Net na onze verhuis naar onze huidige woning, schreef ik over onze nieuwe gewoonte: flessenwater. Trots was ik er niet op, het was eerder een kwestie van noodzaak: een heel oud huis, met oude loden leidingen zorgde ervoor dat wij geen kraantjeswater meer vertouwden. Intussen zijn alle waterleidingen vernieuwd en drinken wij al enkele maanden opnieuw kraantjeswater.
Kraantjeswater is goedkoper en beter voor mens en milieu. Kraantjeswater wordt streng gecontroleerd (en volgens sommige bronnen zelfs beter dan flessenwater) en is wat mij betreft in alle opzichten beter dan flessenwater. Behalve als je loden leidingen hebt, natuurlijk, maar zo zijn er niet veel huizen meer in België.
Vind je de smaak van kraantjeswater niet lekker? Hou het gewoon even vol, na een paar dagen/weken ben je gewend aan de smaak. Of drink je kraantjeswater niet onmiddellijk, maar zet het eerst even in een karaf, al dan niet in de koelkast. Ook kan je een schijfje citroen/limoen/komkommer/sinaasappel/pompelmoes/ … of wat munt of gember toevoegen aan je water. Dat is sowieso lekker en doet je misschien meteen meer water drinken. Bij mij helpt dat toch goed.
Drink jij kraantjeswater?
Ik drink altijd kraantjeswater. Vroeger hadden we geen auto en deden we te voet boodschappen, geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om dan met flessen water te zeulen als er perfect water uit de kraan komt 🙂
Natuurlijk!
Met of zonder smaakje. Met of zonder bubbels (soda stream). Ijskoud of op kamertemperatuur… Kraantjeswater vind ik niet meer dan logisch in dit gebied (behalve dan voor wie loden leidingen heeft!)
Idem als bij Geertruurzaam! Ik heb nooit anders gekend dan lekker kraantjeswater, dus flessenwater heb ik altijd heel absurd gevonden (al zijn loden leidingen uiteraard wél een goed excuus om er tijdelijk toch naar over te stappen 🙂 . Enkel op het werk in Brussel smaakte het niet echt lekker, maar even filteren loste dat gelukkig ook op.
Ik drink water vaak zonder extra smaakjes, maar als ik dat wel doe, zijn mijn favorieten limoenen, citroenen en munt. Gember ga ik ook eens uitproberen nu!
Maar wat ik mij ondertussen al de hele tijd afvraag: wat zit er in die eerste karaf? Ik vermoed druiven, maar zag er eerst slakken in, wat natuurlijk niet kan, maar voordat ik dat besefte, was er vooral een gevoel van ieeeuw 😉
Het zijn blauwe bessen, maar ik had er pas aan het einde van de kan echt smaak van. Je hebt er dus veel van nodig en/of je moet ze lang laten staan. Slakken? Ieeeuw!
Wij drinken ook kraantjeswater, maar nu hoorde ik dat daar veel mineralen in zitten die we niet kunnen opnemen. En dat zou nierstenen veroorzaken. Daarnaast binden die mineralen zich met de inhoudstoffen van mijn kruidentheetjes, waardoor ik onderin altijd een laagje krijg en veel minder goede stoffen binnenkrijg. Dus nu twijfel ik weer wat doen, ideetjes zijn welkom!
Ik vind kraanwater zoveel lekkerder dan uit een fles (al is met bibbels af en toe wel een traktatie, maar altijd uit een fles met statiegeld). Ik ken niet anders en drink het de hele dag door.
Ik drink ook kraantjeswater, maar helaas ben ik nogal fan van bruiswater dus koop ik ook nog veel plastic flessen 🙁 maar plat water / thee / koffie wordt wel altijd gemaakt met kraantjeswater!
Daarvoor hebben wij dan weer een SodaStream. Handig ding!
Ik drink ook kraantjeswater maar hoe weet je dat het loden leidingen zijn? Ik filter het water wel met een Brita-filter.
Hier kan je meer info vinden, Sofie: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/water/loden-waterleidingen.
Toen we in het centrum van Gent woonden, dronken we altijd kraantjeswater. Want altijd de trap op met pakken water, pff. Nu we verhuisd zijn, is het wel weer flessenwater geworden, omdat er veel kalk in het water zit en ik denk dat dat niet zo goed is. Maar misschien is dat niet zo?
Ik ben nu op zoek naar mooie waterflessen / -kannen, om te experimenteren met die zogenaamde ‘infused waters’. Lijkt me heerlijk in de zomer!
Ik was aan het twijfelen om een blogpost te schrijven over verschillende karaffen, misschien moet ik dat maar gewoon eens doen. 🙂
Yes, please! 🙂
Komt in orde. 🙂
Ik had trouwens eens gehoord dat die kalk net gezond is, dat is eigenlijk calcium en goed om bijvoorbeeld osteoporose te vermijden. Het internet lijkt mij gelijk te geven: https://www.ecosia.org/search?q=kalk+in+kraantjeswater+ongezond%3F&addon=firefox. Voor jezelf zou ik het dus niet filteren, voor je waterkoker en andere apparaten is het misschien wel interessant.
Ha, dan moet ik het toch overwegen…
Hier ook altijd kraantjeswater, flessenwater vind ik zo’n geldverspilling. Ik heb ook echt nog nooit een probleem gehad met de smaak. Water moet voor mij ook niet smaken, dat is gewoon om dorst te lessen en voldoende vocht binnen te krijgen :-).
Ja wij zijn het afgelopen jaar ook overgeschakeld. Mijn man kan net voor het slapengaan nog enorm veel spuitwater drinken en we zijn eerst overgeschakeld op Sodastream.
Dan vond hij dat er toch een “smaakje” in het kraantjeswater zat dus we combineren het nu wel met een brita filter. En sindsdien hebben we de helft minder PMD. woehoe, ‘k kan me inmiddels niet meer voorstellen dat we hele tijd zaten plastic flessen met water te kopen. Nope, die gewoonte is nu definitief weg.