Na Saar en Christine is het de beurt aan Deborah om haar leestips te geven. Deborah is hier al vaker ter sprake gekomen, als onze architecte of als vriendin D. Mijn vriend leerde haar en haar vriend kennen in de kajakclub en zo werd ze onze architecte. Later kwam ik ook in de kajakclub en nodigde ze mij uit voor de leesclub. Intussen zijn we ook echt vriendinnen geworden. Het is dus dankzij haar dat ik in de leesclub ben geraakt. Dank je, Deborah!

Hoe ben je zelf in de leesclub geraakt?

Ik had zoals de meesten van ons de blogpost van Kelly gelezen en ook de reacties daarop. Vervolgens heb ik na een tijdje twijfelen Saar gemaild. Dat was net op tijd, want 3 dagen later was de eerste bijeenkomst.
Ik ben superblij dat ik het gedaan heb, want ik heb er geweldige mensen leren kennen en ik voel me er helemaal thuis.

Heb je andere toffe hobby’s?

Kajakken en geocachen. Vorige winter hebben mijn vriend en ik zelf een multicache uitgelegd in het bos van Sint-job-in-‘t-Goor. De schat van de vliegende baron (GC6AQ8N) is een wandeling van 8 km waarbij we de (grotendeels) waargebeurde geschiedenis vertellen van 2 kleurrijke lokale figuren: Barones de Caters en haar neef Pierke de vliegenier.

Deborah kajak

Wat lees je graag?

Ik lees het liefst literatuur. Ik hou van een mooie zinnen, van sfeer. Er hoeft voor mij niet te veel actie te gebeuren.

Mijn guilty plesure zijn Agatha Christies. Ik verzamel de hele reeks van een specifieke uitgave en ga in tweedehands boekenwinkel vaak even kijken of ik mijn collectie kan vervolledigen.

Wat lees je niet graag?

Chicklit, sciencefiction en fantasy.

Ik heb ook moeite met non-fictie. Er ligt een aantal boeken te wachten die ik eigenlijk wel wil lezen, maar ik kan me er niet aan zetten om dat ook effectief te doen.

Lees je boeken altijd uit? Waarom (niet)?

Nee, ik leg een boek vrij snel weer weg als het me niet kan boeien of als de schrijfstijl me niet aanstaat. Er zijn zo veel boeken die ik nog wil lezen (mijn ‘to read’ op Goodreads telt 200 boeken en er komen er nog bij) dat ik geen tijd wil verspillen aan iets dat ik niet graag lees.

Hoe kies je welk boek je gaat lezen?

Via aanbevelingen van vriendinnen en Goodreads. Ik snuister ook graag in boekwinkels waar een mooie eigenzinnige selectie ligt, ik lees weleens een boekenbijlage en ook via radio en tv kom ik af en toe een interessant boek tegen.

Deborah

Welke vijf boeken moet iedereen lezen en waarom?

Grip van Stephan Enter

Ik heb de indruk dat Stephan Enter niet zo bekend is in Vlaanderen. Dat is jammer, want hij is een van de beste Nederlandse schrijvers van het moment.
Grip vertelt het verhaal van een groep veertigers die elkaar 20 jaar na hun gezamenlijke klimvakantie op de Lofoten voor het eerst terugzien. Het boek beslaat 1 dag. Je kruipt om beurten in het hoofd van een van de vrienden en volgt hun gedachtegang.
Grip is een traag boek, het is mooi en helder geschreven.

De verborgen geschiedenis van Donna Tartt

De verborgen geschiedenis moet ik niet meer voorstellen. Ik vermoed dat veel mensen het al gelezen hebben. Het is al heel lang een van mijn absolute lievelingsboeken. Het exemplaar in mijn boekenkast is helemaal stukgelezen.
De verborgen geschiedenis is een bedwelmend boek. Ik word telkens helemaal opgeslorpt in de sfeer van een Amerikaanse universiteitscampus midden in de bossen.

Congo van David Van Reybroeck

Ondanks mijn moeite met non-fictie maak ik graag een uitzondering voor David van Reybroucks boek Congo.
Mijn vader is geboren in Ruhengeri, Rwanda, mijn grootvader werkte er toentertijd als koloniaal. Rond de onafhankelijkheid van Congo, papa was toen 2,5 jaar, zijn hij en zijn familie weer naar België gekomen.
Ik kende uit de verhalen die in de familie verteld worden enkel het leven van de blanke kolonialen met hun huisbedienden; de boys. David Van Reybroeck slaagt erin om via kleine menselijke verhalen, de geschiedenis te vertellen van ons koloniaal verleden, maar dan uit Congolees perspectief. Het is een heel boeiend en vlot leesbaar boek.

Ook Geert Mak kan op een vergelijkbare manier geschiedenis tot leven wekken. Zijn boeken In Europa en Reizen zonder John zijn echt de moeite.

Hemel en Hel van Jon Kalman Stefánsson

Dit boek was me aangeraden door een vriendin en ik was er meteen helemaal weg van. Het is een hartverscheurend boek over een vissersjongen wiens beste vriend doodvriest op zee. Hij vergat zijn jas mee te nemen omdat hij net voor het vertrek nog enkele regels wilde lezen uit Paradise Lost van Milton.
Het is een prachtig, maar ook erg droevig verhaal over vriendschap, leven en dood, donkerte, het harde leven in het IJsland van de 19de eeuw en de schoonheid en troost die gevonden kan worden in boeken.
Het is vooral een boek voor wie houdt van poëzie en mooie en lange beschrijvingen. Je kan het op eender welke pagina openen, op elke bladzijde is wel een zin of paragraaf te vinden die het herlezen meer dan waard is.

Wolkenatlas van David Mitchell

Wolkenatlas kreeg ik cadeau van een goede vriend. Het is een bijzonder boek waarin 6 verschillende verhalen op een ingenieuze manier met elkaar verweven worden. De verschillende verhalen spelen zich elk af in een ander tijdperk (1850-nabije toekomst) en worden telkens in een andere stijl verteld, maar hebben toch met elkaar te maken. Het is een knap staaltje werk maar daarnaast is het ook gewoon een fijn boek dat lang blijft nazinderen.
Wolkenatlas is ook verfilmd, maar de film kan nooit zo goed zijn als het boek. Niet dat ik de film al gezien heb. 🙂

Dan vernoem ik nog graag stiekem een zesde boek dat ook al genoemd is door Saar: Mr Gwyn van Alessandro Baricco is echt heel erg de moeite. Een van de vreemdste en mooiste boeken die ik al gelezen heb.

Of maak ik me er nu te gemakkelijk van af? In dat geval is er ook nog Butcher’s Crossing van John Williams. Ongelooflijk hoe boeiend en meeslepend een verhaal over buffeljacht kan zijn.

Heb jij een van de tips al gelezen? Zijn er boeken die je graag zou lezen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!