Intussen kunnen we ‘vieren’ dat we al dik een jaar zonder keuken zitten. In november vorig jaar haalden we de achterbouw leeg en werd die afgebroken. In die achterbouw zat de keuken en daarboven zat een hele kleine (oude) badkamer en een berghokje. We hadden al een nieuwe (ruime) badkamer en dat vonden we het belangrijkste. Voor die badkamer hebben we een slaapkamer opgeofferd en die konden we dus al installeren, zodat we nooit zonder zouden moeten zitten. De keuken komt op dezelfde plaats dus daar konden we dat niet doen.

De achterbouw verdween volledig (rotte muren en van die dingen) en werd opnieuw gezet, inclusief isolatie uiteraard. We hadden alles op alles kunnen zetten om snel een nieuwe keuken te hebben, maar wij koken allebei niet zo graag en we wenden al snel aan het leven zonder keuken. Jammer van die afwas in de lavabo in de badkamer, maar als je niet kan koken, kan je gelukkig ook niet veel vuilmaken. We hebben trouwens wel een microgolfoven en een gewone oven, maar die gebruiken we vooral voor opwarmmaaltijden. We zouden zelfs een apart elektrisch kookvuurtje kunnen zetten (ik heb dat om kaarsen te maken), maar zonder vaatwasmachine weiger ik te koken. Jammer van het afval, maar gelukkig weten we dat de situatie tijdelijk is. Dat we vaker uit eten gaan, zit mee in ons verbouwbudget, want het moet een beetje leefbaar zijn natuurlijk. Eens we een keuken hebben, zullen we dat wel wat terugschroeven.

Intussen kunnen we dromen van onze nieuwe keuken! Helaas is onze keuken klein (10 mΒ²) en moeten we dus goed nadenken over elke vierkante centimeter. Een handige hulp daarbij is een keukenontwerptool, zo zie je meteen alles in 3D. Links in de keuken hebben we een rechte muur, rechts hebben we een groot raam (230 cm x 220 cm) en een schuin muurtje achteraan. Dat groot raam is er om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen, want achter dat grote raam zit een kleine koer en een smalle pijp naar boven. Een deel van het plafond van de keuken wordt ook glas en boven het groot raam van de keuken is nog een groot raam, Alles voor licht.

We kunnen eigenlijk enkel de rechte muur links gebruiken voor de keuken, want aan het raam willen we een zithoek maken (boven de verwarming, zodat je toch gezellig kan babbelen tijdens het koken) en tegen de schuine muur komt een kleine hoge tafel (zoals op de eerste foto), voor als we met twee eten en we niet fancy willen doen. Meestal dus.

Het belangrijkste element van de keuken is voor mij de vaatwasmachine (dat had je misschien al door), op de tweede plaats komt een fornuis. Ik wil graag een groot fornuis met vijf of zes pitten (wij koken liefst op gas) en een degelijke oven (want als ik een vaatwasmachine heb, bak ik graag cake/quiche/granola/…). Verder wilden we een koelkast op hoogte, want wij zijn grote mensen en ik buk niet graag om in mijn koelkast te kunnen kijken. De rest proberen we dan zo goed en mooi mogelijk te vullen met kasten en een spoelbak natuurlijk, want we zullen natuurlijk niet enkel de vaatwasmachine gebruiken. Veel aanrecht gaan we niet hebben, maar dat is ook geen ramp, want ik ben een luie kok die diepvriesgroenten verkiest boven verse groenten (die veel meer werk zijn en die doorgaans minder vitamines bevatten).

Over de vloer zijn we het al eens: we gaan verder in de mooie tegeltjes van de gang (al gaan we die opnieuw moeten leggen), aangevuld met grijze tegeltjes. Over de kasten en het aanrecht twijfelen we nog een beetje. Voor de kasten verkiezen we licht hout (geen melamine) en dat vinden we niet echt naar ons goesting. Of de mijne, ja, ik geef het toe.

Gelukkig geven we eerst nog even voorrang aan de ruimte boven de keuken en moeten we dan pas echt knopen doorhakken. Al is de kans groot dat we het skelet van de keuken al kopen en de kastdeurtjes eventueel later toevoegen.

Ben jij tevreden met jouw keuken?

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Siematic Keukenontwerpers.

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!