Ook deze maand laat ik Anke van Junnekes recepten aan het woord. Deze keer geeft ze het recept voor courgettebrownies.
Courgettebrownies? Dat lees je goed! Laat me eerst even vertellen hoe ik zo ver gedreven werd om dit zelf uit te testen.
Wij krijgen elke week een heerlijk groentepakket van de Stadsboerderij in Wilrijk. Het is niet duur, je groentjes worden vers geoogst en je eet automatisch meer volgens het ritme van de seizoenen. Mooi zo. Toen de eerste courgettes in de pakketten zaten, was ik enthousiast. Ik eet graag courgette en de groente is zo veelzijdig dat je ze nooit beu wordt. Tenzij ze enkele maanden op een rij vanuit die bruine papieren zak naar je grijnzen, en week na week groter worden… Na de courgettezomer kregen we eind augustus een kloefer van bijna 2 kilo en toen werd ik een beetje radeloos. De vriezer stak vol courgettesoep, we aten al courgettepuree, gevulde courgettes, courgettefrietjes, quiche, pasta en stoofpotjes met courgette, courgettekoekjes en -rolletjes, ik bakte zelfs hartige courgettewafels. Het mocht niet baten, de courgettes stapelden zich op in de frigo (gelukkig bewaren die dingen redelijk goed).
Ik had al wel eens gehoord dat je ook zoet gebak met courgette kon maken in plaats van met boter, maar bon, dat klinkt niet zo erg lekker, toch? Heb ik me daar even schromelijk in vergist … Als ik dit eerder had ontdekt, had ik een hele zomer gebak gegeten in plaats van soep! Daarom deel ik dit recept met jullie. Vertrouw me, het is wellicht een van de smeuïgste brownies die je al gegeten hebt. Je kan ze in een vierkante vorm maken en in blokjes snijden of gewoon als cake serveren.
Het recept
– Meng 260 gram bloem met 50 gram ongezoet cacaopoeder, 2 theelepels baking soda en 1 theelepel zout. Rasp 300 gram rauwe courgette en mix ze daarna tot heel fijne pulp.
– Klop 120 ml neutrale plantaardige olie met 300 gram suiker en 2 theelepels vanille-extract. Meng er de bloemmix onder en vervolgens de courgette. Roer tot een glad, maar dik beslag. Mocht er te weinig vocht in de courgette zitten om alle droge ingrediënten op te nemen, kun je nog een scheutje water toevoegen, maar meestal is dit niet nodig.
– Meng eventueel naar eigen smaak gehakte walnoten en chocolate chips onder het deeg en doe het in een ingevette vorm. Bak de browniecake 25 à 35 minuten in de oven op 180 °C. Laat afkoelen en haal uit de vorm.
In een afgesloten doos kun je 2 tot 3 dagen genieten van je chocoladebom!
Dit ga ik eens proberen, ziet er goed uit!
njom njom, ook eens testen!
Super! Ik heb een veganistisch brownie recept waar bonen in worden gebruikt 😀
Ja, dat heb ik ook al gezien, maar nog niet getest.
Ik maakte deze ook al voor een potluck, toen ik de courgetten uit onze tuin grondig beu begon te geraken. Ze vielen verbazend goed in de smaak bij iedereen!
Leuk!
Ha, grappig! Bij mij staat er binnenkort ook een courgettemuffinrecept op de blogplanning! Mmm 🙂
Ik ben benieuwd!