Vloer uitbreken

Vloer uitbreken


Afgelopen weekend zetten we grote stappen vooruit in onze verbouwingen en dus is het tijd voor een nieuwe verbouwupdate. We zijn al even bezig met de tweede verdieping (die we benoemen als zolder of als tweede living): enkele weken geleden kwamen de bezetters, nadien focusten wij ons op het schuren van de vloer. Ja, wij kunnen onze parketvloer van meer dan 100 jaar oud behouden, hoera! Afgelopen weekend werd hard gewerkt om het plafond te hangen en komende weken hopen we dat af te kunnen werken en te kunnen olieΓ«n (vloer) en whitewashen (plafond). Er komt daar eindelijk schot in de zaak. Foto’s van die ruimte ga ik nu nog niet delen, dat zal ik binnenkort eens doen, met een voor en na.

Wat afgelopen weekend ook aangepakt werd, is de vloer van de living. Ik kan nog geen voor en na geven, maar het verschil is echt enorm, dus deel ik hier al even een voor en tijdens.

De vloer van onze toekomstige living bestaat (zoals wel vaker in oude huizen) uit twee delen. Het voorste stuk aan het vernieuwde raam (met de pijl) werd een jaar of vijftien geleden al vernieuwd en ziet er op het eerste zicht heel goed uit.

Het achterste stuk was nog nooit vervangen en met de ietwat vochtige kelder eronder bleek al snel dat we dat stuk sowieso zouden moeten vervangen, omdat de vloer echt rot was.

We kozen ervoor om heel de vloer te vervangen. Dan kunnen we potten en balken steken (met isolatie) en erover beton laten gieten.

De afbraak ging gelukkig heel vlot. We hadden veel helpers (waarvoor dank allemaal) en zo ging het echt vooruit.

Het hout van het goede stuk vloer wilden we graag behouden om te kunnen hergebruiken in de badkamer (waar we een verhoog moeten maken om zeker voldoende draagkracht te hebben om een bad te kunnen zetten). Dat lukte gelukkig wel met de steunbalken, maar helaas niet met de planken van de vloer zelf, omdat die genageld waren op een manier waarop ze onzichtbaar zouden zijn van bovenaf en het dus ook onmogelijk werd om ze fatsoenlijk te verwijderen.

Met de afbraak bleek al snel dat we de juiste keuze hadden gemaakt om heel de vloer te vervangen. Uit het ‘goede’ stuk vloer kwam een rot stuk balk uit de muur …

rotte balk met schroevendraaier door

Je kan wel raden hoe het slechte stuk vloer eruitzag …

Intussen is de vloer van onze living verdwenen en hebben we een extra hoge kelder.

livingvloer weg

Over enkele weken komt de aannemer potten en balken steken en tot dan ziet de deur tussen de gang en de living er zo uit.

Veiligheid boven alles!

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

28 Comments

 • Sabine
  April 17, 2016 at 3:18 pm

  Zo wat een werk zeg! Maar echt goed om dit te doen, dat zie je dus maar weer haha. Als straks de nieuwe helemaal af is ben ik heel benieuwd naar het resultaat! Succes!
  Sabine recently posted…Fotoblog: 8 wandelingen in New YorkMy Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   April 17, 2016 at 6:29 pm

   De updates zullen blijven komen, stap voor stap wel, want zo werken we hier ook. Helemaal af zal dus nog wel even duren. πŸ™‚

 • meisje
  April 17, 2016 at 4:31 pm

  Amai, dat zijn pas verbouwingswerken! Leuk dat jullie hulp krijgen, dat is altijd meegenomen πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   April 17, 2016 at 6:29 pm

   Ja, we pakken het grondig aan. πŸ™‚

 • Greet
  April 17, 2016 at 4:54 pm

  Dat zijn serieuze werken, veel succes er nog mee!

 • Inge
  April 17, 2016 at 6:35 pm

  Amai, serieuze werken inderdaad… Wat goed dat jullie het parket kunnen behouden, dat heeft toch wel zijn charme! Ben al benieuwd naar de voor en na πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   April 17, 2016 at 9:28 pm

   Ja, daar zijn we zelf ook heel blij over. Ik zal hier zeker blijven updaten!

 • Liese
  April 17, 2016 at 7:12 pm

  Amaai chique dinges. Ik dacht eerste een stuk gespiest rood vlees te zien op de foto ipv een balk!

  • gerhilde
   gerhilde
   April 17, 2016 at 9:27 pm

   Op Facebook zei een vriendin dat ze dacht een stuk cake te zien. πŸ™‚

 • geertruurzaam
  April 17, 2016 at 8:09 pm

  Oei, heel veel succes met de werken! Ik krijg er een soort dΓ©jΓ  vu van, maar weet dat het allemaal goed kan komen… na heel hard werken!!! Goede moed gewenst!

  • gerhilde
   gerhilde
   April 17, 2016 at 9:18 pm

   Dank je! We gaan de vloer laten steken dus ik weet zeker dat dat goed zal komen. πŸ˜‰

 • Silke
  April 17, 2016 at 9:14 pm

  Spannend zeg… in ons huis was één van mijn projectjes ook een oude houten vloer opschuren. Vreselijk werkje, maar ik ben nog elke dag zo tevreden met het resultaat πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   April 17, 2016 at 9:19 pm

   Ja, dat gevoel heb ik nu ook. We hebben al veel tijd in die vloer gestoken, maar we gaan daar nog lang plezier van hebben. πŸ™‚

 • fieke
  April 18, 2016 at 7:36 am

  Wow, dat zijn ferme verbouwingswerken! Maar ik kan het resultaat er zo al doorheen zien: jullie zullen een prachtig huis mΓ©t karakter hebben! Ik ben nog altijd fan van de vloer in jullie gang. Als het hier geen nieuwbouwwoning was, ik had ook gekozen voor cementtegeltjes!
  Succes met de verdere werken nog!

  • gerhilde
   gerhilde
   April 18, 2016 at 6:14 pm

   Dank je! We hopen dat we die cementtegeltjes kunen behouden, maar dat is nog niet zeker. Als dat niet lukt, zullen we er vermoedelijk wel gewoon nieuwe leggen. Die passen ook gewoon perfect in ons huis, natuurlijk. πŸ™‚

 • Sarah
  April 18, 2016 at 8:08 am

  Wow wat een werk seg! Knap dat jullie dat allemaal zelf doen. Ben benieuwd naar volgende updates. Veel succes nog!

 • Judith (Dietemiet)
  April 18, 2016 at 8:08 am

  Dit is echt wel tabula rasa he! Maar je huis gaat prachtig worden, met al die mooie authentieke elementen.

  • gerhilde
   gerhilde
   April 18, 2016 at 6:15 pm

   Ja, maar rot is rot, he. Dank je! Fijn dat te horen van iemand met een prachtig huis. πŸ™‚

 • Abfabulies
  April 18, 2016 at 3:29 pm

  Zalige tegeltjes hebben jullie daar πŸ™‚ Hier bij ons hebben we ook zo’n periode gehad met deuren die in het niets eindigden. Of doordat we de verdiepingen verlaagd hebben dat we met van die deurkes in de draagmuur zaten die maar een halve meter hoog waren, omdat de vloeren nog niet aangepast waren, of weet ik weer veel waarom. Nu zit alles gelukkig waar het hoort. Verdiepingsgewijs dan toch, ‘t is niet dat we al klaar zijn, maar we komen er wel πŸ˜‰ ‘t Is alleszins altijd plezant om achteraf de foto’s te bekijken en te zien van waar het allemaal begonnen is. En dat huis van jullie, da’s gewoon ΓΌberzalig πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   April 18, 2016 at 6:16 pm

   Wij gaan wel simpelweg een nieuwe vloer steken op dezelfde plek, dat lijkt ons het gemakkelijkste. Succes nog jullie!

 • An
  April 18, 2016 at 9:31 pm

  Amai, wat een werken. Maar het resultaat gaat er wel zijn. Ma ik ben toch blij dat ik klaar ben met mijn verbouwing als ik dit zie, geen stof meer vreten.
  Benieuwd naar het eindresultaat

 • Ines
  April 23, 2016 at 7:09 am

  Amai precies een zot werkske πŸ˜€ Ik wed dat het er zalig mooi gaat uitzien na de werken πŸ˜‰ Veel succes!

 • goofball
  April 23, 2016 at 12:07 pm

  amai, echt grote werken..lastig om in zo’n werf te leven maar ook super tof om zo’n grote veranderingen te zien en de vooruitgang op te merken. Dromen die realiteit worden. Joepie πŸ™‚

 • Bibiane
  April 24, 2016 at 10:50 am

  Amai Gerhilde, chapeau….. Ik heb ooit met mijn ex verbouwd (en een half hartinfarct gekregen bij het uitbreken van een vloer met een vloer met een vloer onder, met daar nog eens zand onder) en ik heb enorm veel bewondering voor wie het volhoudt. Voor mij was het alleszins niet weggelegd :p Ben echt benieuwd naar het resultaat!
  Bibiane recently posted…Sunday Swatches #16: Oranje bovenMy Profile

 • Le petit requin
  April 26, 2016 at 10:53 am

  Waw, super om dit te zien! En ik ben helemaal voor het behouden van oorspronkelijk materiaal, maar effectief: als het rot is, is het rot he! (en die balk ziet er inderdaad “nogal” ongezond uit).
  Keigoed bezig alleszins, ik blijf fan van deze reeks (makkelijk gezegd natuurlijk, zo zonder stof in huis πŸ˜‰

 • [email protected]
  May 2, 2016 at 8:06 pm

  Ziet er niet simpel uit – maar zal uiteindelijk absoluut lonen. Alleen al die oorspronkelijke houten vloeren…MOOI. Het leuke aan een huis volledig te verbouwen is dat het Γ©n helemaal naar je goesting is Γ©n toch nog originele elementen heeft mΓ©t karakter. Zo hebben wij nog de originele trap staan van onze oude rijkswachtkazerne. Ik ben zo blij dat we hem niet hebben weggedaan, zoals de bouwheer oorspronkelijk voorstelde. Veel succes!

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram