En daarom woon ik hier graag. #2

En daarom woon ik hier graag. #2


Het concept leefstraat leerde ik vorig jaar kennen, bij Kerygma. Iemand van onze straat wilde dat concept naar Antwerpen brengen en dan liefst nog naar onze eigen straat. Vergaderingen werden georganiseerd, andere straten en ‘t Stad werden erbij betrokken, ideetjes werden uitgewisseld, er kwam een blog en een Facebookpagina en verschillende buurtbewoners staken veel energie in het project om het ook effectief te kunnen laten doorgaan. Ik stond erbij en keek ernaar. Ik zag het groeien vanop afstand en vind het prachtig.

Twee straten zijn nu deels afgesloten en ingenomen door de buurtbewoners. Dag en nacht verboden voor auto’s, mensen die leven op straat. Kinderen die spelen en veel activiteiten die worden georganiseerd, maar ook veel dingen die spontaan gebeuren.

Er zijn tien geboden om alles in goede banen te leiden. Af en toe moet er eens bijgestuurd worden, maar dat hoort bij (leren) samenleven natuurlijk. Het is vooral een gemoedelijk feest waarin buren elkaar beter leren kennen. Geweldig om te zien en mee te kunnen maken.

Leefstraat

Opening leefstraat

Opening leefstraat

Leefstraat

Leefstraat

Ik ben nog altijd blij dat wij twee jaar geleden voor deze buurt hebben gekozen. Leve Oud-Berchem!

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

9 Comments

 • moois van me
  August 24, 2016 at 4:49 pm

  Ha! mijn nicht woont ook in die straat met haar man en heerlijke hond πŸ™‚ . Geniet ervan!

 • Le petit requin
  August 24, 2016 at 4:49 pm

  Super dat het niet bij een idee gebleven is, maar ook effectief gerealiseerd is!
  En ook tof om te horen dat er daardoor ook plannen gesmeed worden om vb. de parkeerdruk te verlagen. Geen idee of het in Berchem gelijkaardig is als in Borgerhout, maar ik vermoed van wel. Ik was zo blij dat wij in die – amper – drie weken dat we er woonden, de auto niet vaak nodig hadden en dus niet teveel op zoek moesten naar een parkeerplaats. Zo’n miserie!

 • Becky
  August 25, 2016 at 12:52 pm

  Oh tof, het is dus gelukt om voldoende handtekeningen te verzamelen. ‘t Is wel uniek, dit initiatief!
  In elk geval veel plezier en fijne ontmoetingen gewenst tijdens deze 10 dagen πŸ™‚

 • liese
  August 25, 2016 at 1:29 pm

  Als het aantal dagen beperkt wordt tot 10 vind ik het nog haalbaar

 • Barbara
  August 26, 2016 at 3:01 am

  Waauw, leuk zeg! Zo’n toffe buurt en sfeer! Dat was zelfs in het kleine dorpje waar we woonden niet mogelijk, misschien zelfs integendeel… Vergt toch ook veel open-minded zijn denk ik… Niet dat er niet heel veel zulke mensen in dorpjes of ons dorpje wonen, maar toch vaak evenveel niet…

 • Yvonne
  August 29, 2016 at 12:28 pm

  Wat super gezellig zeg! Ik kende dit concept nog niet, wel heerlijk dat dit kan in een stad! Woon zelf in een dorp en de auto’s die door onze straat rijden op een dag kan ik op 1 hand tellen. Ik kan me voorstellen dat dit bij jou eerst heel anders was.

  • gerhilde
   gerhilde
   August 30, 2016 at 6:56 am

   Inderdaad, hier passeert dagelijks iets meer volk. πŸ™‚

 • Sofie
  August 30, 2016 at 1:06 pm

  Heerlijk, ik dacht inderdaad dat het in Gent was πŸ™‚ Berchem dus.

 • Falderie
  September 14, 2016 at 10:14 am

  Is inderdaad een heerlijke buurt om te wonen denk ik! Ziet er gezellig uit, die leefstraat!

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram