De leesclub tipt: de selectie van Christine

De leesclub tipt: de selectie van Christine


Bij Kelly/lilith zag ik vorig jaar een toffe rubriek: de leesclub tipt. Ik zit sinds een jaar zelf in een leesclub met allemaal toffe mensen die veel boeken lezen. Dat leek me de ideale vijver om tips in te vissen. Ik vroeg aan Kelly of ik haar rubriek mocht overnemen en ze ging meteen akkoord. Dat onze leesclub niet had bestaan zonder de blog van Kelly (bij de omschrijving in de besloten Facebookgroep staat letterlijk: Een leesclub voor lezers van Tales From The Crib in het Antwerpse) maakte de cirkel rond. Na Saar geeft nu ook Christine haar boekentips. Christine is 31,  heeft twee zonen (Bernd en Arvid), heeft een grote kennis van kunst & cultuur en heeft een beetje moeite om zich te beperken tot vijf tips.

Wat is je job?
Ik ben conservator hedendaagse kunst. Ik werk in het M HKA, en beheer daar samen met mijn collega’s de collectie hedendaagse kunst. Dit betekent dat ik de conditie van de werken opvolg, bruiklenen naar andere musea regel, de opstelling van kunstwerken begeleid, de depots beheer en kleine collectiepresentaties samenstel. Een supertoffe job waardoor ik op veel plekken kom, zowel in binnen- als buitenland, heel veel mensen ontmoet en vooral veel kunst mag zien. In mijn eigen depots lijkt het alsof de kunstwerken geheel van mij zijn. Een zalig gevoel.
Hoe ben je in de leesclub geraakt?
Toen ik online aan het lezen was over de leesclub ‘Reading between the wines’ zag ik in de commentaren dat er ook eentje werd opgericht in het Antwerpse. Enkele dagen voor de eerste bijeenkomst heb ik Saar gemaild om te vragen of er nog een plekje was, en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!
Heb je andere toffe hobby’s?
Niet alleen professioneel, maar ook na de uren wordt er veel aan cultuur gedaan. Lezen, theater, musea bezoeken, muziek beluisteren … Alles komt aan bod. In de loop der jaren is de aandacht soms verschoven van het ene naar het andere, maar eigenlijk is mijn liefde voor de kunsten nogal universeel en doe ik het allemaal even graag. Naast al dat geestelijk werk verdient het lichaam ook een beetje aandacht, dus probeer ik ook nog enkele malen per week aan yoga te doen. Niets wat het bloed zo goed doet stromen als een paar minuten hoofdstand.

klei Christine
Wat lees je graag?
Voornamelijk fictie en als het het kan een goeie, en vooral dikke, klassieker. Meestal gaat mijn voorkeur uit naar boeken die zich in een andere wereld afspelen dan de mijne. Dat kan betekenen dat ik iets lees uit een ander werelddeel, maar evengoed iets uit een andere tijd, hetzij het verleden of de toekomst, iets uit de onderbuik van de wereld (zoals Ik, Ali van Gunther Walraff) of iets uit de magisch realistische stroming, mijn wereld, maar dan net wat anders.
Wat lees je niet graag?
Detectives. Sherlock Holmes, Agatha Christie, Poirot; geen van allen kan mij boeien. En als vervolg op de vorige vraag, ik lees weinig Vlaamse, hedendaagse literatuur, omdat dat dat gewoon te veel aanleunt bij mijn eigen realiteit.
Lees je boeken altijd uit? Waarom (niet)?
Bijna altijd. Bij een dun boek denk ik steeds dat het toch niet lang duurt om het even uit te lezen en in een dik boek heb ik meestal al zoveel tijd geïnvesteerd, dat ik het toch maar verder wil uitlezen. Het ene boek dat ik wel wou lezen maar niet uitgelezen kreeg wegens te zware turf: Gravity’s Rainbow van Thomas Pynchon. Maar ik wil het zeker nog wel uitlezen.
Hoe kies je welk boek je gaat lezen?
Op basis van tips uit gesprekken met andere mensen, artikels over schrijvers die ik graag lees, onze boekenclub …
Wat wil je nog kwijt (al dan niet boekengerelateerd)?
‘If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.’ Murakami in Norwegian Wood. Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je leest, ziet en ervaart. Lezen, en bij uitbreiding alle andere kunsten, is voor mij een manier om anderen hun wereld te verkennen en daardoor die van mij te verbreden. Een boekenclub is voor mij een manier om mijn denkbeeld te verruimen en te lezen wat ik normaal misschien nooit zou lezen. Het heeft me geleerd hoe verschillend ieders leesgewoontes zijn en hoe verrijkend dat is. Niets is leuker dan een boek bespreken dat de ene fantastisch vindt en de andere onleesbaar. Dit allemaal om het komende lijstje even in perspectief te plaatsen.

Deborah, Nathalie en Christine

Een deel van de boekenclub op uitstap: Deborah, Nathalie en Christine.

Welke vijf boeken moet iedereen lezen en waarom?

