Kopenhagen door een fisheye

Kopenhagen door een fisheye


Mijn vriend houdt van analoge fotografie en op vakantie neemt hij dan ook vaak verschillende analoge toestellen mee. Dat was ook in Kopenhagen het geval: hij droeg daar een rugzak met meestal een stuk of drie verschillende camera’s. Hij maakte er vaak foto’s met zijn fisheyelens en dat gaf leuke beelden, ook voor mij. 🙂

fisheye in actie

Een fisheye is volgens Wikipedia ‘een lenzenstelsel met een korte brandpuntsafstand. Op een fotocamera geeft de lens een sterke groothoekwerking en een karakteristieke tonvormige vertekening. Het vervormde beeld is enigszins vergelijkbaar met het gereflecteerde beeld in een kerstbal. De beeldweergave wijkt af van de weergave door de meer gebruikelijke rectilineaire groothoek- en supergroothoekobjectieven.’

Ideaal om foto’s van gebouwen te nemen eigenlijk. Ik zal het verschil met een gewone lens even laten zien aan de hand van foto’s die ik gewoon met mijn smartphone nam en foto’s die mijn vriend nam met zijn fisheyelens, vanuit ongeveer hetzelfde standpunt.

Smartphone
gebouw met cirkels Kopenhagen
Fisheye
reala_2_001 docular cirkel gebouw_opt

Smartphone
kasteelpoort met smartphone

Fisheye
reala100004 docular kasteel Hamlet-min

Vooral bij de kasteelpoort vind ik het verschil opvallend. Met een fisheye krijg je veel meer op een foto, al lijkt het wel vervormd.

Mijn vriend nam (heel) veel foto’s met de fisheye in Kopenhagen, een selectie deel ik hier. Klik op een foto om die groter te zien.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

11 Comments

 • Dorien
  August 21, 2017 at 9:41 am

  O waw! Die eerste zwart-wit foto die je vergelijkt met de smartphone- foto vind ik een heel mooi beeld.

 • Sofie
  August 21, 2017 at 9:51 am

  Zo tof! Inderdaad een heel verschil. Ik hou ook wel, los van het fisheye-effect, van dat sfeertje van analoge foto’s.

  • gerhilde
   gerhilde
   August 22, 2017 at 11:07 am

   Dat begrijp ik, ik ben ook fan. 🙂

 • Lize
  August 21, 2017 at 12:22 pm

  Mooie foto’s! Die fisheyelens geeft inderdaad wel een leuk effect.

 • Evi
  August 22, 2017 at 7:47 am

  Echt heel mooie foto’s, ik had er al wat van zien passeren op Instagram (Lang leve Instagram!). Van sommige foto’s zie je niet meteen dat het met een fisheye-lens is getrokken. Ik vraag me af, moet jij niet vaak lang wachten als Stijn zijn fototoestellen bovenhaalt? 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   August 22, 2017 at 11:00 am

   Inderdaad, al ben ik dat intussen al gewoon. Meestal zoek ik gewoon het dichtstbijzijnde bankje en geniet ik wat van de omgeving. Al was ik in Kopenhagen met twee amateurfotografen op stap. 🙂

 • Goofball
  August 22, 2017 at 10:55 am

  cool

 • Silke
  August 23, 2017 at 12:33 pm

  Amai, wat een leuke foto’s! Geeft een fijn sfeertje 🙂

 • Eva
  August 23, 2017 at 12:41 pm

  Leuk om te zien zeg! Prachtige foto’s!

 • Le petit requin
  August 29, 2017 at 2:54 pm

  Ik vind het effect van fish-eye vaak net iets tÊ aanwezig om het veel te gebruiken (zoals vb. op die tweede foto: leuk voor een keertje, maar voor mij te vervormend om veel foto’s te nemen). Maar die eerste: waaaw! Zou nooit gedacht hebben dat dat met fish-eye genomen is, dus misschien moet ik die functie af en toe toch wÊl eens bovenhalen 🙂

 • Leen
  September 12, 2017 at 3:28 pm

  Wauw, prachtige foto’s! Ik moet bekennen dat ik de meeste foto’s ook met mijn smartphone maak omdat ik niet wil sleuren met een extra toestel (laat staan drie :p).

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram