Creatief koken: ei klaarmaken zonder kookvuur

Creatief koken: ei klaarmaken zonder kookvuur


Sinds november vorig jaar hebben wij geen keuken meer, dik een half jaar dus. Dat lukt, wij zijn toch niet de grootste koks, en wij maken volop gebruik van anderen: gaan eten in de buurt of bij mijn broer of schoonmoeder of Deliveroo. Frietjes, Chinees en pizza gaan wij eigenlijk altijd zelf halen. Ik vind die brommertjes maar niets en we hebben goede leveranciers op wandelafstand, maar sinds we lekker eten met de fiets kunnen laten brengen, doen we dat ook af en toe. Dat leven zonder keuken brengt natuurlijk wat afval met zich mee. Daar ben ik geen fan van, maar dat is nu even zo. Binnen afzienbare tijd hebben we weer een keuken en zullen we die heus ook wel gebruiken.

Ik mis mijn keuken dus niet echt, maar er is één ding dat ik wel mis: een eitje eten. Als de kans zich voordoet, grijp ik die dus ik eet wel af en toe een eitje, maar dat is veel minder vaak dan ik zou willen. Wij hebben trouwens wel een oven en een microgolf, wij hebben gewoon geen kookvuur meer. Ja, ik weet dat er potjes bestaan om een eitje klaar te maken in de microgolf, maar dat ontploft al eens en dat is eigenlijk echt niet zo lekker …

Intussen vond ik wel een manier om een eitje klaar te maken in de oven. Zonder veel moeite, want groentjes snijden in een bouwwerf is ook niet alles. Echt koken zit er dus momenteel niet in. Ik zei het al: we redden ons wel en af en toe zijn we eens wat creatiever, he.

Mijn eerste probeersel was een eitje in een broodje, Pinterest staat er vol mee.

ei in broodjeIk gebruikte een Italiaanse bol als basis, dat is een vrij groot broodje dat nog vrij zacht, maar wel stevig is. Er zitten ook kruiden in dus dat is ook best handig. Het concept is echt zo simpel als het lijkt: bovenste stuk eraf, uithollen (niet te veel, er mogen geen gaatjes in de bodem zitten) en in de oven zetten.

Nadien zag ik bij een pizzeria een pizza met een ei op. Wat er verder op die pizza zat, weet ik al niet meer, maar dat ei vond ik wel een goed idee! Ik kocht een vegetarische diepvriespizza en mikte het ei in het midden. Ei is gelukkig niet zo lopend en het bleef eigenlijk heel goed liggen, beter dan ik verwacht had.

ei op pizza Ik vond dat het de pizza beter maakte (als ik ergens het vlees mis, is het wel op een pizza, verder eet ik met plezier vegetarisch), maar het eigeel stolt sneller dan het eiwit en dat is dan weer niet wat ik zoek in een spiegelei.

Dus ging ik verder met experimenteren. Een eitje op een ovenschotel!

ei op ovenschotelDeze keer brak ik bewust ook de eierdooier en jawel: veel beter!

Sindsdien heb ik dat nog enkele keren gedaan, ik ben best fan. Al verwacht ik niet dat ik dat ga blijven doen eens ik een keuken heb. Behalve op die pizza dan misschien?

Heb jij vreemde eetgewoontes?

Save

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

14 Comments

 • Goofball
  May 22, 2017 at 9:57 am

  een eitje in een broodje…nog nooit van gehoord maar daar heb ik nu zo goesting in zeg. Zo leuk.

  • gerhilde
   gerhilde
   May 22, 2017 at 4:24 pm

   Blij dat ik het je heb leren kennen dan. 🙂

 • geertruurzaam
  May 22, 2017 at 10:38 am

  Wij hebben tijdens onze keukenverbouwing gekookt op een campingvuurtje. Ging best goed!
  De waskamer was ingericht als tijdelijke keuken, en aangezien dat toch stiekem keukenkastjes en een aanrecht is het toch allemaal goed gekomen. Behalve dan dat de drogende was soms net iets te veel naar pannenkoeken rook 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   May 22, 2017 at 4:28 pm

   Ik heb ergens nog wel een elektrisch kookvuur (van het kaarsen maken), maar we stellen het bewust niet op. We moeten de afwas in een teiltje in de badkamer doen en de oven levert al genoeg afwas op. 🙂 Mmm, pannenkoeken! 😉

 • Evi
  May 22, 2017 at 1:40 pm

  Het ziet er wel lekker uit, die pizza met dat eitje erbovenop!
  Evi recently posted…De eeuwige strijd met het kapselMy Profile

 • Dorien
  May 22, 2017 at 1:50 pm

  Dat ovenschoteltje ziet er goed uit! Wij maken wel eens spirelli met groenten-tomaten-saus en een eitje er bovenop ‘al forno’. Ook best lekker. 🙂

 • Anne-Sophie
  May 22, 2017 at 8:23 pm

  Oh, dat pistolet-ei lijkt me zo’n goed kotvoedsel! Dat komt zeker eens op het menu! Rare eetgewoonten, nu ja: ik hou van àlles met pindakaas ( op een broodje met ketchup, ik ban vast de enige persoon ter wereld die daarvan kan genieten 😉 ).

  • gerhilde
   gerhilde
   May 22, 2017 at 9:03 pm

   In dat geval kan ik je misschien het ‘broodje Fré’ aanraden: pindakaas en pikante pitasla. Iedereen die het al heeft willen testen, is er fan van. Ik heb het zelf nog niet aangedurfd. 🙂

   • Anne-Sophie
    May 27, 2017 at 6:21 pm

    Dat klinkt alsof het een examenpauze-eettestje waard is… Ik ben benieuwd! 😉

    • gerhilde
     gerhilde
     May 27, 2017 at 8:30 pm

     Juist, het besef kwam te laat dat jij geen vlees eet … 🙂

 • Evelyne
  May 25, 2017 at 2:11 pm

  Ik at graag mijn ei zachtgekookt of als spiegelei. Helaas kan ik dit niet meer verwerken 🙁 Een vreemde eetgewoonte heb ik niet echt, alleen mag ik totaal geen paprika. Ook pikant eet ik niet (graag).

 • Evi
  May 25, 2017 at 3:40 pm

  Een ei op een pizza vind ik zelf maar niks, maar dat ei op een broodje en ovenschotel vind ik er dan wel lekker uitzien 🙂

 • liese
  May 26, 2017 at 5:25 pm

  eieren, dat past met alles vind ik. Zelf vind ik het heerlijk op een croque. Ik heb jaren en jaren geen oven gehad. Echt, nu weet ik niet meer hoe ik dat indertijd allemaal volhield zonder mijn ovenschotels 😀

  • gerhilde
   gerhilde
   May 27, 2017 at 8:29 pm

   Hier ook een grote fan van ovenschotels. 🙂

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram