Granola


Na mijn dieet ben ik havermoutpap beginnen eten als ontbijt (in de plaats van de cornflakes vol suiker die ik voor mijn dieet at), maar dat begon een beetje tegen te steken. Het vraagt nog wat werk ‘s morgens en ik heb er niet altijd zin in. Toen kwam ik ergens op een blog een recept voor granola (ook gekend als cruesli) tegen. Ik zocht verschillende recepten op (er staan er echt véél op internet) en gaf er toch nog mijn eigen draai aan. Het leuke is dat je (bijna) oneindig kan variëren, maar dit is mijn basisrecept.

recept granola cruesli gerhildemaakt.wordpress.com

 

Ingrediënten

* 500 gram havermout (geen instant)
* 200 gram ongezouten noten (hazel-, cashew-, macademia-, pecan-, pindanoten, amandelen…)
* 100 gram zaden en pitten (chia-, sesam-, gebroken lijnzaad, zonnebloempitten …)
* 2 theelepels speculooskruiden (of kaneel)
* 5 eetlepels kokosolie (te verkrijgen in de natuurwinkel)
* 8 eetlepels appeldiksap (te verkrijgen in de natuurwinkel of in de supermarkt, bij de babyvoeding; let op dat appel het enige ingrediënt is)
* 100 gram gedroogde bessen (rozijnen, veenbessen, gojibessen …)
* eventueel 100 gram kokosrasp of 200 gram appelmoes

Recept

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt de kokosolie (smeltpunt is 25 graden, dus je warmt het even kort op in de microgolfoven of doet het au bain-marie of zet de kokosolie in de voorverwarmende oven). Ik gebruik een braadslee om alles in te mengen, maar het kan evengoed op wat bakpapier op de bakplaat of in een taartvorm/ovenschotel.
Doe de havermout in de braadslee, samen met de zaden en pitten.
Hak de grotere noten wat fijner en voeg alle noten toe.
Voeg de speculooskruiden toe en meng goed door.
Voeg het appeldiksap en de gesmolten kokosolie (en eventueel de appelmoes) toe en meng opnieuw goed door.
Zet alles in de voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten.
Schep alles tussendoor een paar keer om.
Wanneer alles afgekoeld is, voeg je de bessen en/of de kokosrasp toe en meng je alles opnieuw goed door.
Bewaar in enkele glazen potten.

recept granola cruesli gerhildemaakt.wordpress.com

 

Gebroken lijnzaad voeg je ook best pas achteraf toe, dat kan namelijk niet zo goed tegen verhitting.

Ik maak ongeveer elke twee weken nieuwe granola en ik maakte nog geen twee keer dezelfde. Je kan er echt enorm mee variëren en dat maakt het extra lekker, vind ik. Lekker met amandelmelk (of een andere melk) of met sojayoghurt (of een andere yoghurt). Veel gezonder dan de ontbijtgranen uit de supermarkt en ook veel minder afval (ik koop mijn noten, zaden en rozijnen in grote verpakkingen in de Makro).

Smakelijk!

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

5 Comments

 • Regina
  March 23, 2014 at 6:09 pm

  ziet er heel lekker uit, morgen eens printen 🙂

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   March 23, 2014 at 6:31 pm

   Laat gerust weten of het ook lekker was! 🙂

 • Kelly
  March 23, 2014 at 6:45 pm

  Oh ja, ik schreef het onlangs nog op een andere blog: jeej voor zelfgemaakte granola! Supermarktvarianten zijn zo smaakloos, allez ja, de suiker verdoezelt de weinige echte smaken daarin. En gojibessen, dat moet ik toch eens aanschaffen, ik eet ze supergraag maar ik vind ze zelf nogal duur… Maar je hebt er natuurlijk niet massaal veel van nodig om ervan te genieten, hé 🙂

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   March 23, 2014 at 7:39 pm

   Gojibessen zijn inderdaad nogal duur, maar ik gebruik ze eigenlijk enkel in ‘baksels’ (granola, broodpudding …) en dan heb je inderdaad niet veel nodig. 🙂

 • Anne-Sophie
  March 27, 2017 at 9:52 am

  Gevonden! Met appeldiksap? Dat probeerde ik nog nooit! Ik sla hem op en de volgende keer dat mijn granolagekte nog eens toeslaat, probeer ik deze!

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram