Half juni deelde Saar in de besloten Facebookgroep van de leesclub een blogpost over een leesclubweekend. Het concept: samen een boek lezen en na elk gelezen hoofdstuk dat meteen ook bespreken. Deborah stelde haar tuin open als camping en zo hadden we erg snel een locatie. Als je niet van kamperen houdt, hoeft dat natuurlijk niet (misschien ken je wel iemand met een appartement aan zee of een huisje in de Ardennen?), maar binnen de leesclub was dat kamperen alleszins een schot in de roos! Ik bleef niet slapen, omdat ik nog naar een ander weekend moest, dus fietste ik gewoon ‘s avonds naar huis. Dat is dan weer het voordeel als je het in iemands tuin doet: iedereen kan gaan en komen wanneer hij wil. Al maakt het dat soms ook moeilijker om het boek te lezen natuurlijk, als niet iedereen er op hetzelfde moment is. Ik las het boek nadien gewoon op mijn eentje uit.

Leesclubweekend camping

Iedereen bracht iets van eten/drinken mee en we kozen samen een boek. Een overzicht van verschillende boeken die bij ons in the running waren, ter inspiratie:
* Of Mice and Men, John Steinbeck
* De vreemdeling, Albert Camus
* Disgrace, J.M. Coetzee
* The Old Man and the Sea, Ernest Hemmingway
* Kaas, Willem Elsschot
* The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald
* Things Fall Apart, Chinua Achebe
* De meester en Margarita, Michail Boelgakov
* De minnaar, Marguerite Duras
* Een heel leven, Robert Seethaler
* De allerlaatste caracara ter wereld, Peter Verhelst
* De vlucht, Jesús Carrasco
* Het dwaallicht, Willem Elsschot
* The Sense of an Ending, Julian Barnes
* De verloren eer van Katharina Blum, Heinrich Böll
* Hersenschimmen, Bernlef
* Waiting for the Barbarians, Coetzee
* Breakfast at Tiffany’s, Capote
* What we talk about when we talk about love, Carver

Enkele tips om een boek te kiezen:
* Kies geen te dik boek. Je moet het (in principe) kunnen lezen op één weekend en ieders leestempo is anders. Verder is het ook gewoon leuk om niet enkel te lezen en te bespreken, maar om ook andere dingen te doen tussendoor: uitgebreid tafelen, eens gaan wandelen …
* Kies een boek dat gemakkelijk beschikbaar is. Waarschijnlijk heeft niet iedereen een e-reader en wie weet komt de bestelling met boeken te laat aan (yep, ik spreek uit ervaring) dus is het handig als het boek ook in de bibliotheek beschikbaar is.
* Kies een boek dat nog niemand heeft gelezen, het moet een nieuwe leeservaring zijn voor iedereen.
* Kies een boek met hoofdstukken van een goede lengte. Verschillende versies van hetzelfde boek hebben ook een andere paginanummering dus ‘we lezen tot bladzijde 34’ is dan een ander punt in het verhaal voor iedereen.

Leesclubweekend lezen

Bij ons werd het Waiting for the Barbarians van Coetzee en dat bleek een heel geschikt boek om in stukjes te lezen en om die stukjes te bespreken. Het dwaallicht en De vlucht vervolledigden de top drie.

Lijkt jou dat ook wel wat, een weekendje weg om samen met anderen een boek te lezen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!