Het voelt als een ver verleden, die blog van mij. Dat is het ook, we moeten daar niet onnozel over doen. In 2020 publiceerde ik hier welgeteld één bericht. Ik deed zelfs geen overzicht van het jaar, maar eerlijk is eerlijk: er viel tegelijkertijd heel veel en heel weinig te vertellen over 2020. Toch? Ik besloot het dan maar zo te laten.

In dat verre verleden schreef ik regelmatig over de boeken die ik las. Geen lange epistels, maar wel een overzicht van wat ik las, vaak aan de hand van de Verbeelding Book Challenge van Kathleen. De laatste jaren deed ik dat niet meer, omdat ik meer voor mezelf wilde lezen, maar dat wil niet zeggen dat ik er hier niet over kan schrijven. Nee, het zullen ook nu geen hele epistels zijn, maar ik wil wel inspireren en dat zal ik vanaf nu om de zoveel maanden doen.
(Dat is een belofte, ja, maar doelbewust een vage.)

Wat las ik al in 2021?

The Plot Against America – Philip Roth
Eerlijk is eerlijk: deze las ik vooral in 2020, maar ik las hem uit in januari, vandaar dat ik er dit lijstje toch mee begin.
Toen luchtvaartheld Charles A. Lindbergh bij de verkiezingen van 1940 Franklin Roosevelt verpletterde, sloeg in elke joodse familie in Amerika de angst toe. Lindbergh verweet de joden publiekelijk dat ze uit eigenbelang aanstuurden op een zinloze oorlog met nazi-Duitsland. Wat daarna gebeurde in Amerika vormt de historische achtergrond voor Het complot tegen Amerika, de confronterende roman waarin Philip Roth vertelt hoe zijn eigen familie overleefde tijdens de periode-Lindbergh.
Geen lichte literatuur, maar wel heel interessant.

Over het kanaal – Annelies Beck
Dit boek had ik nog liggen. Het is een versie die de uitgeverij waar ik werk had uitgebracht en ik had zin om iets te lezen waar ik onmiddellijk in kon beginnen. Het werd een boek over die andere wereldoorlog, kwestie van een beetje in thema te blijven.
Zomer 1914. Marie Claes denkt dat ze met haar ouders naar Glasgow op vakantie gaat. Een paar maanden later woedt de Eerste Wereldoorlog volop en komen in Glasgow duizenden gevluchte Belgen aan. Het warme onthaal dat hun aanvankelijk te beurt valt, slaat geleidelijk om in onbegrip en ongeduld. Sommige mensen in de Belgische gemeenschap buiten de ellende van hun landgenoten uit. Als Marie het onrecht aan de kaak wil stellen, dreigt ze het slachtoffer te worden van een machtsstrijd op het hoogste niveau.

A Moveable Feast – Ernest Hemingway
Dit boek lazen we met de leesclub, het was de keuze van Saar: haar leven ziet er intussen anders uit, maar als je meer wil weten over wat ze graag leest en haar boekentips wil lezen: dat vertelde ze allemaal in deze blogpost.
Ernest Hemingway verhuisde in 1921 met zijn vrouw Hadley naar Parijs. De lichtstad, waar hij kennismaakte met illustere persoonlijkheden als Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald en Ezra Pound, zou van grote invloed zijn op zijn schrijverschap. In Parijs is een feest brengt Hemingway de uitbundige stemming van de stad na de Eerste Wereldoorlog op briljante wijze tot leven.
Het zijn eerder flarden dan echt een verhaal, maar dat maakt het eigenlijk net passend. Fijn om zo meer te weten te komen over Parijs en de tijdsgeest onder artistieke mensen.

Arlo – Floor Denil
@floordenil is sowieso de moeite om te volgen op Instagram. Ze weet de juiste snaar te raken met haar stokventjes en maakt er ook andere fijne items mee, zoals T-shirts en truien.
Floor zit in haar laatste schooljaar en komt overal hopeloos te laat. Ze komt de lessen door met haar tegendraadse vrienden Arlo en Sil. Op een rommelige herfstochtend wordt de wereld van Floor volledig omgegooid.
Arlo is een krachtige beeldroman over verlies. Met haar ongecompliceerde tekenstijl en taal creëert Floor Denil een autobiografisch debuut dat onder de huid kruipt.

Helemaal waar die laatste zin.

Untamed – Glennon Doyle
Gekocht omdat ik er anderen helemaal lyrisch over zag zijn en mijn intersse werd gewekt, ik vind het ook een belangrijk onderwerp.
Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in “Ongetemd leven’ zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn.
Interessante stukken, maar interessanter voor moeders om te lezen dan voor deze bewust kinderloze vrouw, denk ik.

Shuggie Bain – Douglas Stuart
Ook deze lazen we met de leesclub.
Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.
Winnaar van The Booker Prize 2020, en terecht. Rauw, tragisch, maar tegelijkertijd ook mooi.

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.


Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!