Zelf extracten maken


http://gerhildemaakt.wordpress.com extracten maken

Mijn vanille-extract en vanillesuiker maak ik zelf. Vooral vanillesuiker is gemakkelijk: je steekt vanillestokjes in een pak suiker. Je mag je stokjes dwars doorknippen (deed ik, omdat ik niet meteen begon met een kilo suiker), zo komt de smaak ook gemakkelijker vrij, maar beter niet overlangs, want dan zitten alle zaadjes tussen je suiker. Al is dat nog niet echt een ramp, maar het hoeft ook gewoon niet echt, de smaak geeft sowieso wel af. Dan laat je het simpelweg een paar dagen/weken staan (hoe langer je het laat staan, hoe meer vanillesmaak) en schud je zo af en toe eens met je pak suiker, zodat de smaak goed verspreidt.

Op de (vorige) site van Photo-copy vond ik hoe je vanille-extract kan maken. Ook dat is best simpel en een gelijkaardige methode: neem een fles goedkope wodka, snij ongeveer 100 gram vanillestokjes overlangs (nu mag dat wel, ja) en steek ze in de fles. Zet de fles op een donkere, droge plaats en schud ongeveer wekelijks met de fles. Laat een paar weken staan en geniet. Je kan de vloeistof overkappen in een nieuwe fles en de vanille eruit zeven, maar ik vul meestal gewoon het extract aan met nieuwe wodka. Zorg wel dat de vanillestokjes altijd onder water wodka staan.

http://gerhildemaakt.wordpress.com zelf extracten maken

Ik wilde graag verder experimenteren en deed dat met citroen en sinaasappel, ook dat bleek goed te werken! Was je citroenen/sinaasappelen goed (gebruik bij voorkeur biologische) en haal de schil van de vrucht. (Pers de rest uit voor een lekker vruchtensapje.) Doe de schillen in de wodka en laat dat ook op een droge en koele plaats staan. Om de paar dagen eens schudden en na een paar weken al klaar voor gebruik.

Doe het extract in een mooi flesje of potje en het is een leuk (extra) cadeautje!

Ik gebruik altijd een goeie scheut van een extract in een baksel. De alcohol verdampt en de toegevoegde smaak blijft over. Gebruik het dus niet in overnight oats ofzo. Ik moet bekennen: dat komt aan op een nuchtere maag. *oeps*

Tags: ,
gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

2 Comments

 • fiekefatjerietjes
  May 29, 2015 at 9:02 am

  Sinds ik zelf vanille-extract maak (https://fiekefatjerietjes.wordpress.com/2013/08/09/vanille-extract/) wil ik niks anders meer! ‘t Is helemaal niet veel werk om te maken, maar de smaak is zoooooo veel beter! En zo’n flesje of potje, dat staat mooi in de kast 🙂

 • Le petit requin
  May 29, 2015 at 11:05 am

  Haha, dat laatste!

  Vanillesuiker was ik al van plan om zelf te maken, maar door een giga-aankoop vanillesuiker ooit wilde ik die toch wel eerst wegwerken (stomme Colruyt, die, toen ik het dringend nodig had, enkel beschikte over een bulk van 10 pakjes met elk x zakjes). Nu die bijna verwerkt zijn, ga ik er zelf eens aan beginnen.
  Al zou ik misschien beter meteen gaan voor het vanille-extract (dat ik tot nu toe eigenlijk nooit gebruikte), aangezien ik mijn suikergebruik toch wat wil minderen.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram