Ook deze maand laat ik Anke van Junnekes recepten aan het woord. Deze keer geeft ze het recept voor een lekker decadent dessert. Ze maakte het nogmaals voor kerstavond en ik vond het een heerlijke afsluiter van het kerstdiner. En een heerlijk ontbijt op kerstdag. 🙂

Mijn excuses als sommigen onder jullie goede voornemens hadden gemaakt om te minderen met zoetigheid. Ik maakte enkele jaren geleden het voornemen om nooit meer te diëten (aanrader!), dus deze wil ik toch wel even met jullie delen. Heb je in januari nog een nieuwjaarsfeestje en zoek je nog iets lekkers om bij de koffie te serveren? Chocoladeliefhebbers aan tafel zien dit ganachetriootje graag komen!

Bekleed een cakevorm met aluminiumfolie. Maal 250 gram speculaasjes fijn en meng met 125 gram gesmolten boter. Bekleed de volledige vorm of enkel de bodem met het speculaasmengsel, druk goed aan en zet in de koelkast om te harden. Maak vervolgens de drie ganachelagen, die je telkens laag per laag lichtjes laat opstijven in de koelkast alvorens de volgende laag erop te gieten.

Breng 100 ml volle room aan de kook met 50 gram boter en een schepje oploskoffie. Giet het in een kom over 220 gram in stukjes gehakte pure chocolade. Laat eventjes staan en roer tot een gladde ganache. Giet als eerste laag in de vorm.

Breng 80 ml volle room aan de kook met 40 gram boter. Giet het in een kom over 200 gram in stukjes gehakte melkchocolade. Laat eventjes staan en roer tot een gladde ganache. Meng met gehakte geroosterde noten. Giet als tweede laag in de vorm.

Breng 60 ml volle room aan de kook. Giet het in een kom over 250 gram in stukjes gehakte witte chocolade. Laat eventjes staan en roer tot een gladde ganache. Is niet alle chocolade gesmolten, zet de kom dan kort even in de microgolf, maar let op dat de chocolade niet verbrandt, want dan wordt ze korrelig en onbruikbaar. Au bain marie smelten is ook een (veilige) optie. Meng de gesmolten witte chocolade met wat platgedrukte ongesuikerde cornflakes. Giet als laatste laag in de vorm en laat de taart volledig opstijven.

Haal de ganache kort voor het serveren uit de koelkast, snij in plakjes en leg er wat fruit rond.

Met elke ganachelaag kan je naar hartenlust variëren qua smaak en krokante bite.
Enkele ideetjes:
– verkruimelde meringues
– gedroogd fruit
– kokosschilfers
– blokjes nougat
– blokjes karamel
– stukjes marsepein
– rozijnen

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!