Cheesecake, ik heb er een nogal moeilijke relatie mee. Vroeger aten wij soms kwarktaart bij mijn grootouders en ik was daar niet bepaald fan van. Mijn oudste zus vond het dan weer geweldig lekker. Smaken verschillen en maar goed ook. Cheesecake/kaastaart doet mij vaak aan kwarktaart denken (al weet ik dat kwarktaart wel een kaastaart is, maar zeker niet alle kaastaarten kwarktaarten zijn) en ik zal het dan ook niet snel kiezen. Zeker niet als er een andere optie met chocolade is. Toch, de cheesecakes die mij al zijn voorgeschoteld, waren allemaal superlekker.

Ik wilde graag een gezondere versie maken met chocolade, dus ging ik aan het experimenteren met noten en zijden tofu en kreeg een lekker resultaat. Het is ook heel handig dat je geen oven nodig hebt natuurlijk.

Het steekt allemaal niet heel nauw van afmetingen, je hoeft ze niet strikt te volgen. Gebruik wel minstens 250 gram chocolade, anders is het geheel te zacht en stijft het niet goed op.

Ik gebruikte een springvorm met een doorsnede van 22 cm. Gebruik gerust een kleinere springvorm. Maak dan gewoon wat minder notenmengsel voor de bodem. Voor de vulling mag je dezelfde hoeveelheden gebruiken, de taart wordt gewoon hoger.

gezondere cheesecake gerhildemaakt.wordpress.com

Nodig?

voor de bodem

* 300 gram noten (ik gebruikte (geweekte)cashewnoten en pindanoten, maar pecannoten of andere noten zijn zeker ook bruikbaar)
* twee eetlepels kokosolie
* twee eetlepels dadelpasta (of 3 dadels)

voor de vulling

* 400 gram zijden tofu
* 300 gram pure chocolade (80 % cacao in mijn geval)
* 60 ml amandelmelk (of een andere melk)
* 2 eetlepels agavesiroop
* 1 eetlepel vanille-extract of vanillesuiker

Hoe maken?

* Doe de noten, de gesmolten kokosolie en de dadelpasta in de blender of keukenmachine en pureer tot het een gladde massa is (of stop wat eerder als je je goedkope blender niet vertrouwt 🙂 ).
* Giet het notenmengsel in de springvorm en druk goed aan met een vork.
* Zet een uur in de diepvries.
* Smelt de chocolade met de amandelmelk au bain-marie of in de microgolf (telkens 20 seconden in de microgolf, even roeren en herhalen tot alles gesmolten is).
* Giet de zijden tofu af en doe alle ingrediënten in de blender.
* Mix en giet het mengsel uit over je notenmengsel.
* Laat minstens een uur opstijven in de koelkast.

Werk gerust af met vers fruit. Ik denk dat ik volgende keer (diepvries)frambozen tussen de twee lagen ga leggen.

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!