik ken het initiatief en ik vind het echt geweldig. Liefs.x
  Joyce rdt recently posted…#109My Profile

 • Le petit requin
  June 14, 2016 at 7:58 am

  Wow, zo lang dat jouw haar was! En mooie, frisse coupe, staat je goed! Super dat je het doneert alleszins; zou dat zelf ook wel willen, maar mijn haar splitst vrij snel, waardoor ik het af en toe moet laten bijknippen om het gezond te houden en dus nog nooit aan voldoende lengte gekomen ben.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram