10 000 stappen per dag. Ik weet dat het doel vrij arbitrair gesteld is, maar ik vind het toch een mooi doel. Ik wil graag meer bewegen, maar dat is niet meetbaar (en meten is weten) dus plak ik er toch graag een getal op en probeer ik dat te halen.

In mijn studententijd liep ik rond met een stappenteller en dat werkte echt voor mij. Als ik nog niet aan mijn 10 000 stappen zat voor die dag, maakte ik ‘s avonds nog een wandelingetje met (of zonder) mijn vriend. Dat vond ik ook een groot voordeel aan wonen in de stad. Wij konden elke avond een andere route nemen of ergens anders naartoe gaan. Dat veranderde toen we landelijker gingen wonen. Ik was het al snel beu om dezelfde blokjes rond te maken en mijn stappenteller werd aan de kant gelegd toen hij kapot ging of de batterij plat was.

Ik deed nog moeite om te blijven bewegen (start-to-run, groepslessen, fietsen naar het werk …) en dat lukte met ups en met downs. In juni 2016 besliste ik dan om een activity tracker te kopen. Ik wilde er één die ik niet per se als armband zou moeten dragen en het werd de Jawbone UP. Ik leg niet graag uit wat dat is aan mensen die dat niet kennen en ik draag al jaren geen horloge meer, zodus. Je kan er zowel je slaap als je beweging mee tracken en de app werkt handig. Een uitgebreide review ga ik hier niet geven, want ik gebruik het ding niet ten volle. Mijn slaap hoef ik niet te tracken (ik ben een goede slaper dus zie er het nut niet van in) en mijn doel is onveranderd sinds het begin.

In juni 2016 stelde ik namelijk mijn doel op 8000 stappen. Ik woonde toen op wandelafstand van mijn werk, maar eigenlijk te dichtbij en 10 000 stappen was te hoog gegrepen. Helaas viel er al snel na de aankoop van de activity tracker een hoop gyprocplaten op mij en moest mijn enkel revalideren. Dat is al de zoveelste keer en elke keer geneest dat trager dus intussen had ik al tien weken nodig om te revalideren. Ik ging wel werken, maar werkte vaker thuis en als ik naar het werk ging, ging ik met de fiets, om zo min mogelijk te moeten stappen. Ook nadien wilde ik mijn enkel niet overbelasten dus bleef ik niet te veel stappen. Intussen durf ik al even weer gewoon te bewegen en doe ik dat ook.

Mijn activity tracker hangt ter hoogte van mijn heup en rekent fietsen ook mee als stappen. Niet ten volle, maar met wat hij rekent ben ik wel blij. Ik tel die dus ook mee in mijn dagtotaal, want ik heb er ook bewust voor bewogen! Van en naar het werk fietsen en de beweging op mijn werk zorgt al snel voor 7000 stappen. Het fietsen zorgt dus dat ik normaal gezien wel aan mijn 10 000 stappen geraak, maar soms zijn mijn avonden echt te tam en geraak ik er dus niet. Daarom probeer ik bij goed weer (als het niet regent eigenlijk dus) tijdens mijn middagpauze een wandeling te maken, al dan niet met een collega. Heerlijk vind ik dat, zeker als de zon schijnt. Zo kom ik tijdens de week vaak aan meer dan 10 000 stappen en dat is goed, want tijdens het weekend lukt het meestal niet.

Wat ik extra leuk vind aan mijn activity tracker is dat ik vuurwerk krijg als ik mijn doel gehaald heb. De tracker zelf geeft geen aantal weer, enkel een indicatie. Via je app op je gsm kan je wel exact zien waar je zit, maar ik reken toch vooral op de tracker zelf. Je stelt zelf je doel in (8000 in mijn geval, zo heb ik vaker kans op vuurwerk) en dan geeft het aantal streepjes dat oplicht aan hoe ver je zit ten opzichte van je doel. Het doel, dat je zelf kiest, wordt weergegeven in 12 streepjes (zoals een klok, je kan er ook – bij benadering – het uur op aflezen, maar dat doe ik niet). Als mijn doel 12 000 zou zijn, zou elk streepje dus 1000 stappen weergeven. Mijn doel is 8000 en dus staat elke streepje voor 666 stappen. Ik zie gemakkelijk wanneer ik ongeveer in de helft zit of hoeveel stappen ik ongeveer nog moet zetten om mijn doel te behalen. Als ik dat doel effectief behaal, krijg ik eerst vuurwerk, zoals je kan zien in mijn filmpje op Instagram. Ik geef het ook even weer in foto’s.

Activity tracker Jawbone UP

Op de eerste foto duwde ik nog niet, op de tweede krijg ik mijn ‘vuurwerk’, op de derde is hij aan het aangeven hoe ver ik ben en op de laatste zie je waar ik al sta. Dat oranje ventje geeft weer dat het over de stappen gaat, de slaap is met een blauw maantje.

Ik besef dat de zomer een gemakkelijkere periode is om veel stappen te zetten dan de winter. Fietsen zal ik sowieso blijven doen door weer en wind (mijn werk ligt compleet onbereikbaar met het openbaar vervoer), maar de middagwandelingen heb ik in september al regelmatig moeten missen. Al lukte het deze week gelukkig wel regelmatig, het was vaak zelfs warmer dan verwacht.

Ik blijf alleszins mijn best doen en mijn vorderingen kan je maandelijks volgen in mijn 33-voor-33-lijstje.

Heb jij een activity tracker? Beweeg jij voldoende?

Dit artikel bevat een affiliate link.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!