In deze rubriek zet ik graag creatievelingen in de kijker. Deze keer toch wel de origineelste van allemaal: een zeemeermin!

Naam? Lieke Knoops
Leeftijd? 33 (schoon getal zo 2 dezelfde cijfers)
Wat maak je? Op dit moment maak ik vooral silicone en stoffen zeemeerminnenstaarten, bijhorende topjes en eigenlijk zowat alles wat een zeemeermin nodig heeft om te stralen.

copyright Addictetwo

Wanneer begon je daarmee? Ik naai al zo’n 13 jaar. In een ver verleden had ik een naaiblog A Bouquet of Buttons. Door mijn werk te documenteren merkte ik dat ik een hele weg af had gelegd in mijn maker skills. Daarnaast vond ik heel mijn leven lang zeemeerminnen geweldig fascinerend. Zo’n mythische wezens die in het water wonen, heerlijk! Elk continent heeft ook eigen mythologie die soms heel erg tegengesteld is. Erg leuk om meer over te ontdekken. Toen ik 20 was, ontdekte ik dat je zeemeerminnenstaarten kon kopen. Als ik het er met mensen over had, dan vonden ze het wel ‘leuk voor kinderen’ en daar heb ik me veel te lang door laten doen. Toen ik een paar jaar later zoiets had van ‘fuck it, ik ga lekker doen wat ik wil’, begon ik prijzen op te zoeken. Ik wou direct een heel erg mooie staart en geen crappy staart. Dat kost al snel 3000 à 4000 euro. Toen heb ik mijn droom een beetje laten varen onder het mom ‘maar dat kan ik niet betalen’. Toch bleef het altijd op de achtergrond. Dat bleef toch wat knagen, zeker nadat ik ook een stoffen staart voor mijn nichtje gemaakt had. 
Daarna heb ik dan een monovin gekocht en een stoffen staart gemaakt. Ik noem deze tot op vandaag ‘de lelijke staart’. Ik heb er geen goede foto’s van, maar ik vind ‘m nog steeds lelijk. Niet omdat ie zo lelijk is, maar omdat het totaal niet overeenkwam met wat ik wou hebben. Ondertussen leerde ik in België wat meiden kennen met dezelfde hobby die zulke mooie staarten hadden. En op een bepaalde dag dacht it, ‘fuck it‘! Ik ben creatief, zie eens wat ik al allemaal van onder mijn naaimachine kan toveren. Ik kan ook wel een nieuwe skill leren, namelijk silicone zeemeerminnenstaarten maken. 
Zo gezegd zo gedaan, een half jaar later was mijn staart er. Het was een zeer steile leercurve, maar ik heb het gedaan! 
In eerste instantie was het meer als hobby bedoeld, maar het werd al heel snel mijn job door een bende meiden die ik leerde kennen. Nu treden we samen in onze staarten op als het collectief Mermates. Jaarlijks organiseren we de grootste zeemeerminbijeenkomst van Europa, we treden maandelijks op in Todi, we geven zeemeermin zwemlessen en mogen bij tijden het publiek op festivals gaan verleiden. Want tja, zeemeerminnen blijven toch ook wel een tikkeltje sexy. 😀 
We zijn ondertussen zo goed georganiseerd dat we zelf merchandise hebben gemaakt. Zotjes! 
Wat ik al bereikt heb met zeemeerminnen gaat veel verder dan wat ik zelf ooit had gedroomd of gehoopt. Het zou gewoon een hobby zijn, maar wat ik al heb kunnen doen ondertussen is gewoonweg geweldig. Ik ben zo dankbaar voor alle kansen die ik krijg. Ook vind ik het heel belangrijk om – als mythisch wezen dat aan de voet staat van al het leven op water aangezien als uit water is ontstaan – de boodschap mee te geven we goed voor onze planeet en elkaar moeten zorgen.
Een leuke anekdote: tijdens een optreden waarin vervuiling een centraal thema was, gaven de kinderen super goede tips over wat we allemaal kunnen doen om de oceaan proper te maken. Op het einde kregen de kinderen een schelp mee als herinnering aan de belofte aan de zeemeermin om samen te zorgen dat er minder vervuiling is. De dag erna kreeg ik een bericht van een mama die vertelde dat haar dochter de schelp mee naar school had genomen. Ze had mogen vertellen over de oceaan en waarom we samen voor haar moeten zorgen. Hoe cool is dat! 
Ook vonden de kinderen in datzelfde optreden dat ik alle dolfijnen uit netten moet gaan bevrijden. Want dat is zielig en zelfs als ik mezelf ermee in gevaar breng, moet ik het echt doen. Ze aten wel graag andere visjes :). Zalig toch het engagement van mijn toeschouwers!

copyright Elisa Maenhout

Website en/of social media?
themermaidjournals.com
Instagram: mermaid_lelie
Facebook: Mermaid Lelie
Mermates: the-mermates.com
Facebook: Mermates
Instagram: mermates.eu

Waar haal je je inspiratie? 
Voor mijn kostuums haal ik veel inspiratie uit de natuur. Zowel in als uit het water. De natuur is zo’n geweldige bron van inspiratie. De mogelijkheid tot aanpassen naar quasi elke situatie vind ik ongelofelijk fascinerend. Als mens zijn we eigenlijk maar fragiele wezens tegenover veel andere wezens en al helemaal tegenover de flora. Uiteraard kijk ik ook vaak naar andere zeemeerminnen om mezelf te inspireren.

Wat vind je het leukste aspect van je job?
De kans om een boodschap te verspreiden waar ik echt achter sta op een heel eigen manier vind ik geweldig. Ik kan hierin mijn sociale visie op de wereld en mijn creativiteit in kwijt. 
Er komen voor mij ook veel dingen samen die ik graag doe. Ik heb kunsthumaniora gedaan, Woordkunst-Drama. Ik heb bij de junior compagny van Ultima Vez gedanst in lang vervlogen tijden. Ik maak graag dingen. Ik zie mensen graag en vind dat mensen wat liever moeten zijn. Ik vind het milieu en klimaat erg belangrijk. Ik hou van zwemmen. (Ik snap niet waarom mijn kieuwen verdwenen zijn.) 
Al deze dingen kan ik samenvatten in Mermaid Lelie. Dat vind ik geweldig! 
Ik heb het gevoel dat ik mijn manier heb gevonden om de boodschappen die ik belangrijk vind uit te dragen. 

Marcus Greatwood

Waar droom je nog van?
Ik ben een gigantische dromer! Dus ik weet dat ik moet kiezen, want anders word ik gewoonweg ongelukkig. 
Mijn grote droom is dat ik mijn boodschap dat we samen de wereld tot een mooiere plaats kunnen omvormen, blijven verspreiden. Dat gaat voor mij over 2 aspecten. We moeten lief zijn voor elkaar en voor de planeet. 
Dit kan op zoveel manieren! 
Een nieuwe droom die er recent bij gekomen is, is om een school-/kindertoneel rond vervuiling in een grote setting te kunnen realiseren. 
Er zijn ook nog een paar bucketlistdingen die ik wil doen: 
– een boudoir mermaid shoot
– een studiostoot met als thema afval en vervuiling
– zwemmen met de Wiki Wachee mermaids
– bij het koraal in de zoo van Antwerpen zwemmen
– een Venus shoot
Ik ga nog wel een tijdje bezig zijn. 😀 

copyright Addictetwo


Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!