Cheesecake zonder cheese


Cheesecake, ik heb er een nogal moeilijke relatie mee. Vroeger aten wij soms kwarktaart bij mijn grootouders en ik was daar niet bepaald fan van. Mijn oudste zus vond het dan weer geweldig lekker. Smaken verschillen en maar goed ook. Cheesecake/kaastaart doet mij vaak aan kwarktaart denken (al weet ik dat kwarktaart wel een kaastaart is, maar zeker niet alle kaastaarten kwarktaarten zijn) en ik zal het dan ook niet snel kiezen. Zeker niet als er een andere optie met chocolade is. Toch, de cheesecakes die mij al zijn voorgeschoteld, waren allemaal superlekker.

Ik wilde graag een gezondere versie maken met chocolade, dus ging ik aan het experimenteren met noten en zijden tofu en kreeg een lekker resultaat. Het is ook heel handig dat je geen oven nodig hebt natuurlijk.

Het steekt allemaal niet heel nauw van afmetingen, je hoeft ze niet strikt te volgen. Gebruik wel minstens 250 gram chocolade, anders is het geheel te zacht en stijft het niet goed op.

Ik gebruikte een springvorm met een doorsnede van 22 cm. Gebruik gerust een kleinere springvorm. Maak dan gewoon wat minder notenmengsel voor de bodem. Voor de vulling mag je dezelfde hoeveelheden gebruiken, de taart wordt gewoon hoger.

gezondere cheesecake gerhildemaakt.wordpress.com

Nodig?

voor de bodem

* 300 gram noten (ik gebruikte (geweekte)cashewnoten en pindanoten, maar pecannoten of andere noten zijn zeker ook bruikbaar)
* twee eetlepels kokosolie
* twee eetlepels dadelpasta (of 3 dadels)

voor de vulling

* 400 gram zijden tofu
* 300 gram pure chocolade (80 % cacao in mijn geval)
* 60 ml amandelmelk (of een andere melk)
* 2 eetlepels agavesiroop
* 1 eetlepel vanille-extract of vanillesuiker

Hoe maken?

* Doe de noten, de gesmolten kokosolie en de dadelpasta in de blender of keukenmachine en pureer tot het een gladde massa is (of stop wat eerder als je je goedkope blender niet vertrouwt 🙂 ).
* Giet het notenmengsel in de springvorm en druk goed aan met een vork.
* Zet een uur in de diepvries.
* Smelt de chocolade met de amandelmelk au bain-marie of in de microgolf (telkens 20 seconden in de microgolf, even roeren en herhalen tot alles gesmolten is).
* Giet de zijden tofu af en doe alle ingrediënten in de blender.
* Mix en giet het mengsel uit over je notenmengsel.
* Laat minstens een uur opstijven in de koelkast.

Werk gerust af met vers fruit. Ik denk dat ik volgende keer (diepvries)frambozen tussen de twee lagen ga leggen.

Tags:
gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

4 Comments

 • Anke
  May 6, 2014 at 8:20 am

  Klinkt goe, dat wil ik wel eens proeven! Ik gebruik soms ook ricotta, mascarpone of Griekse yoghurt (of alledrie).

 • Kelly
  May 6, 2014 at 8:33 pm

  Oh mmm! Ik heb denk ik nooit echte cheesecake gegeten, maar fake cheesecake is de max. Binnenkort nog eens op het menu hier zetten! (allez ja, als ik weer een keukenmachine heb 🙂 )

 • Karlijn
  May 8, 2014 at 7:59 am

  Grappig om te lezen. Ik heb ook niet zoveel met cheesecake. Terwijl mijn moeder en zusje het heerlijk vinden. Deze ziet er heerlijk uit, dus ik denk dat ik dit weekend maar eens aan de slag ga 🙂

  • gerhilde
   gerhildemaakt
   May 8, 2014 at 11:32 am

   Super! Ik zou zeggen: laat weten of het je beviel.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram