Ja, dat is hier een blogpost over kattenbakvulling. Als je geen katten hebt, is het misschien niet zo interessant. Heb je er wel, dan is het misschien een aanzet tot nadenken.

Ik kan er kort over zijn: ik vind het absurd om het gevoeg van mijn katten bij het restafval te doen en dus kiezen wij al tien jaar voor biologisch afbreekbare kattenbakvulling. Ik vind het zelfs een beetje ridicuul dat er niet-biologisch afbreekbare kattenbakvulling bestaat, maar kom. Al moet ik wel zeggen dat wij gedurende die tien jaar eigenlijk vooral niet echt geweldig goede kattenbakvulling hebben gebruikt. Helaas is de biologisch afbreekbare variant minder goed te verkrijgen, dus kochten we (jawel, tien jaar lang) onze kattenbakvulling in die grote winkel met dat oranje en zwarte logo dat dweept met de laagste prijzen. Ik was vooral content dat ze er biologisch afbreekbare kattenbakvulling hadden en deed verder niet veel onderzoek naar betere kattenbakvulling. Die vulling bestaat eigenlijk uit geperste houtvezel (pallets). In de plaats van te klonteren, korrelde die uit elkaar en bij de grotere boodschappen deed dat ook al niet veel.

docular.wordpress.com

Bij het verversen (wat best vaak moest gebeuren), was de ammoniakgeur ook nogal overheersend. Hoe we dat tien jaar lang hebben volgehouden … Al moet ik ook wel zeggen dat we verschillende jaren amper kattenbakvulling hebben moeten gebruiken, omdat we meer in het groen woonden en onze katten hun gevoeg bij de buren in de buurt konden doen. Bijna twee jaar geleden verhuisden we terug naar de stad (omdat we de bedrijvigheid misten en ook omdat we hier beter zonder auto kunnen, omdat we ongeveer alles in de buurt of op fietsafstand hebben) en dat werd een huis zonder tuin, enkel met een mogelijkheid tot terras (bewust, hoor, een tuin bleek bij ons meer last dan lust). Daarmee verdween echter ook de mogelijkheid van de katten om hun gevoeg buiten te doen.

Hobbes 4

Dit voorjaar was ik tegen vriendin D. mijn beklag aan het doen over onze kattenbakvulling (ja hoor, daar praten wij al eens over) en zij zei doodleuk dat zij wel goede biologisch afbreekbare kattenbakvulling hebben. Ze gaf een link door en we bestelden vrijwel meteen. Niet veel laten zag ik toevallig dat ze die kattenbakvulling trouwens ook bij Tom&co hebben, voor de mensen die liever niet online bestellen. Dit is trouwens geen gesponsorde blogpost of zo, ik ben gewoon enthousiast. Over kattenbakvulling, ja.

Jip

Deze kattenbakvulling is namelijk biologisch afbreekbaar (prioriteit numero uno voor mij), klontert mooi en we hebben minder last van de geur (als de katten hun grote behoeftes een beetje bedekken, toch). Het is zelfs composteerbaar! Tuinloos als we zijn hebben wij daar niets aan, maar het kan dus wel. Je kan de hompjes trouwens ook door het toilet spoelen, maar dat doen wij eigenlijk niet (en zou ik sowieso niet aanraden als je toilet niet is aangesloten op de regenput, want dat zou al helemaal absurd zijn).

Foto’s van kattenbakken zijn nu niet echt aantrekkelijk, maar omdat we afgelopen weekend een proper nieuw hoekje voor de kattenbakken maakten, durf ik het toch te laten zien. Al zijn die kattenfoto’s hier misschien net iets fijner.

kattenbakvulling 1

kattenbakvulling

Ik overweeg trouwens om op het toekomstige terras een ‘natuurlijkere kattenbak’ te zetten, een plantenbak waar we geen planten in zetten (behalve misschien veldbloemen of zo), maar waar de katten wel hun gevoeg in mogen doen, wat aangenamer is voor hen en voor ons. Tips om dat aan te pakken (en om ervoor te zorgen dat ze niet in eventuele andere plantenbakken hun gevoeg doen) zijn zeker welkom! Al hoeft dat de huidige kattenbak zeker niet te vervangen, het lijkt me gewoon een mooie aanvulling.

Heb jij katten? Welke kattenbakvulling gebruik jij? Zou je deze eens proberen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Save

Save

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!