Eind november 2014 las ik deze tip bij Iris. Nu, dik anderhalf jaar later, plantte ik al 1366 bomen. Bomen planten? Jawel, sinds eind november 2014 is Ecosia mijn vaste zoekmachine op mijn laptop. Zo simpel is het.

Hoe werkt het?

Ecosia is een alternatief voor de standaardzoekmachines, een alternatief dat belooft bomen te planten in ruil voor zoekacties.

Ecosia how it works

Die bomen worden dus geplant met het geld dat ze genereren met advertenties. Van die advertenties heb je trouwens geen last, hoor, die krijg je evengoed in Google. Toen Iris haar blogpost schreef, had Ecosia al twee miljoen bomen geplant, intussen zitten ze aan vier miljoen! Ze plannen nog veel meer bomen te planten, dus help gerust mee.

Maar werkt dat evengoed als Google?

Je krijgt niet exact dezelfde zoekresultaten, nee. Ik deed even de test door te zoeken op ‘gerhilde blog’ in Google en in Ecosia.

Google gerhilde blog

Ecosia gerhilde blog

Het zijn niet exact dezelfde resultaten, maar doorgaans vind ik wel wat ik zoek. In dit geval is Ecosia zelfs beter, want ik heb liever dat mensen op mijn huidige blog (gerhildemaakt.be) komen, dan op mijn oude blog (die met wordpress in, die ik dringend eens statisch moet maken, zodat ook Google beseft dat die minder interessant is).

Doorgaans vind ik wel wat ik zoek bij Ecosia. Is dat niet, dan zoek ik alsnog bij Google, maar dat heb ik eigenlijk nog maar amper moeten doen.

Ik stelde Ecosia trouwens echt als standaardzoekmachine in, waardoor ik in dat balkje rechts bovenaan mijn browser automatisch in Ecosia zoek. Dat zorgt er ook voor dat, als mijn trage laptop mijn ongeduldige surfen niet kan volgen, ik op Ecosia uitkom. Een van mijn populairste zoekopdrachten in Ecosia zal vermoedelijk ‘pi’ zijn, omdat ik naar Pinterest wil en ik dan gewoon ‘pi’ intyp en op enter duw. Mijn laptop kan mij meer niet dan wel volgen (ook omdat ik Pinterest meestal als vierde of vijfde tabblad openzet en mijn laptop dan al een hoop sites op te zoeken heeft), vandaar. Ik heb trouwens mijn thesis getypt op mijn laptop en die schreef ik in 2008, dan begrijp je misschien waarom dat beestje zo traag is.

Kende jij Ecosia al? Zou je het ook instellen als standaardzoekmachine?

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!