Yoga, ik wil het al lang eens proberen, maar het komt er maar niet van. Gelukkig wil Lisanne mij graag helpen om de eerste stapjes te zetten. Zij schreef voor deze samenwerking een gastblog. Heb jij ook een duwtje in de rug nodig om met yoga te beginnen? Lees dan zeker verder!

Yoga wordt steeds populairder en dat is goed te zien om ons heen. De studio’s schieten uit de grond, steeds meer winkels verkopen leuke yoga-items en geregeld vinden yoga-events plaats. Yoga bestaat al duizenden jaren en wordt vandaag de dag ook populair onder de niet-yogi. Lijkt het je leuk om eens een stapje te wagen op de yogamat maar weet je niet hoe je het beste kunt beginnen? In dit artikel volgen de nodige tips om zelf een vliegende start te maken!

It comes from the mind
Je kunt yoga interessant vinden omdat je er een sportief lichaam mee kunt kweken, maar yoga spreekt de meeste mensen aan omdat het veel meer brengt dan dat. Je leert jezelf kennen, leert hoe je de balans in je leven kunt vinden en waarom je ademhaling belangrijk is. Dit is slechts een kleine greep uit de talloze voordelen die yoga te bieden heeft.

Zorg dat je vóór je eerste proefles of YouTubesessie eerst een momentje bij jezelf hebt stilgestaan en hebt bedacht waarom je yoga in jouw leven toelaat. Bewustzijn is belangrijk en kan ervoor zorgen dat je een helder doel voor ogen krijgt waardoor yoga een eerlijke plek in je leven krijgt.

Je doet het altijd goed
Het leuke aan yoga is dat je het nooit fout kunt doen. Zodra je bezig bent met oefeningen die bij jou passen, ben je goed bezig. Ook als je de oefening niet helemaal na kunt doen zoals op de YouTubevideo te zien is of zoals de docent het voordoet. Je bepaalt zelf waar jouw grenzen liggen. Zolang je ervoor zorgt dat je bewust bezig bent met je ademhaling, je houding en gedachtegang kun je helemaal niets verkeerd doen!

Pixabay

Let’s do it!
Je bent ervan overtuigd dat yoga iets goeds kan brengen in jouw leven en wilt dolgraag beginnen. Maar hoe, waar, wat en wanneer? Volg het onderstaande stappenplan en word binnen no-time een echte yogini (of yogi natuurlijk).

Stap 1: Maak wat tijd vrij in je dagelijkse leven
Even een lesje yoga tussen alle drukte door doen, is niet het (meest) ideale plaatje. Bedenk wanneer je wilt beginnen, schrap iets uit je agenda en reserveer een moment om in alle rust aan de slag te kunnen gaan met je kennismaking met yoga.

Stap 2: Studio of thuis?
Je weet zelf het beste wat voor persoon je bent: vind je het leuk om je in een nieuwe omgeving te begeven en wil je het liefst zo goed mogelijk van start gaan? Ga dan op zoek naar een yogastudio in de buurt voor een proefles. Het voordeel is dat je je direct in een yogasfeer begeeft met andere yogi’s en yogini’s waardoor het makkelijker is om jezelf helemaal te geven. En je hebt uiteindelijk een goed beeld van yoga opgedaan waardoor je kunt beoordelen wat je ervan vond. Als je vragen hebt, kun je die meteen aan de docent stellen!

Begin je liever rustig en ben je iemand die wat meer op zichzelf is? Dan is YouTube jouw beste vriend! Verschillende kanalen zoals Ekhart, Yoga with Adriene en KinoYoga begeleiden je van het begin tot een gevorderd niveau waarbij je zelf het tempo kunt bepalen.

Stap 3: Doe minimaal twee ervaringen op voor een goed oordeel
Omdat yoga nieuw in je leven is, zal niet alles even makkelijk gaan in het begin. Schrik hier niet van, maar geef jezelf de kans om meer ervaringen op te doen. Je kunt kiezen voor verschillende studio’s om te ervaren wat voor invloed verschillende docenten op jou hebben, maar je kunt ook voor verschillende yogastijlen kiezen om erachter te komen waarbij jij je het prettigst voelt. De yoga wereld is enorm groot waardoor je onmogelijk na één ervaring goed kunt beoordelen of je yoga bij jou vindt passen. Doe minimaal twee ervaringen op, maar drie is nog beter!

Stap 4: Volg je gevoel
Je gevoel volgen is meestal goed. Geef je yoga-ervaringen een plekje en laat het een paar dagen rusten. Denk je continu op een positieve manier terug aan je sessies? Dan is het tijd om yoga een serieus plekje te geven in jouw dagelijkse leven. Bepaal bij welke studio of sportschool jij je het prettigst voelt of dat je liever thuis aan de slag wilt gaan met het opbouwen van je eigen practice. Kies de dagen, frequentie en tijdstippen uit die het beste bij jou en je agenda passen en je bent bijna zover om te beginnen aan jouw yogajourney.

Stap 5: Werk aan structuur
Niets is zo prettig als structuur. Bouw aan een voor jou fijne structuur waar je je aan vast kunt houden zodat yoga een vast onderdeel van je leven wordt. Na verloop van tijd zal je merken dat je niet meer zonder wilt én kunt. Als je eenmaal je draai hebt gevonden, ben je toe aan het aanschaffen van de yoga-items die jij nodig hebt voor jouw practice. Een yogamat is het begin en je kunt uitbouwen met de nodige yoga-accessoires zoals een yogablok, -handdoek, -riem of meditatiekussen als je ervoor kiest om rustgevende sessies toe te voegen. Mediteren is nauw verbonden met yoga en heeft alles te maken met zelfbewustzijn en rust. Heb je last van stress of ben je altijd enorm druk? Dan kan een meditatie zo nu en dan wonderen doen. Je kunt er ook voor kiezen om je yogasessie thuis te beginnen of af te sluiten met een moment van uiterste rust en bewustzijn. Probeer de handige gratis apps Smiling Mind en Stop, Breathe & Think eens die je een handje kunnen helpen bij het mediteren.

Yoga is gemaakt voor iedereen waardoor de deur altijd voor je open staat. Heb jij wel eens nagedacht over yoga en jezelf afgevraagd of het bij jouw leven past?

Deze gastblog is een samenwerking.

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!