Literaire volkstelling: personagebank

Literaire volkstelling: personagebank


Afgelopen donderdag ging ik met Saar van de boekenclub naar deBuren in Brussel voor een debat: Witte schrijvers over zwarte personages: probleem of niet? Het was interessant, al was het een vrij luw debat. Ik deed er wel wat leestips op en dat is altijd mooi meegenomen.

In het verlengde daarvan kwam ik afgelopen week ook een oproep tegen voor een literaire volkstelling. Lucas van der Deijl,Β student Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, ontwikkelde namelijk een personagebank, een database van personages van Nederlandstalige romans sinds 1945. Momenteel zitten er al 975 personages uit 213 romans in de database, maar iedereen kan er zelf personages aan toevoegen.

Op die manier willen Lucas en zijn collega’s onderzoeken hoe divers de Nederlandstalige literatuur is: wat voor werk hebben personages? Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze, in de stad, het platteland of buiten Nederland? Zijn er meer mannen dan vrouwen, en hebben die mannen en vrouwen ook andere bezigheden? Zijn ze rijk of arm, sjiek of gewoontjes?

Je kan nu al zoeken in de personagebank. Heel interessant als je op zoek bent naar een auteur met dezelfde voornaam (die voor mij bijna onmogelijke opdracht uit de vorige Verbeelding Book Challenge) of naar een personage met dezelfde voornaam als je lief. Of iemand die een bepaald beroep uitoefent. Of … Voor de huidige Verbeelding Book Challenge is de personagebank ook heel goed te gebruiken, toch als je op zoek bent naar Nederlandstalige literatuur.

Het leukste vind ik eigenlijk nog dat ze oproepen om de personagebank zelf aan te vullen. Welk genre boeken je leest, maakt niet uit. Hoe meer verschillende genres, hoe beter zelfs. Er zijn maar twee spelregels: de romans moeten gepubliceerd zijn na 1945 en oorspronkelijk geschreven in het Nederlands.

Heb jij al een boek in gedachten om toe te voegen? Wat is het laatste Nederlandstalige boek dat jij hebt gelezen?

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

7 Comments

 • fieke
  February 13, 2017 at 8:36 pm

  Zo leuk! Ik wist niet dat dit bestond! Bedankt voor het delen, kan inderdaad van pas komen voor de Verbeelding Book Challenge! πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   February 13, 2017 at 9:31 pm

   Ik ben blij dat het van pas kan komen voor jou! πŸ™‚

 • Caro
  February 14, 2017 at 9:51 am

  Het laatste oorspronkelijk Nederlandstalige boek dat ik las, is “Noodweer” van Marijke Schermer. Een aanrader, trouwens.
  Een vluchtige blik op de beroepen van de personages die nu al in de databank zitten, bevestigen wat ik al vermoedde: dat er heel veel schrijvers zijn die schrijven over schrijvers. En over dokters, dat ook.

  • gerhilde
   gerhilde
   February 14, 2017 at 5:45 pm

   Het wekt je nieuwsgierigheid toch, he. πŸ™‚ Dank voor de leestip!

 • Le petit requin
  February 14, 2017 at 1:33 pm

  Leuk dat je dit deelt; altijd leuk om extra inspiratie te kunnen opdoen πŸ™‚
  Het laatste Nederlandstalige boek dat ik las, “De Engelenmaker”, stond er al in, maar ik heb net “Zeven pogingen om een geliefde te wekken” toegevoegd.

  • gerhilde
   gerhilde
   February 14, 2017 at 5:45 pm

   Ik vind het dan weer leuk dat je er gebruik van maakt. πŸ™‚

 • geertruurzaam
  February 14, 2017 at 5:36 pm

  Hoe tof is dit!
  Mijn laatste Nederlandse boek is “Het kleine leven van Norbert Jones”. Dat is overigens ook echt een aanrader, zalig boek over het loslaten van spullen en de herinneringen die daarmee zijn verbonden.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram