Fair Wear Friday #19: B.right sustainable fashion tour

Fair Wear Friday #19: B.right sustainable fashion tour


Deze editie van Fair Wear Friday is een specialleke. Vandaag stel ik geen kledingmerk of webshop voor, noch iemand die voor mij heeft willen naaien. Vandaag gaat het over de wandeling rond duurzame mode die ik afgelopen weekend maakte met vriendin D.

Ik denk dat ik de eerste keer over de tour hoorde via de Facebookpagina van HOST – House Of Sweets & Things, die geweldige winkel achter mijn hoek waar ik onder andere al de sokken van Qnoop kocht. Ik was meteen geïnteresseerd en nodigde vriendin D. uit om mee te gaan. Zij zag het ook zitten dus we schreven ons in! Jawel, we betaalden onze tour ook netjes zelf. Dit is dus geen gesponsorde post, ik ben gewoon enthousiast en dat enthousiasme deel ik graag.

We begonnen onze tour in HOST waar we lekkere thee en nog lekkerder gebak kregen. We kregen ook een hele uitleg over fair fashion van Bie. Op voorhand was ik bang dat ik al vrij veel ging weten en dat was ook zo, maar ik leerde ook echt wat bij. Ze had (net als ik) ondervonden dat het vooral een genuanceerd verhaal is en dat je zelf moet kiezen wat voor jou duurzaam is. Dat minder kopen (en minder vaak wassen) eigenlijk nog het duurzaamst is, maar dat je als consument vooral ook veel invloed hebt. Koop geen fast fashion, maar koop tweedehands of koop faire stuks van een goede kwaliteit die je lang kan dragen.

Enfin, mensen die er al langer mee bezig zijn, weten dat natuurlijk ook, maar af en toe is het ook fijn om je bevindingen bevestigd te zien door een expert. Ze vertelde ook over de GUPPYFRIEND, een waszak die ervoor zorgt dat microplastics (van panty’s en fleece bijvoorbeeld) niet in het water terechtkomen als je je kledingstukken wast. Daar had ik nog nooit van gehoord en zo leerde ik ook nog wel wat andere dingen.

Na de uitleg bij HOST fietsten we naar het centrum van Antwerpen, waar we verschillende winkels bezochten. Stanley/Stella heeft het coolste concept (ze zorgen dat ze enkel onbedrukte kledingstuken als stock hebben en bedrukken dus alles ter plaatse, op verschillende manieren), maar de collectie van F.A.A.M. (ik kende de winkel, maar was er nog nooit geraakt) sprak mij het meest aan. We bezochten uiteraard meer winkels, maar ik wil nog niet alles verklappen.

We kregen ook kortingsbonnen voor enkele van de winkels waar we passeerden en ik denk dat ik sommige winkels nog eens ga bezoeken. Vermoedelijk kom ik er hier nadien dan ook weer over vertellen.

Zou je zelf graag zo’n tour volgen? Reserveren kan via de website en Bie heeft ook cadeaubonnen dus zet die gerust op je verlanglijstje!

 

Alle artikels in de rubriek Fair Wear Friday op mijn blog vind je hier.

Meer info over Fair Wear Friday vind je bij één van de initiatiefnemers: Villa Lisa.

Save

Save

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

7 Comments

 • Hermien - KouweKleren
  December 1, 2017 at 8:22 am

  Leuk hoor! Ik ben laatst ook mee geweest op een tour van Eerlijk Winkelen, dat was ook heel tof en inspirerend. Ik ben het helemaal met Bie eens dat je uiteindelijk zelf moet kiezen hoe je je kast verduurzaamd, juist omdat de kledingindustrie zo complex is en veel problemen kent. Je kunt misschien niet alles op lossen, maar wel ergens beginnen.

 • Charlotte
  December 1, 2017 at 8:55 am

  Tof en interessant. Ga eens kijken of dit in mijn buurt ook bestaat, maar vrees er wel voor.
  Die guppyfriend klinkt interessant!

 • Liesbeth
  December 1, 2017 at 9:47 am

  Hier ook een grote Qnoop-fan :-). En wat een leuk initiatief, die wandeling! Kunnen ze hier in Leuven eigenlijk ook wel doen.

 • Becky
  December 1, 2017 at 10:17 am

  Toftof! F.A.A.M is hier ook een favorietje, en de concept store van Stanley/Stella is inderdaad cool (zo’n mooi gebouw ook! En ze hebben er brownies en lemonaid 😊)
  Interessant, van die guppyfriend, daar zijn nu precies meer mensen mee bezig, gisteren postte Verena Erin van mygreencloset daar ook iets over op haar youtubekanaal..

 • Els M
  December 1, 2017 at 3:18 pm

  ha daar heb ik ook al over zitten twijfelen om zo’n wandeling mee te doen! Hier vooral de angst dat die (ongetwijfeld prachtige) winkels dan toch vooral in de ‘standaardmaten’ zitten. Hier maat 46 à 48 en dan val je vaak net naast de boot.. Wat was je mening hierover m.b.t. de wandeling?

  • gerhilde
   gerhilde
   December 2, 2017 at 6:28 pm

   Goeie vraag. Ik was de enige van de groep met een grote maat en ik heb er niet expliciet naar gevraagd dus het is er niet echt over gegaan. We hebben ook een schoenwinkel bezocht dus dat is sowieso nuttig en verder denk ik dat je in de meeste winkels ook wel in de bovenstukken zal passen, hoor. Broeken of rokken zijn mogelijk iets moeilijker. Contacteer Bie gerust, zij zal je vraag nog het beste kunnen beantwoorden.

 • Leen
  December 30, 2017 at 1:18 pm

  Wat leuk!! Ik ga in 2018 echt eens werk maken van bezoekjes aan ‘fair wear’ winkels in Leuven. Maar eerst.. sparen.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram