Bewust kinderloos, het blijft relevant.


In 2015 legde ik hier uit waarom wij bewust kinderloos zijn. Daar kwam vrij snel meer aandacht rond, daar vertelde ik hier ook al over.

Die aandacht is gebleven. Vaak in de luwte, met af en toe een opflakkering. Het was oorspronkelijk niet mijn bedoeling om spreekbuis te worden van bewust kinderloze vrouwen/koppels. Toch heb ik vrij snel beslist om in te gaan op voorstellen rond bewuste kinderloosheid. Echt een taboe zou ik het niet durven noemen, maar ik merk wel dat het niet voor iedereen evident is. Daarom ga ik wel in op interviews als mensen het onder de aandacht willen brengen.

Die voorstellen komen regelmatig uit Nederland dus daar leeft het thema zeker ook wel. Al ben ik natuurlijk een Belg en dat maakt het veel minder interessant voor de media daar. Veel vragen tot interviews lopen dus af op een sisser, maar dat vind ik op zich niet erg. In Nederland zullen ze wel voldoende voorbeelden vinden.

De afgelopen maanden heb ik ‘ja’ gezegd op verschillende voorstellen. Zo vroeg Stephanie mij voor een telefonisch interview en dat verwerkte ze in een audiorubriek. Het staat online dus als je benieuwd bent naar het fragment: één adres!

Bij deBuren hielden ze een avond over kinderloos zijn, gewild en ongewild. Ik had die avond helaas al andere plannen, maar mijn blogpost is wel tot in de bloemlezing geraakt. Die bloemlezing stond online, maar momenteel is er een probleem met de website. Als de bloemlezing opnieuw op internet komt, zal ik het laten weten op Facebook.

De recentste vraag kwam van Nele en Hafsa, twee leerlingen van het het Xaveriuscollege in Borgerhout die een eindwerk maken over bewust kinderloos zijn. Zij interviewden mij afgelopen zondag. Zij houden trouwens een enquête over het thema en over hoe het gepercipieerd wordt in onze maatschappij.

Ik deelde die enquête al op Facebook, maar hoe meer antwoorden, hoe relevanter de enquête. Wil jij een paar minuutjes van je tijd geven om hen te helpen? Eén adres! Dank je wel alvast!

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

2019 …

2018 …

18 Comments

 • Sofie
  February 10, 2017 at 9:08 am

  Ik heb even je andere berichten ook gelezen. Erg dat er op zoveel dingen toch taboes rusten vind ik. Waarom zou je raar bekeken moeten worden omdat je bewust kinderloos bent? Goed dat je een beetje een spreekbuis bent 🙂
  Sofie recently posted…Groene shop: Het NatuurhuisMy Profile

 • geertruurzaam
  February 10, 2017 at 9:59 am

  Fijn dat je het zo helder kunt uitleggen en toch wel als voorbeeld daarin wordt gezien. Het is blijkbaar een onderwerp waar nog veel rond te doen is, dus dan is het knap dat je daarin (ongevraagd?) zo’n rol in kan spelen.

 • Johanna
  February 10, 2017 at 11:04 am

  ik kan me voorstellen dat de reacties blijven komen, ook al heb je duidelijk gezegd wat je keuze is.. Het is één van die dingen die eigenlijk het meest privé van alles zijn: wil je kinderen? kan je kinderen krijgen? lukt het om zwanger te zijn? ben je er fysiek en mentaal toe in staat? zo’n gevoelig onderwerp, en toch lijkt het in onze maatschappij totaal geen taboe om botte vragen hierover te stellen. ongelooflijk, mensen zouden nooit vragen: hoeveel verdien je? maar wel: allez, ga je nog niet aan kindjes beginnen? verschrikkelijk vind ik dat. Ik moet me constant verantwoorden voor het feit dat wij bewust voor één kind kiezen, nog zoiets vreemd. En ik begrijp jou prima! Ik heb persoonlijk meerdere vriendinnen (allemaal met vaste relatie) die er bewust voor kiezen om geen kinderen te krijgen. Ze hebben daar elk hun reden voor, samen met hun partner. Dus laat niemand je vertellen dat je een uitzondering bent 🙂
  Johanna recently posted…Het kleine schermMy Profile

  • Johanna
   February 10, 2017 at 11:05 am

   Ik bedoel met de vragen dat deze bij mensen die een vruchtbaarheidsissue hebben, ook heel grof en kwetsend binnenkomen he 🙂 niet enkel bij mensen die bewustr geen kinderen willen.

   • gerhilde
    gerhilde
    February 10, 2017 at 12:11 pm

    Zeer zeker. Dat lijkt me nog moeilijker eigenlijk. Al moeten we in de maatschappij gewoon open leren spreken over die dingen, denk ik. Vruchtbaarheidsproblemen zijn ook geen schande, he. Al begrijp ik wel dat je er ook niet mee te koop wil lopen.

 • Madame boerenerf
  February 10, 2017 at 11:13 am

  Wij zijn ook bewust kinderloos. Dat was vooral voor onze ouders moeilijk. Wat ik het moeilijkst vind is aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten. Gesprekken gaan toch heel vaak over kinderen. Maar ik ben blij dat stilaan het taboe doorbroken word.

  • gerhilde
   gerhilde
   February 10, 2017 at 12:09 pm

   Dat valt bij ons eigenlijk heel goed mee. Eigenlijk kennen wij ook best veel (bewust) kinderloze koppels.Misschien moeten we een clubje oprichten? 😉

   • meisje
    February 10, 2017 at 6:57 pm

    Ik wil me ook wel aansluiten bij dat clubje 😉
    Goed dat er meer en meer over gesproken en geschreven wordt, daar maak je mee deel van uit dus goed bezig!
    De enquête had ik ook al gezien en ingevuld.

   • Becky
    February 10, 2017 at 10:22 pm

    Ik sluit me ook graag aan bij dat clubje 🙂
    Goed dat je dit onderwerp onder de aandacht blijft brengen!
    Ik heb wel de indruk dat er steeds meer begrip komt voor bewuste kinderloosheid. Een aantal jaar geleden kreeg ik nog overwegend negatieve reacties, nu zitten er toch al regelmatig begripvolle(re) reacties bij.

 • Samaja
  February 10, 2017 at 12:10 pm

  Ik schrijf er ook af en toe over en dat lokt inderdaad veel reacties uit. Vorig jaar was het zelfs mijn best gelezen bericht. Bedankt voor de tip, ik vul het zeker in.
  Samaja recently posted…De grote vraag: hoe staat het ermee?My Profile

 • Galina
  February 10, 2017 at 1:25 pm

  Heb net even je andere bericht gelezen en de enquete ingevuld. Vind dit een heel interessant onderwerp, aangezien ook wij regelmatig de vraag krijgen hoe het nou zit met kinderen. Ik sluit het niet volledig uit, maar de wens is er bij beide gewoon niet op het moment.

 • Elke
  February 10, 2017 at 1:58 pm

  Wij zijn heel bewust gegaan voor een iets groter gezin (4 kinderen) en zijn daar enorm gelukkig mee, maar dat betekent absoluut niet dat ik van iedereen hetzelfde verwacht. In onze vriendenkring zitten zowel kinderloze koppels als andere, waarbij het kinderaantal tussen 1 en 6 varieert, en het enige verschil voor mij is het aantal bordjes ik moet bijzetten als ze eens mee-eten :).
  Waarvoor men ook kiest, zolang het bewust kan gebeuren, is alles toch gewoon perfect?
  PS: alvast de enquete ingevuld!

 • Sabine
  February 10, 2017 at 4:27 pm

  Ingevuld! Heel goed dat er zoveel aandacht voor is. Ik miste bij de vraag wilt u kinderen wel het antwoord ‘ dat weet ik nog niet’. Ik heb daar maar wat ingevuld. Nu wil ik nog geen kinderen, maar misschien over een paar jaar wel. Misschien ook niet. Ik weet het niet 🙂
  Sabine recently posted…Reizen in Colombia is goedkoop, maar wat zijn de kosten van wonen?My Profile

 • Kim
  February 11, 2017 at 8:57 am

  Zo bijzonder hoe zoiets kan groeien. Ineens ben je een soort van expert. Ik ben heel benieuwd naar je blog over dit onderwerp. Ga er eens rustig voot zitten.

 • Mel
  February 11, 2017 at 8:15 pm

  Hier ook een bewust kinderloos koppel, en soms voelt dat aan als tegen de stroom in zwemmen. Onze keuze staat al lang vast, maar toch is het enorm bemoedigend om gelijkaardige zielen tegen te komen, want soms voelt het alsof je er alleen voor staat en niemand je begrijpt. Fijn dat jij hier publiekelijk het dialoog over aangaat, ik weet dat dit niet altijd makkelijk is. Bedankt daarvoor!

 • Joyce rdt
  February 12, 2017 at 8:17 pm

  De enquête is ingevuld! Ik vind het zo naar dat een gedeelte van ‘de maatschappij’ zo negatief kan reageren op de keuze om kinderloos te blijven. Liefs.x

 • Iris
  February 15, 2017 at 9:25 am

  Interessant! Ik ben al een tijdje aan het nadenken over een uitgebreide blogpost over dit onderwerp. Omdat ik ook geen kinderen wil. Voor mij is het niet zo’n issue, ik merk dat anderen er meer een issue van maken (‘ah, dat komt nog wel!!’, wat is er mis met gewoon geen kinderen willen, punt?). Jaren terug heb ik er een blogpost over geschreven, meer voor de grap, en ik blijf er maar reacties op krijgen haha. Dus ik merk inderdaad ook dat het wel iets is wat speelt! Heb de enquete ingevuld!
  Iris recently posted…Groene Tip #37: Stem!My Profile

 • ines
  February 21, 2017 at 11:43 am

  Ik vind het geweldig dat er aan dit onderwerp aandacht wordt geschonken, hoe meer er over gepraat wordt, hoe “normaler” het wordt gezien en hoe leuker. Zelf heb ik een paar vriendinnen die geen kinderen willen, ik ben er zelf nog niet 100% aan uit maar ik denk wel dat ik ooit kinderen ga willen, want het begint zo stilaan te kriebelen (ook al moet ik nog heel lang en zal het niet voor de eerste vijf jaar zijn). Ik ga al redelijk oud zijn voor ik er maar aan ga kunnen beginnen en wie weet maak ik tegen dan de beslissing om toch geen kinderen meer te willen. Ik ben meer van “ik zie wel wat er komt” eigenlijk 🙂 ik zou het niet erg vinden als er ooit kinderen komen, maar ik denk ook dat ik het niet per se “erg” zou vinden als er geen komen. (wat een uitleg 🙂 )
  ines recently posted…Fotorolletje éénMy Profile

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram