De blaadjes verkleuren, het wordt frisser en iets vroeger donker … Ik denk dat de herfst voor de deur staat! Het ideale moment om het recept voor een appeltaart te delen … of drie recepten, want Anke van www.smollen.be was in een gulle bui.
Platte appeltaart
Ingrediënten
appel
bladerdeeg
kaneel
bruine suiker
citroensap of limoensap
roomboter
amandelschilfers of -poeder
havermout
vanille
Laat het bladerdeeg op kamertemperatuur komen. Rol uit, leg met het bakpapier op een bakplaat en rol de randen iets op. Schil 4 à 5 appels en snij ze in fijne schijfjes. Besprenkel met wat citroensap en meng met 2 zakjes vanillesuiker, 2 eetlepels bruine suiker en wat kaneel.
Schik de schijfjes appel op het bladerdeeg. Leg er kleine klontjes boter op. Zet de appeltaart 15 à 20 minuten in de oven op 180-200 °C tot het bladerdeeg goudbruin is en de appels beetgaar. Serveer lauwwarm met slagroom of roomijs.
Variatie
– Voeg amandelschilfers of havermoutvlokken toe voor het bakken. Let erop dat ze niet verbranden in de oven, je kan ze eventueel iets later toevoegen.
– Smeer een laagje pudding onder de appels voor het bakken.
– Leg dunne plakjes marsepein onder de appels voor het bakken.
Franse appeltaart
Ingrediënten
appel
eieren
witte suiker
bloem
roomboter
bloemsuiker of poedersuiker
mascarpone
marsepein
citroensap of limoensap
amandelschilfers of -poeder
vanille
Meng 250 gram bloem met 125 gram poedersuiker en een snuifje zout en wrijf er 125 gram boter onder. Kneed er een losgeklopt eitje onder tot je een homogene deegbal hebt. Rol in wat folie en leg een uur in de koelkast terwijl je de rest van de taart voorbereidt.
Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak en bekleed er een ingevette taartvorm mee. Druk goed aan in de randjes en snij de overtollige stukjes deeg weg.
Meng het amandelspijs met 2 druppels citroenextract of wat citroenzeste, 2 eidooiers en 1 eiwit. Spreid dit mengsel egaal over de bodem. Meng het andere eiwit met 40 gram amandelschilfers en een lepel suiker en zet opzij. Schil 5 à 6 appels en snij ze in partjes. Schik de appels bovenop de marsepeinlaag en bestrooi met kaneel. Meng ondertussen 150 gram mascarpone met 70 gram suiker, 70 gram bloem, 1 ei en wat vanille-extract. Giet dit beslag uit over de appels.
Zet de taart 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Haal hem er na een kwartier even snel uit en smeer de eiwitamandelen uit over de taart. Zet de temperatuur wat lager als de bovenkant te snel kleurt.
Appeltaart met cheesecakelaagje
Ingrediënten
appel
eieren
witte suiker
boter of olie
bruine suiker
bloem
roomboter
vanille
roomkaas (type philadelphia)
kaneel
amandelschilfers of -poeder
bakpoeder of baking soda
Laat de roomkaas en boter op kamertemperatuur komen. Schil zo’n 600 gram appelen en snij in blokjes. Stoof ze in een klein beetje boter en voeg een scheutje water toe. Laat de appeltjes op een zacht vuurtje garen en prak tot moes. Breng op smaak met kaneel en vanillesuiker. Zet opzij.
Klop 200 gram roomkaas luchtig met 50 gram zachte boter, 100 gram witte suiker, 1 ei, 2 eetlepels bloem en een theelepel vanille-extract. Zet het roomkaasbeslag aan de kant.
Maak vervolgens het appeldeeg. Meng 400 gram bloem met 300 gram bruine kandijsuiker, 3 eetlepels kaneel of speculaaskruiden, 2 theelepels bakpoeder en een theelepel zout. Voeg 180 ml zonnebloemolie, 3 eieren en de appelmoes toe en meng tot een lopend beslag.
Vet een grote bakvorm in en bestrooi met een snuifje bloem. Giet het appelbeslag erin en het roomkaasbeslag erboven. Schil nog 2 appels en snij in dunne plakjes. Schik ze bovenop de cake en bestrooi met amandelschilfers of havermoutvlokken. Zet de cake anderhalf uur in een voorverwarmde oven van 160 °C, of tot een breinaald er quasi droog uitkomt. Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Welk recept is jouw favoriet?
Save
Save
Oh wauw, zo zalig, doet me helemaal goesting krijgen in appeltaart 😋 deze post hou ik bij om dit weekend het huis nog eens lekker te laten geuren.
De eerste klinkt super, en lekker eenvoudig. Jammie! 😀