Een groene zoekmachine: Ecosia

Een groene zoekmachine: Ecosia


Eind november 2014 las ik deze tip bij Iris. Nu, dik anderhalf jaar later, plantte ik al 1366 bomen. Bomen planten? Jawel, sinds eind november 2014 is Ecosia mijn vaste zoekmachine op mijn laptop. Zo simpel is het.

Hoe werkt het?

Ecosia is een alternatief voor de standaardzoekmachines, een alternatief dat belooft bomen te planten in ruil voor zoekacties.

Ecosia how it works

Die bomen worden dus geplant met het geld dat ze genereren met advertenties. Van die advertenties heb je trouwens geen last, hoor, die krijg je evengoed in Google. Toen Iris haar blogpost schreef, had Ecosia al twee miljoen bomen geplant, intussen zitten ze aan vier miljoen! Ze plannen nog veel meer bomen te planten, dus help gerust mee.

Maar werkt dat evengoed als Google?

Je krijgt niet exact dezelfde zoekresultaten, nee. Ik deed even de test door te zoeken op ‘gerhilde blog’ in Google en in Ecosia.

Google gerhilde blog

Ecosia gerhilde blog

Het zijn niet exact dezelfde resultaten, maar doorgaans vind ik wel wat ik zoek. In dit geval is Ecosia zelfs beter, want ik heb liever dat mensen op mijn huidige blog (gerhildemaakt.be) komen, dan op mijn oude blog (die met wordpress in, die ik dringend eens statisch moet maken, zodat ook Google beseft dat die minder interessant is).

Doorgaans vind ik wel wat ik zoek bij Ecosia. Is dat niet, dan zoek ik alsnog bij Google, maar dat heb ik eigenlijk nog maar amper moeten doen.

Ik stelde Ecosia trouwens echt als standaardzoekmachine in, waardoor ik in dat balkje rechts bovenaan mijn browser automatisch in Ecosia zoek. Dat zorgt er ook voor dat, als mijn trage laptop mijn ongeduldige surfen niet kan volgen, ik op Ecosia uitkom. Een van mijn populairste zoekopdrachten in Ecosia zal vermoedelijk ‘pi’ zijn, omdat ik naar Pinterest wil en ik dan gewoon ‘pi’ intyp en op enter duw. Mijn laptop kan mij meer niet dan wel volgen (ook omdat ik Pinterest meestal als vierde of vijfde tabblad openzet en mijn laptop dan al een hoop sites op te zoeken heeft), vandaar. Ik heb trouwens mijn thesis getypt op mijn laptop en die schreef ik in 2008, dan begrijp je misschien waarom dat beestje zo traag is.

Kende jij Ecosia al? Zou je het ook instellen als standaardzoekmachine?

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

15 Comments

 • Kelly - Ma vie en vert
  June 14, 2016 at 6:59 am

  Ik leerde hem jaaaaren geleden al kennen maar toen werkte hij niet zo goed en schakelde ik al snel weer over op Google. Misschien toch nog eens een kans geven nu 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   June 14, 2016 at 7:04 pm

   Ik ben toch blij dat ik Ecosia een kans heb gegeven. Ik vind het bomentellertje stiekem ook wel leuk. 🙂

 • Valérie
  June 14, 2016 at 8:34 pm

  Ik kende het niet, maar ik ga het wel proberen! Bedankt voor de tip!

  • gerhilde
   gerhilde
   June 14, 2016 at 8:48 pm

   Graag gedaan, Valérie! Blij dat ik je heb kunnen inspireren.

 • Silke
  June 14, 2016 at 8:49 pm

  Toffe tip, ik ga ook overschakelen!

 • Barbara
  June 15, 2016 at 3:29 am

  dat is een leuke tip zeg!! zou ik zeker willen doen! alleen ben ik een totale computer-ramp, geen idee hoe ik dat als standaard-zoekmachine moet inschakelen. Maar ik zal eens zoeken 🙂

  • Barbara
   June 15, 2016 at 4:48 am

   JEEEEEEJ!!! ‘t is gelukt!!! 🙂 dankjewel, keigoei initiatief!

 • Charlotte
  June 15, 2016 at 7:10 am

  Zalig! Heb die net ingesteld en zal dit meteen ook op de pc van mijn werk doen!

 • Becky
  June 15, 2016 at 9:47 pm

  Tof dat je hier aandacht aan geeft op je blog, ik ben ook een Ecosia-zoeker 🙂

 • ilona
  June 16, 2016 at 5:42 pm

  Ik gebruik altijd startpage. Maar eigenlijk zou ik ecosia op het werk wel kunnen gebruiken.

 • LJ
  June 17, 2016 at 3:18 pm

  Als het echt waar is wat ze zeggen, dan zou ik niet aarzelen om het in te stellen als standaard zoekmachine eigenlijk. Maar ik wil harde bewijzen zien, want 4 miljoen bomen, waar hebben ze die in godsnaam geplant op onze overbevolkte aarde?
  Of misschien ben ik ongelooflijk pessimistisch 🙂

 • goofball
  June 21, 2016 at 1:00 pm

  Hmm zoiets maakt me toch ook sceptisch net zoals LJ. Zal ook die what eens moeten lezen.

  Wat ik vroeger wel al tegengekomen was, was een browser met bijna zwarte achtergrond. Immers al die bleke pagina’s doen je scherm meer energie verbruiken. Dus je browst “groener” door donkere achtergronden te gebruiken. Dat vond ik ook wel boeiend (maar ben het uiteindelijk nooit gaan gebruiken).

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram