Recept van de maand #5: Burgers van zoete aardappel met Griekse yoghurt, avocado en gekarameliseerde rode ui

Recept van de maand #5: Burgers van zoete aardappel met Griekse yoghurt, avocado en gekarameliseerde rode ui


www.junnekesrecepten.beOok deze maand laat ik Anke van Junnekes recepten aan het woord. Deze keer geeft ze het recept voor burgers van zoete aardappel met Griekse yoghurt, avocado en gekarameliseerde rode ui.

Als alle eindejaarsindigesties verteerd zijn, snakt ons lichaam wel naar wat lichtere kost. Simpel eten. Niet te veel tralala. Misschien ook wel een paar vleesloze dagen, als je de nodige gourmetschotels naar binnen hebt gewerkt. Maar het blijft winter, de temperaturen beginnen dan toch eindelijk te dalen en je wilt nog geen afscheid nemen van comfort food. Deze veggieburgers zijn het perfecte compromis!

  • Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je ze eerst enkele uren laten weken in koud water en daarna nog een uurtje of 2 koken (kijk op de verpakking voor de instructies), die uit een bokaal kan je zo gebruiken. Leg de ongeschilde zoete aardappelen een uurtje in een oven van 200 °C tot ze botergaar zijn.

  • Haal het vruchtvlees uit de aardappels en plet het samen met de uitgelekte kikkererwten (verhoudingsgewijs gebruik ik 2/3de aardappelen, 1/3de kikkererwten). Voeg een beetje losgeklopt ei en wat bloem met panko of paneermeel toe. Meng tot een stevig, maar plakkerig mengsel (dat komt straks wel goed in de pan). Breng op smaak met geperste look, verse koriander, chili, zwarte peper en zout. Zet het mengsel tot gebruik in de frigo.

  • Was de tomaten en snij ze in fijne plakjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en snij ook deze in plakjes. Besprenkel met citroensap tegen het verkleuren. Snipper een rood uitje fijn en laat met wat boter en bruine suiker karameliseren op een zacht vuurtje.

  • Vorm kleine, platte burgers van het aardappelmengsel en bak ze aan beide zijden krokant in flink wat olijfolie.

  • Snij de broodjes open, besmeer met volle Griekse yoghurt (eventueel op smaak gebracht met verse groene kruiden) en beleg met de burgers, veldsla, tomaat, avocado en gekarameliseerde ajuin.

Natuurlijk het lekkerste met zelfgebakken pistoletjes!

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – woont samen – houdt van: haar vriendje, haar twee katten, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

6 Comments

  • Lottesanekdotes
    January 6, 2016 at 11:47 am

    Oh my god, dat ziet er ongelofelijk lekker uit! Ideaal voor een vegetariër, dat vind ik ook top 🙂

  • Inge
    January 6, 2016 at 3:10 pm

    Mmmm, ik krijg al honger 🙂 Het ziet er alvast zeer lekker uit.

  • goofball
    January 6, 2016 at 6:38 pm

    njam kikkererwten, njam zoete aardappelen, njam avocado, njam griekse yoghurt….dit kan alleen maar lekker zijn.
    ‘k moet momenteel echter om medische redenen dieten en paar van deze ingrediënten zijn verboden :(. Later eens misschien.

    • gerhilde
      gerhildemaakt
      January 6, 2016 at 8:22 pm

      Verboden producten lijken nog eens extra lekker natuurlijk …

  • Julienne
    January 7, 2016 at 11:14 pm

    Mmm, ziet er heerlijk uit! Toevallig vroeg mijn man daarnet om nog eens een veggie burger te maken, dus dit recept gaat van pas komen 😉

  • annajirina
    January 10, 2016 at 7:23 pm

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik ben vegetarisch dus ik ga dit zeker een keer maken. Ik heb je artikel opgeslagen :-).

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en onze verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram