http://gerhildemaakt.wordpress.com extracten maken

Mijn vanille-extract en vanillesuiker maak ik zelf. Vooral vanillesuiker is gemakkelijk: je steekt vanillestokjes in een pak suiker. Je mag je stokjes dwars doorknippen (deed ik, omdat ik niet meteen begon met een kilo suiker), zo komt de smaak ook gemakkelijker vrij, maar beter niet overlangs, want dan zitten alle zaadjes tussen je suiker. Al is dat nog niet echt een ramp, maar het hoeft ook gewoon niet echt, de smaak geeft sowieso wel af. Dan laat je het simpelweg een paar dagen/weken staan (hoe langer je het laat staan, hoe meer vanillesmaak) en schud je zo af en toe eens met je pak suiker, zodat de smaak goed verspreidt.

Op de (vorige) site van Photo-copy vond ik hoe je vanille-extract kan maken. Ook dat is best simpel en een gelijkaardige methode: neem een fles goedkope wodka, snij ongeveer 100 gram vanillestokjes overlangs (nu mag dat wel, ja) en steek ze in de fles. Zet de fles op een donkere, droge plaats en schud ongeveer wekelijks met de fles. Laat een paar weken staan en geniet. Je kan de vloeistof overkappen in een nieuwe fles en de vanille eruit zeven, maar ik vul meestal gewoon het extract aan met nieuwe wodka. Zorg wel dat de vanillestokjes altijd onder water wodka staan.

http://gerhildemaakt.wordpress.com zelf extracten maken

Ik wilde graag verder experimenteren en deed dat met citroen en sinaasappel, ook dat bleek goed te werken! Was je citroenen/sinaasappelen goed (gebruik bij voorkeur biologische) en haal de schil van de vrucht. (Pers de rest uit voor een lekker vruchtensapje.) Doe de schillen in de wodka en laat dat ook op een droge en koele plaats staan. Om de paar dagen eens schudden en na een paar weken al klaar voor gebruik.

Doe het extract in een mooi flesje of potje en het is een leuk (extra) cadeautje!

Ik gebruik altijd een goeie scheut van een extract in een baksel. De alcohol verdampt en de toegevoegde smaak blijft over. Gebruik het dus niet in overnight oats ofzo. Ik moet bekennen: dat komt aan op een nuchtere maag. *oeps*

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!