Een jaar zonder keuken!


Intussen kunnen we ‘vieren’ dat we al dik een jaar zonder keuken zitten. In november vorig jaar haalden we de achterbouw leeg en werd die afgebroken. In die achterbouw zat de keuken en daarboven zat een hele kleine (oude) badkamer en een berghokje. We hadden al een nieuwe (ruime) badkamer en dat vonden we het belangrijkste. Voor die badkamer hebben we een slaapkamer opgeofferd en die konden we dus al installeren, zodat we nooit zonder zouden moeten zitten. De keuken komt op dezelfde plaats dus daar konden we dat niet doen.

De achterbouw verdween volledig (rotte muren en van die dingen) en werd opnieuw gezet, inclusief isolatie uiteraard. We hadden alles op alles kunnen zetten om snel een nieuwe keuken te hebben, maar wij koken allebei niet zo graag en we wenden al snel aan het leven zonder keuken. Jammer van die afwas in de lavabo in de badkamer, maar als je niet kan koken, kan je gelukkig ook niet veel vuilmaken. We hebben trouwens wel een microgolfoven en een gewone oven, maar die gebruiken we vooral voor opwarmmaaltijden. We zouden zelfs een apart elektrisch kookvuurtje kunnen zetten (ik heb dat om kaarsen te maken), maar zonder vaatwasmachine weiger ik te koken. Jammer van het afval, maar gelukkig weten we dat de situatie tijdelijk is. Dat we vaker uit eten gaan, zit mee in ons verbouwbudget, want het moet een beetje leefbaar zijn natuurlijk. Eens we een keuken hebben, zullen we dat wel wat terugschroeven.

Intussen kunnen we dromen van onze nieuwe keuken! Helaas is onze keuken klein (10 m²) en moeten we dus goed nadenken over elke vierkante centimeter. Een handige hulp daarbij is een keukenontwerptool, zo zie je meteen alles in 3D. Links in de keuken hebben we een rechte muur, rechts hebben we een groot raam (230 cm x 220 cm) en een schuin muurtje achteraan. Dat groot raam is er om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen, want achter dat grote raam zit een kleine koer en een smalle pijp naar boven. Een deel van het plafond van de keuken wordt ook glas en boven het groot raam van de keuken is nog een groot raam, Alles voor licht.

We kunnen eigenlijk enkel de rechte muur links gebruiken voor de keuken, want aan het raam willen we een zithoek maken (boven de verwarming, zodat je toch gezellig kan babbelen tijdens het koken) en tegen de schuine muur komt een kleine hoge tafel (zoals op de eerste foto), voor als we met twee eten en we niet fancy willen doen. Meestal dus.

Het belangrijkste element van de keuken is voor mij de vaatwasmachine (dat had je misschien al door), op de tweede plaats komt een fornuis. Ik wil graag een groot fornuis met vijf of zes pitten (wij koken liefst op gas) en een degelijke oven (want als ik een vaatwasmachine heb, bak ik graag cake/quiche/granola/…). Verder wilden we een koelkast op hoogte, want wij zijn grote mensen en ik buk niet graag om in mijn koelkast te kunnen kijken. De rest proberen we dan zo goed en mooi mogelijk te vullen met kasten en een spoelbak natuurlijk, want we zullen natuurlijk niet enkel de vaatwasmachine gebruiken. Veel aanrecht gaan we niet hebben, maar dat is ook geen ramp, want ik ben een luie kok die diepvriesgroenten verkiest boven verse groenten (die veel meer werk zijn en die doorgaans minder vitamines bevatten).

Over de vloer zijn we het al eens: we gaan verder in de mooie tegeltjes van de gang (al gaan we die opnieuw moeten leggen), aangevuld met grijze tegeltjes. Over de kasten en het aanrecht twijfelen we nog een beetje. Voor de kasten verkiezen we licht hout (geen melamine) en dat vinden we niet echt naar ons goesting. Of de mijne, ja, ik geef het toe.

Gelukkig geven we eerst nog even voorrang aan de ruimte boven de keuken en moeten we dan pas echt knopen doorhakken. Al is de kans groot dat we het skelet van de keuken al kopen en de kastdeurtjes eventueel later toevoegen.

Ben jij tevreden met jouw keuken?

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Siematic Keukenontwerpers.

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

10 Comments

 • Kelly
  December 11, 2017 at 9:12 pm

  Zo zo zo grappig dat je zo’n eisen stelt terwijl je eigenlijk niet eens graag kookt 😀 You go, girl! Haha 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   December 11, 2017 at 9:20 pm

   Tja, hoe beter de omstandigheden, hoe minder erg ik het vind. 🙂

 • fieke
  December 12, 2017 at 8:34 pm

  Ja, een vaatwas, dat is echt belangrijk! Hier nog elke dag doodcontent met onze keuken. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik me kon behelpen in dat inimini donker hok op ons huurappartement 🙂

 • Goofball
  December 13, 2017 at 11:49 am

  Ik heb zo de indruk dat je een vaatwasser belangrijk vindt, maar ‘k ben niet helemaal zeker 😀

  Uit beroepsmisvorming denk ik dat een platdakvenster (indien die keuken onder een platdak zit?) je gigantisch veel lichtinval kan opleveren , meer dan een recht venster in de muur.

  Wij hebben er in onze keuken en woonkamer voor gekozen om allemaal witte hoogglans kasten te zetten. Ik vind ze geweldig, maar ik denk dat het jouw stijl niet is. Maar de hoogglans helpt ook wel het binnenkomende licht geweldig verder te kaatsen.

  • gerhilde
   gerhilde
   December 14, 2017 at 10:30 pm

   Boven de keuken zit nog een ruimte (waskot, stukje gang en gastentoilet) en daarboven is een plat dak dat we als terras willen gebruiken. Het dak is dus moeilijk van een platdakvenster te voorzien, maar het stukje gang boven de keuken zal wel uit glas bestaan.
   Hoogglans is inderdaad inderdaad onze stijl niet, maar dank voor de tip. We gaan de keuken gewoon licht houden, denk ik. 🙂

 • Silke
  December 16, 2017 at 12:43 pm

  Als ik nog een tip mag geven als mede-groot-mens 😉 wij hebben onze oven op borst-/schouderhoogte laten steken. Klinkt onlogisch, maar ik vind het geweldig handig zo! Je kan gewoon rechtstaand checken hoe het met de oveninhoud gaat, en dingen in de oven steken en er weer uithalen is zoooo gemakkelijk!

  Oh, en zeker kiezen voor zo hoog mogelijke aanrechten!

  • gerhilde
   gerhilde
   December 16, 2017 at 7:12 pm

   Onze keuken komt sowieso op hoogte. Er komt een betonnen bekisting onder, want de standaard hoogste stand is meestal nog te laag voor ons. 🙂 De oven komt onder het vuur, maar de microgolf komt wel op die hoogte. 🙂

 • Nathalie
  December 16, 2017 at 1:08 pm

  Ik heb een Siematic keuken, zelf ontworpen en ben er na 5 jaar nog steeds helemaal verliefd op 😀 Keuken is verhoogd en koelkast en ovens op hoogte, ideaal voor grote mensen. Kom gerust eens in mijn keuken neuzen tijdens onze nieuwjaarsbrunch!

  • gerhilde
   gerhilde
   December 16, 2017 at 7:13 pm

   Ah, zo tof! Ik zal ze eens beter bekijken dan, ja. Helaas is onze keuken sowieso een pak kleiner.

 • Leen
  January 8, 2018 at 11:55 am

  Ik zou nooooit zo lang zonder keuken kunnen! (Ook niet zonder badkamer, uiteraard.) Een jaar leven op opwarmmaaltijden en restauranteten, de horror! Ik sta dikwijls genoeg tegen mijn goesting aan het fornuis, daar niet van, maar daarna van een homemade maaltijd kunnen smullen, daar weegt toch niks tegenop. Maar ik snap dat dit niet voor iedereen geldt natuurlijk en dat je bij verbouwingen nu eenmaal prioriteiten moet stellen! Wat heel handig is, zeker in een kleine keuken waar je toch overal moet bij kunnen, is zoveel mogelijk schuiven voorzien in de onderste kasten. Dan zie je bij het opentrekken meteen ook wat er helemaal achterin ligt.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram