Ook deze maand laat ik Anke van Junnekes recepten aan het woord. Deze keer geeft ze het recept voor een feestelijk dessert met witte chocolade en frambozen.

Ik heb me redelijk gedeisd gehouden in november, maar nu december is aangebroken, kan ik me weer ongegeneerd outen als feestdagenfreak. De kerstboom staat hier al een week in vol ornaat te pronken, er liggen zelfs al enkele pakjes onder en elk recept dat ik zie passeren screen ik op kersttafelpotentieel.

De belangrijkste gang bij het kerstmenu? Het dessert natuurlijk! Ben je nog op zoek naar iets gemakkelijk, feestelijk en volledig op voorhand te bereiden, dan zijn hier niet één, maar twee ideetjes. Omdat we op het einde van het jaar al eens wat vrijgeviger worden.

Witte chocolade en frambozen vormen een perfect huwelijk, dat me steevast aan de feestdagen doet denken. Wellicht zijn het de kleuren of de zeemzoete smaak van nostalgie, geen idee. Soit, genoeg geleuterd, hier komen de recepten. Ik laat het aan jullie over om te kiezen tussen de taart of de glaasjes!

Junnekes recepten Witte chocoladetaart met frambozenWitte chocoladetaart met frambozen

* Meng 125 gram zachte roomboter met 90 gram bloemsuiker. Klop er een ei en 30 gram fijn amandelpoeder onder. Voeg als laatste 250 gram bloem met een snuifje zout beetje bij beetje toe en kneed tot je een egaal deeg hebt. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg minstens een uur in de koelkast.

* Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak en bekleed er een ingevette taartvorm mee. Druk goed aan in de randjes en snij de overtollige stukjes deeg weg. (overschotjes deeg kun je gebruiken voor zandkoekjes of gewoon zo opeten, want da’s keilekker).

* Leg een vel bakpapier of zilverpapier op de taartbodem en giet er bakbonen of ongekookte rijst boven. Bak de taartbodem blind in een voorverwarmde oven van 180 °C. Reken op 20 à 30 minuten, tot de bodem goudbruin gebakken is. Verwijder het bakpapier met de droge vulling, haal de bodem voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen terwijl je de vulling maakt.

* Maak eerst de ganache. Breng 200 ml volle room tegen het kookpunt en giet die over 300 gram gehakte witte chocolade. Laat even staan tot de chocolade gesmolten is en roer tot een gladde ganache. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

* Smeer een dikke laag frambozenconfituur op de afgekoelde taartbodem (ik gebruik liefst de potjes So Fruit van Materne, maar kies zelf wat je het lekkerste vindt). Giet er de ganache over en laat opstijven in de koelkast. Versier met wat druppels frambozencoulis.

Junnekes recepten Witte chocoladetaart met frambozenWitte chocolademousse met frambozen

* Breng 1,5 dl volle melk aan de kook met wat vanillepoeder. Klop intussen 3 eidooiers luchtig met 30 gram suiker. Doe de eieren bij de melk en laat binden op een zacht vuurtje (niet meer laten koken). Haal van het vuur en laat 1,5 blaadje in koud water geweekte gelatine oplossen in het mengsel. Giet het onmiddellijk over 300 gram gehakte witte chocolade zodat deze smelt. Roer goed totdat er geen brokjes meer in het mengsel zitten.

* Klop ondertussen 5 dl volle room tot pieken en spatel voorzichtig onder het chocolademengsel tot een egale mousse. Laat die al een beetje opstijven in de koelkast.

* Verwarm ondertussen een zakje frambozencoulis in een pannetje. Voeg naar smaak enkele lepels frambozenconfituur toe en laat er een blaadje geweekte gelatine in oplossen. Laat de coulis terug wat afkoelen. Maak afwisselend laagjes chocolademousse en coulis in mooie glaasjes en laat verder opstijven in de koelkast. Deze hoeveelheden zijn voldoende voor 6 à 8 potjes.

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!