De feestmaand van het jaar is aangebroken dus geven we graag wat extra inspiratie voor de feestdis. Anke van smollen.be deelt drie manieren om aardappelen fancy te serveren. Met kerstavond krijgen wij de laatste versie te eten (Anke kookt) en ik zie dat helemaal zitten!

gepofte ovenaardappelen smollen

Gepofte ovenaardappelen

Ingrediënten

Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem aardappelen die ongeveer even groot zijn, schrob ze grondig onder stromend water en doorprik ze een aantal keer met een vork. Wrijf ze in met een mengsel van olie, zeezout en zwarte peper en leg ze op een bakplaat. Zet ze ongeveer een uur in de oven, tot ze volledig gaar zijn.

Laat ze een beetje afkoelen en snij ze in de lengte doormidden. Hol ze voorzichtig uit (er mag nog een randje aardappel overblijven in de schil) en doe het aardappelkruim in een schaal. Voeg wat roomboter en mascarpone toe en prak er een stevige smeuïge puree van. Breng op smaak met rozemarijn, zout en peterselie. Vul de aardappelschillen terug op met de puree. Zet de aardappelen nog even terug in de oven en serveer ze goed heet.

Variatie:

– Je kan allerlei lekkers doorheen de puree doen voor je de aardappelen terug opvult. Denk aan gestoofde groenten, kaas …

 

Aardappeltorentjes smollen

Aardappeltorentjes

Ingrediënten

  • aardappelen
  • rozemarijn
  • roomboter
  • tijm
  • paprikapoeder
  • look
  • ganzenvet, reuzel of goede boter

Was de aardappelen en schrob ze goed schoon. Van een grote aardappel kan je twee torentjes maken. Snij de aardappelen in flinterdunne plakjes met een scherp mes. Smelt wat ganzenvet, reuzel of goede boter in een pannetje. Voeg geperste look, rozemarijn, tijm en paprikapoeder toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak er kleine torentjes op met de aardappelschijfjes, waarbij je elk schijfje bestrijkt met wat van het vetmengsel (niet te veel, anders gaan de schijfjes glijden, je kan ze eventueel ook vastzetten met een prikker). Je kan de torentjes ook in een muffinpan maken.

Bestrooi met zeezout en zet de aardappeltorentjes 40 à 50 minuten in de oven op 180 °C (afhankelijk van de dikte van de schijfjes) tot de aardappels gaar en lichtbruin zijn. Lekker bij elk feestelijk gerecht!

 

Hasselback krieltjes smollen

Hasselback krieltjes

Ingrediënten

  • krieltjes
  • rozemarijn
  • boter of olie

Je kunt krieltjes koken, in de helft doorsnijden en met wat olijfolie in de oven bakken, maar dit presenteert mooier!

Snij de rauwe krieltjes in fijne sneetjes bijna door, maar zorg ervoor dat ze onderaan aan elkaar blijven hangen. Dit gaat het gemakkelijkst als je de krieltjes tussen twee satéstokjes legt tijdens het snijden, zodat je de snijplank niet raakt.

Steek een vers rozemarijnblaadje in elk krieltje en leg ze in een ingevette ovenschaal. Strooi er zeezout over en leg er enkele klontjes boter bovenop. Zet ongeveer 3 kwartier in de oven op 200 °C of tot ze mooi gaar en krokant zijn (afhankelijk van de grootte van de krieltjes).

Gewone aardappelen vind ik meestal maar saai, maar van deze feestelijke versies ben ik een grote fan! Eet jij graag aardappelen?

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!