www.junnekesrecepten.beOok deze maand laat ik Anke van Junnekes recepten aan het woord. Deze keer geeft ze het recept voor burgers van zoete aardappel met Griekse yoghurt, avocado en gekarameliseerde rode ui.

Als alle eindejaarsindigesties verteerd zijn, snakt ons lichaam wel naar wat lichtere kost. Simpel eten. Niet te veel tralala. Misschien ook wel een paar vleesloze dagen, als je de nodige gourmetschotels naar binnen hebt gewerkt. Maar het blijft winter, de temperaturen beginnen dan toch eindelijk te dalen en je wilt nog geen afscheid nemen van comfort food. Deze veggieburgers zijn het perfecte compromis!

  • Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je ze eerst enkele uren laten weken in koud water en daarna nog een uurtje of 2 koken (kijk op de verpakking voor de instructies), die uit een bokaal kan je zo gebruiken. Leg de ongeschilde zoete aardappelen een uurtje in een oven van 200 °C tot ze botergaar zijn.

  • Haal het vruchtvlees uit de aardappels en plet het samen met de uitgelekte kikkererwten (verhoudingsgewijs gebruik ik 2/3de aardappelen, 1/3de kikkererwten). Voeg een beetje losgeklopt ei en wat bloem met panko of paneermeel toe. Meng tot een stevig, maar plakkerig mengsel (dat komt straks wel goed in de pan). Breng op smaak met geperste look, verse koriander, chili, zwarte peper en zout. Zet het mengsel tot gebruik in de frigo.

  • Was de tomaten en snij ze in fijne plakjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en snij ook deze in plakjes. Besprenkel met citroensap tegen het verkleuren. Snipper een rood uitje fijn en laat met wat boter en bruine suiker karameliseren op een zacht vuurtje.

  • Vorm kleine, platte burgers van het aardappelmengsel en bak ze aan beide zijden krokant in flink wat olijfolie.

  • Snij de broodjes open, besmeer met volle Griekse yoghurt (eventueel op smaak gebracht met verse groene kruiden) en beleg met de burgers, veldsla, tomaat, avocado en gekarameliseerde ajuin.

Natuurlijk het lekkerste met zelfgebakken pistoletjes!

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!