Gabriel Garcia Marquez – Honderd jaar eenzaamheid. Gewoon een prachtig, wonderbaarlijk mooi geschreven boek, met reden een klassieker. Marquez is voor mij één van de beste schrijvers van de twintigste eeuw. En voor u ook. Beloofd!

– Markies De Sade – 100 dagen van Sodom. Ik heb het beruchte boek gelezen tijdens mijn middagpauzes als jobstudent in een lokale GB, met rooie oortjes aan tafel naast alle vaste kassamedewerkers en ander personeel. Ik raad iedereen een soortgelijke setting aan om het boek te lezen (op weekend met de schoonouders, op de trein met collega’s …). Dat maakt het dubbel zo leuk.

Georges Orwell – 1984. De hele media gonst al decennialang van de term Big Brother, je kan dus maar beter weten waarover ze het hebben. Maar buiten deze ene term biedt het boek gewoon een goed beeld van hoe overheden macht uitoefenen op de burger en kan het gelezen worden als een pamflet tegen de huidige (en vorige) politieke stromingen.

José Saramago – De stad der blinden. De tweede Nobelprijswinnaar in het lijstje. Een boek over het klassieke psychologische thema van hoe gewone mensen in extreme situaties tot daden in staat zijn die ze zelf nooit voor mogelijk hielden. Het gaat over een stad waarin blindheid zich als een virus verspreidt en mensen samen een nieuwe levenswijze moeten zoeken. Naast een psychologisch aspect heeft het boek ook een zwaar politiek thema en is het één van de boeken die me het meest nadrukkelijk tot nadenken over onze maatschappij heeft gezet.

Raymond Carver – Cathedral. Na jarenlang te verklaren dat kortverhalen niets voor mij zijn, heeft Carver mij het tegendeel bewezen, alleen daarom verdient hij al een plekje in deze lijst. Eén kortverhaal van hem bevat meer inhoud, spanning en food for thought dan sommige boeken van 500 en meer pagina’s.

Als extraatje: Stephen King – Christine. Tussen literatuur en pulp in, bestaat het universum van Stephen King. Christine gaat over een Classic American Car, een Plymouth, die aan het moorden slaat. Horror van de bovenste plank. Of toch van een plank. Uit het hele Stephen King gamma heb ik het boek gekozen dat ook mijn eigen naam draagt. Toeval of niet, dat laat ik aan de lezer over.

En verder ook nog iets van: Franz Kafka, Leo Tolstoj, Fjodor Dostojevski, Michel Houellebecq, Salman Rushdie, Gustave Flaubert, Hugo Claus, Haruki Murakami, Emile Zola, Simone De Beauvoir, Mario Vargas Llosa en vele anderen.

Heb jij een van de boeken die Christine tipt al gelezen? Zou je een van haar boeken graag lezen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

8 Comments

 • Falderie
  August 16, 2016 at 9:42 am

  Ik heb enkel de stad der blinden al gelezen. Sommige van de opgegeven titels staan al lang op mijn to-read lijstje. Moet ik toch dringend eens werk van maken!
  Falderie recently posted…Star Trek Beyond in het unieke Barco EscapeMy Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   August 16, 2016 at 7:51 pm

   Dat klinkt bekend, al heb ik enkel nog maar 1984 gelezen. 🙂

 • Joyce rdt
  August 16, 2016 at 10:39 am

  Elke keer wanneer ik zo’n post lees over boeken dan baal ik zo dat ik er te weinig tijd voor neem. Ik ben al weeeeeken in een boek bezig, moet er echt eens voor gaan zitten weer. Deze tips ga ik wel even opschrijven! Liefs.x
  Joyce rdt recently posted…#124My Profile

 • Becky
  August 18, 2016 at 8:27 am

  Wat een interessante job heeft Christine!
  De stad der blinden staat al eeuwen op mijn to-read lijst… Weer een aansporing om het wat hoger op mijn lees-prioriteitenlijstje te zetten.

 • Le petit requin
  August 22, 2016 at 11:14 am

  Haha, die tip bij het boek van Markies de Sade 🙂
  Afgaand op dit lijstje en de extra auteurs denk ik dat Christines boekensmaak nogal aanleunt bij de mijne, dus ik ga de boeken die ik niet ken zeker eens opzoeken!
  Le petit requin recently posted…Gelezen in juni 2016My Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   August 22, 2016 at 8:55 pm

   Zo leuk! Dank voor je boek ook trouwens, ik heb het goed ontvangen. Het was inderdaad wel iets voor mij, maar ik had het al. 🙂

   • Le petit requin
    August 24, 2016 at 4:51 pm

    Ah dju! Jammer, ik had gehoopt dat er met nummer 2 meer kans zou zijn dat je het nog niet zou hebben dan met nummer 1… Hopelijk kan je er iemand anders een plezier mee doen?

    • gerhilde
     gerhilde
     August 24, 2016 at 11:13 pm

     Dat moet wel lukken, ja. Ik vond het wel een goeie gok, hoor. 🙂

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram