Mijn vriend houdt van analoge fotografie en op vakantie neemt hij dan ook vaak verschillende analoge toestellen mee. Dat was ook in Kopenhagen het geval: hij droeg daar een rugzak met meestal een stuk of drie verschillende camera’s. Hij maakte er vaak foto’s met zijn fisheyelens en dat gaf leuke beelden, ook voor mij. ๐Ÿ™‚

fisheye in actie

Een fisheye is volgens Wikipedia ‘een lenzenstelsel met een korte brandpuntsafstand. Op een fotocamera geeft de lens een sterke groothoekwerking en een karakteristieke tonvormige vertekening. Het vervormde beeld is enigszins vergelijkbaar met het gereflecteerde beeld in een kerstbal. De beeldweergave wijkt af van de weergave door de meer gebruikelijke rectilineaire groothoek- en supergroothoekobjectieven.’

Ideaal om foto’s van gebouwen te nemen eigenlijk. Ik zal het verschil met een gewone lens even laten zien aan de hand van foto’s die ik gewoon met mijn smartphone nam en foto’s die mijn vriend nam met zijn fisheyelens, vanuit ongeveer hetzelfde standpunt.

Smartphone
gebouw met cirkels Kopenhagen
Fisheye
reala_2_001 docular cirkel gebouw_opt

Smartphone
kasteelpoort met smartphone

Fisheye
reala100004 docular kasteel Hamlet-min

Vooral bij de kasteelpoort vind ik het verschil opvallend. Met een fisheye krijg je veel meer op een foto, al lijkt het wel vervormd.

Mijn vriend nam (heel) veel foto’s met de fisheye in Kopenhagen, een selectie deel ik hier. Klik op een foto om die groter te zien.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!