Afgelopen donderdag ging ik met Saar van de boekenclub naar deBuren in Brussel voor een debat: Witte schrijvers over zwarte personages: probleem of niet? Het was interessant, al was het een vrij luw debat. Ik deed er wel wat leestips op en dat is altijd mooi meegenomen.

In het verlengde daarvan kwam ik afgelopen week ook een oproep tegen voor een literaire volkstelling. Lucas van der Deijl, student Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, ontwikkelde namelijk een personagebank, een database van personages van Nederlandstalige romans sinds 1945. Momenteel zitten er al 975 personages uit 213 romans in de database, maar iedereen kan er zelf personages aan toevoegen.

Op die manier willen Lucas en zijn collega’s onderzoeken hoe divers de Nederlandstalige literatuur is: wat voor werk hebben personages? Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze, in de stad, het platteland of buiten Nederland? Zijn er meer mannen dan vrouwen, en hebben die mannen en vrouwen ook andere bezigheden? Zijn ze rijk of arm, sjiek of gewoontjes?

Je kan nu al zoeken in de personagebank. Heel interessant als je op zoek bent naar een auteur met dezelfde voornaam (die voor mij bijna onmogelijke opdracht uit de vorige Verbeelding Book Challenge) of naar een personage met dezelfde voornaam als je lief. Of iemand die een bepaald beroep uitoefent. Of … Voor de huidige Verbeelding Book Challenge is de personagebank ook heel goed te gebruiken, toch als je op zoek bent naar Nederlandstalige literatuur.

Het leukste vind ik eigenlijk nog dat ze oproepen om de personagebank zelf aan te vullen. Welk genre boeken je leest, maakt niet uit. Hoe meer verschillende genres, hoe beter zelfs. Er zijn maar twee spelregels: de romans moeten gepubliceerd zijn na 1945 en oorspronkelijk geschreven in het Nederlands.

Heb jij al een boek in gedachten om toe te voegen? Wat is het laatste Nederlandstalige boek dat jij hebt gelezen?

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!