Ja, dat is hier een blogpost over kattenbakvulling. Als je geen katten hebt, is het misschien niet zo interessant. Heb je er wel, dan is het misschien een aanzet tot nadenken.
Ik kan er kort over zijn: ik vind het absurd om het gevoeg van mijn katten bij het restafval te doen en dus kiezen wij al tien jaar voor biologisch afbreekbare kattenbakvulling. Ik vind het zelfs een beetje ridicuul dat er niet-biologisch afbreekbare kattenbakvulling bestaat, maar kom. Al moet ik wel zeggen dat wij gedurende die tien jaar eigenlijk vooral niet echt geweldig goede kattenbakvulling hebben gebruikt. Helaas is de biologisch afbreekbare variant minder goed te verkrijgen, dus kochten we (jawel, tien jaar lang) onze kattenbakvulling in die grote winkel met dat oranje en zwarte logo dat dweept met de laagste prijzen. Ik was vooral content dat ze er biologisch afbreekbare kattenbakvulling hadden en deed verder niet veel onderzoek naar betere kattenbakvulling. Die vulling bestaat eigenlijk uit geperste houtvezel (pallets). In de plaats van te klonteren, korrelde die uit elkaar en bij de grotere boodschappen deed dat ook al niet veel.
Bij het verversen (wat best vaak moest gebeuren), was de ammoniakgeur ook nogal overheersend. Hoe we dat tien jaar lang hebben volgehouden … Al moet ik ook wel zeggen dat we verschillende jaren amper kattenbakvulling hebben moeten gebruiken, omdat we meer in het groen woonden en onze katten hun gevoeg bij de buren in de buurt konden doen. Bijna twee jaar geleden verhuisden we terug naar de stad (omdat we de bedrijvigheid misten en ook omdat we hier beter zonder auto kunnen, omdat we ongeveer alles in de buurt of op fietsafstand hebben) en dat werd een huis zonder tuin, enkel met een mogelijkheid tot terras (bewust, hoor, een tuin bleek bij ons meer last dan lust). Daarmee verdween echter ook de mogelijkheid van de katten om hun gevoeg buiten te doen.
Dit voorjaar was ik tegen vriendin D. mijn beklag aan het doen over onze kattenbakvulling (ja hoor, daar praten wij al eens over) en zij zei doodleuk dat zij wel goede biologisch afbreekbare kattenbakvulling hebben. Ze gaf een link door en we bestelden vrijwel meteen. Niet veel laten zag ik toevallig dat ze die kattenbakvulling trouwens ook bij Tom&co hebben, voor de mensen die liever niet online bestellen. Dit is trouwens geen gesponsorde blogpost of zo, ik ben gewoon enthousiast. Over kattenbakvulling, ja.
Deze kattenbakvulling is namelijk biologisch afbreekbaar (prioriteit numero uno voor mij), klontert mooi en we hebben minder last van de geur (als de katten hun grote behoeftes een beetje bedekken, toch). Het is zelfs composteerbaar! Tuinloos als we zijn hebben wij daar niets aan, maar het kan dus wel. Je kan de hompjes trouwens ook door het toilet spoelen, maar dat doen wij eigenlijk niet (en zou ik sowieso niet aanraden als je toilet niet is aangesloten op de regenput, want dat zou al helemaal absurd zijn).
Foto’s van kattenbakken zijn nu niet echt aantrekkelijk, maar omdat we afgelopen weekend een proper nieuw hoekje voor de kattenbakken maakten, durf ik het toch te laten zien. Al zijn die kattenfoto’s hier misschien net iets fijner.
Ik overweeg trouwens om op het toekomstige terras een ‘natuurlijkere kattenbak’ te zetten, een plantenbak waar we geen planten in zetten (behalve misschien veldbloemen of zo), maar waar de katten wel hun gevoeg in mogen doen, wat aangenamer is voor hen en voor ons. Tips om dat aan te pakken (en om ervoor te zorgen dat ze niet in eventuele andere plantenbakken hun gevoeg doen) zijn zeker welkom! Al hoeft dat de huidige kattenbak zeker niet te vervangen, het lijkt me gewoon een mooie aanvulling.
Heb jij katten? Welke kattenbakvulling gebruik jij? Zou je deze eens proberen?
Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.
Aangezien ik geen katten heb is deze post niet echt relevant voor mij, maar ‘k vind hem wel heel origineel :D. Niet verwacht dit vandaag in mijn feedlezer tegen te komen 🙂
Tja, het is eens wat anders, he. 🙂
Ik heb geen katten, maar ik scrolde toch verder, want ik krijg nooit genoeg van je kattenfoto’s 😀
Dat is leuk om te lezen! 🙂
Wij hebben ook een oude kater in huis. Aangezien hij niet buiten mag (drukke weg voor de deur) hebben we een lange zoektocht achter de rug naar goede kattenzand. De geurhinder is nu wel weg maar aan biologisch had ik nog niet gedacht, klinkt interessant! Wij doen het voorlopig met vadigran van de winkel Horta. Nu hadden we enkel nog last van korrels overal, maar dit is sinds kort ook weer opgelost dankzij een handig matje wat je aan de kattenbak legt. Het vangt de korrels op in de groeven en dat zorgt ervoor dat we dan weer iets minder moeten stofzuigen 🙂
Dat matje klinkt anders ook wel interessant, want deze korrels verspreiden zich nogal vlot. 🙂
oooh, ik krijg een beetje heimwee want mis mijn allerliefste kat nog steeds hier aan de overkant van de oceaan 🙁 Zij ging ook veel liever buiten dan binnen, en ging heel vaak in onze plantenbakken, een beetje tot mijn irritatie weliswaar, want die pas geplante tulpenbolletjes kwamen zo natuurlijk meteen weer naar boven! 😉 Ik heb een tijdje die biologisch afbreekbare van diezelfde winkel egrbuikt, en m’n mama gebruikt die ook, maar echt, ik vond die niet ok. Ik ben uiteindelijk op een duurdere en niet-afbreekbare versie overgestapt, zo’n redelijk kleine blauwe zak (de naam ben ik kwijt) en was daar heeeeeeel tevreden mee. Maar ik denk niet dat je aan dat antwoord iets hebt, gezien de niet-afbreekbaarheid 🙂 Als we terug naar belgië komen, komt er zeker terug een poes (de mijne, als die dat dan nog ziet zitten en als ze dan nog gezond en wel is, of een nieuwe…) en dan ga ik deze kattenbakvulling-tips hopelijk nog terugvinden 😉
Super goed! Ik ga de link ook eens bekijken. Ik gebruik ook slechte kattenbakvulling (denk ik) die vooral super is omdat het hele goeie klonten maakt en echt bijna niet ruikt. Maar wat betreft milieu moet ik echt wel eens kijken naar iets anders, dus jouw blogberichtje zorgt er zeker voor dat ik erover ga nadenken. Ook leuk dat je er zo enthousiast over bent!
Liefs
Dat is fijn om te horen. 🙂
Onze kater is een paar jaar geleden komen te gaan, dus ben niet meer zo bezig met kattenbakvulling (luiers is wel vergelijkbaar, natuurlijk, hihi). Maar zo’n zalige poezekes op die foto’s! En dat boek! Heb je al door hoe je ze in de smiezen krijgt? 🙂
Het boek is sowieso een aanrader voor mensen met katten. 🙂
Haha, zalige titel! Geen kat in huis hier, maar ik speel het door aan de baasjes van de kater waar we op gepast hebben in Antwerpen 🙂
Oeeh bedankt voor de tip!
Ik ben ook al een paar jaar op zoek naar goede eco kattenbakvulling, maar was steeds ontevreden door de geurtjes.
Nu gebruiken we Extreme Classic, maar die is natuurlijk niet echt milieuvriendelijk.
Als we door onze voorraad heen zijn, ga ik jouw tip maar eens proberen!
Groetjes, Aca
Zijn dat korrels of eerder pellets? Ik had vroeger zo’n speciale bak met van de pellets maar daar wou mijn ene kat niet opgaan. Nu gebruik ik ook biologisch afbreekbare maar ik doe die eigenlijk altijd bij het restafval. Omdat ik met 2 katten (toen 3) een enorme berg kattenbakvulling heb. Het teert te traag weg volgens het aantal kattenbakvulling.
Nu hebben we korrels (vroeger hadden we dus pellets). Jij gooit je gft op de compost dan normaal gezien? Wij hebben geen tuin en geen composthoop, dus geven die mee met de gft-ophaling.
mijn kat leeft voornamelijk buiten (behalve als ik de buitendeur openlaat, dan leeft ze stiekem op mijn keukentafel. Maar mijn vorige kat was binnen opgekweekt. Ik gebruikte toen ook biologisch afbreekbare kattenbakvulling, dat gooide ik gewoon in het compostvat. Best gemakkelijk!
Ik ben al lang een stiekeme lezer, maar nu het over kattenbakvulling gaat, gooi ik mij in de strijd, haha 🙂
Mag ik nu eens iets doms vragen …?
Wij gebruiken deze kattenbakvulling al jaren (in het asiel waar onze katten vandaan kwamen gebruikten ze het, en wij hebben dit overgenomen omdat ze het gewoon waren) maar mogen het gebruikte kattenzand niet met onze gft-bak meegeven in de stad Antwerpen. Voorlopig gooien wij het dus alsnog in de restafvalzak (wat onlogisch is, gelet op de bio-afbreekbaarheid, maar ‘t gaat niet anders). Ik lees hier dat jullie dat allemaal in de compostbak gooien. Begint dit op langere termijn niet te stinken? En composteert dit? Want ik hoor altijd dat indien katten hun gevoeg doen in de plantenbakken, de planten ‘slechter’ groeien omdat kattengevoeg niet afbreekt/composteert/vergaat …? Wat is dan het verschil met een compostvat? Iemand een idee? 🙂
Blij dat ik u uit uw kot heb gekregen dan. Hoera voor melezers die eindelijk reageren!
Wij wonen ook in stad Antwerpen en ik geef dat wel gewoon mee met de gft. Ik heb er nog geen klachten over gekregen … Hoe weten jullie dat dat niet zou mogen?
Kattengevoeg is inderdaad slechte mest, maar het fijne ken ik er niet van.
Lang leve de vakantie waardoor ik uw comment nu pas zie!
Ik heb naar mijn voeten gehad van de mannen van de vuilkar … Volgens hen was dat hetzelfde als luiers die ook niet meer in de gft mogen. En sinsdien werd onze gft-container regelmatig geinspecteerd naar dingen die er niet in mogen … Soit! Dan moeten die mannen van de restafval maar wat meer zeulen. ‘t Is de schuld van hun collega’s 😉
Dan vrees ik dat jullie gewoon de pech hebben met jullie oplettende, maar veralgemenende vuilnismannen.
Wij hebben er nog nooit commentaar op gekregen en ik vind het ook niet in de verboden lijst: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052039d8a6ec798b480e/groente-fruit-en-tuinafval-gft. Toch geen biologisch afbraakbare.
De kattenbakvulling die jij gebruikt heb ik ook gebruikt. Zowel de katten als ik waren er niet tevreden over. Pellets in het verleden gebruikt maar dat stonk zo. Nu Ben ik vanwege t milieuaspect en het gewicht over gestapt op silicaat van tigerino, ook van verkrijgbaar via de link. Voor de katten was t even wennen. We zijn er tevreden over. En t belast t milieu minder. Het mag bij de gft, maar bij in ons de gemeente mag dat niet. Dus gaat t Helaas bij t restafval.
Die vulling hebben wij ook jarenlang gebruikt. Om de zoveel maanden met de bakfiets naar de Maxi Zoo (daar hebben ze die ook) om grote zakken, dan mooi de nummertjes 2 in de vuilniszak, en de nummertjes 1 in de gft-bak. Altijd content van geweest 🙂