Januari begon goed, met meteen twee geweldige boeken: Noord en A Little Life. Nadien volgden nog twee boeken, heerlijk, zo’n hoog leestempo! Voor mij is dat toch hoog. Ik lees geen dertig boeken per jaar dus ik zal ook niet één punt per boek gebruiken. Hierdoor kan het in het begin best snel gaan, maar zal ik later op het jaar waarschijnlijk wel per boek één puntje kunnen schrappen.

 1. Een boek met een dier in de titel
 2. Een boek met een plaatsnaam in de titel: Woesten van Kris Van Steenberge
 3. Een boek met een typografische cover (geen foto of illustratie, alleen maar mooie letters)
 4. Een boek geschreven door een auteur die helaas het afgelopen decennium gestorven is
 5. Een boek dat al minstens één jaar ongelezen in je boekenkast of op je e-reader staat: A Little Life van Hanya Yanagihara kocht ik eind 2015, toen iedereen er zo positief over was, maar ik kwam er maar niet toe. Soms heb ik schrik van dikke boeken. Geheel onterecht zo bleek, want ik las het boek uit in vijf dagen. Het is dan ook echt beklijvend.
 6. Een boek dat op de Rory Gilmore boekenlijst staat
 7. Een boek met minder dan 100 reviews op Goodreads: Noord van Sien Volders: ik zit zelf niet op Goodreads, maar dit blijkt een moeilijk puntje. Ik ben blij dat ik het boek zo snel heb gelezen na het verschijnen en op het moment van schrijven (9 januari) staan er 58 reviews van het boek op Goodreads. Intussen zijn het er 113, maar toen ik het las, waren het er dus minder dan 100.
 8. Een boek dat begint met ‘Er was eens’
 9. Een boek waarin de dood centraal staat: ik ga niet zeggen dat de dood het hoofdthema is van A Little Life (ik zou eerder zeggen dat dat vriendschap of misbruik is), maar de dood is toch wel een sterk thema in dit boek, in verschillende vormen.
 10. Een boek van een auteur met dezelfde initialen als jij
 11. Een boek dat origineel geschreven is in een taal die je zelf niet vaardig bent (je mag uiteraard een vertaling lezen): Spoetnikliefde van Haruki Murakami, mijn Japans is onbestaande.
 12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschreven: Spoetnikliefde van Haruki Murakami. Spoetnikliefde was zijn elfde boek, intussen zit hij al boven de dertig, denk ik.
 13. Een boek met minstens 10 uitgaves/herdrukken: gezien de populariteit en het feit dat het boek al in verschillende talen verschenen is, vermoed ik dat ik met A Little Life ook dit puntje kan schrappen. Bij Goodreads staat ‘ten editions’ dus: jawel!
 14. Een boek met een X in de titel
 15. Een boek met een alliteratie in de titel: A Little Life, jawel.
 16. Een boek geschreven door een zoon/dochter van een andere auteur
 17. Een boek waarin een mythologisch wezen voorkomt
 18. Een boek dat zich afspeelt op een eiland, al dan niet bewoond: Spoetnikliefde speelt zich af in Japan en op een Grieks eilandje. Twee keer raak dus!
 19. Een boek waarin tijdreizen voorkomt
 20. Een boek dat zich in de ruimte afspeelt
 21. Een boek waarin kinderen de hoofdrol spelen, maar zonder dat het een jeugdboek is: Woesten van Kris Van Steenberge, de tweeling Valentijn en Nameloos zijn belangrijke personages. Ze groeien op tot volwassenen, maar vooral de kinderjaren zijn belangrijk.
 22. Een boek waarin de zee een belangrijke rol speelt
 23. Een boek over een alleenstaande ouder
 24. Een boek dat zich afspeelt in China
 25. Een tweedehands boek
 26. Een boek met bloemen op de cover
 27. Een boek waarin een gevangenis voorkomt: Woesten van Kris Van Steenberge: veel belangrijke scènes zijn er niet, maar er is effectief een scène in een gevangenis dus ik ga het laten tellen.
 28. Een boek met een portret op de cover
 29. Een boek dat je volledig buitenshuis leest (op de trein, op vakantie, in de tuin …)
 30. Een boek dat drie van de bovenstaande items combineert: 5, 9, 13 en 15 kan ik schrappen met A Little Life! Dat zijn er vier, maar dat zal ook wel tellen. 🙂

Momenteel is het nog gemakkelijk, benieuwd hoe dat gaat evolueren … Mijn initialen zijn trouwens GVO, als iemand een schrijver kent met dezelfde initialen: alle tips zijn welkom!

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!