Op weg naar een nieuwe badkamer: de douche

Op weg naar een nieuwe badkamer: de douche


Ik wil hier al lang een update geven van de badkamer, maar ik wilde graag wachten tot die volledig klaar is. Dat is momenteel nog niet het geval, maar ik ga stoppen met wachten. Ik heb zoveel te vertellen over die badkamer dat ik dat sowieso best in stukjes verdeel. Ik ga dus gewoon beginnen met een eerste update: de douche! De badkamer is echt bijna klaar, hoor, maar nog niet helemaal …

Onze badkamer is best groot (14 m², 3m20 hoog). Dat komt omdat wij verbouwen en ervoor kozen om een slaapkamer op te geven voor die badkamer. Waar in de achterbouw vroeger een hele kleine badkamer stond (5 m²) met een berging achter, gaan we nu een gastentoilet en een wasruimte voorzien. In die nieuwe en grote badkamer hebben wij dus plaats voor een douche, een bad, een groot meubel (met twee waskommen) en een toilet. Ah, en plantjes natuurlijk.

In de douche wilden wij geen tegels. Een ex-collega van mij heeft een plaat als douchewand en ik vond dat wel logisch. Voegen verzamelen toch alleen maar vuil en kuisen is niet onze favoriete hobby dus dat we geen tegels wilden, was vrij snel een uitgemaakte zaak. Ik wilde wel graag een plek om shampoo en douchegel op te zetten, want ik kwam dat al eens tegen op Pinterest en dat leek mij superhandig. Dat we een richel zouden voorzien, was dus ook vrij snel beslist.

douche-voor

De basis van onze douche! Als basis gingen wij voor wit composiet, net als het bad en de waskommen. Rechts zie je een deel van de schouw. Daar lopen al onze nieuwe leidingen (elektriciteit en water) door, dus die bleef behouden. Die geeft trouwens ook een leuke touch aan de badkamer, vind ik. De afgewerkte vloer ligt er in deze fase nog niet. We moesten onze vloer namelijk verhogen voor de stevigheid (een bad weegt veel en de balken konden sowieso extra stevigheid gebruiken). De vloerplanken konden we dus niet behouden, maar we kozen wel opnieuw voor een houten vloer. Als je die goed behandelt (en die behandeling af en toe herhaalt), lukt dat wel, zelfs in de badkamer.

Door die richel en omdat het sowieso een douche op maat is, werd een plaat als wand niet echt een optie. Gelukkig vonden we een alternatief dat we mooier vinden (en door de producenten als milieuvriendelijk wordt aangeprezen): Stuc Deco. Dit is geen gesponsorde post trouwens, ik geef gewoon graag voldoende info mee.

Je legt eigenlijk (in verschillende lagen) een waterdichte laag tegen de muur. Ook de ondergrond is al waterdicht trouwens. Het ziet eruit als beton, maar dat is ook door de kleur die wij gekozen hebben. Dat was dus de bedoeling. Zo ziet het eruit als het net bezet is, de muur is hier dus nog vollop aan het drogen.

bezetten-douchewand

Het zijn verschillende dunne lagen (sealer, hechting en afwerking) tegen de muur en dat is niet evident. Mijn vriend heeft het zelf gedaan, maar gemakkelijk is het niet. We gaan dat waarschijnlijk in de keuken ook doen als spatwand en over het aanrecht, dus mijn vriend vond het gelukkig niet zo verschrikkelijk. Als je een beetje handig bent, is het wel doenbaar. Wij wilden ook echt een iets ruwere look en dat is goed gelukt. Met dit product krijg je trouwens nooit een perfect egale wand en die kleurschakering is precies wat we wilden.

Intussen, met ook de glazen douchewand en de douchekraan, ziet het er zo uit.

douche-af

Ja, die shampoo en reinigingsgel waar ik eerder over schreef, gebruik ik nog steeds.

douche-details

In de loop van de komende weken zal ik nog hoekjes van de badkamer laten zien, maar dit stukje was al wel een aparte blogpost waard, vond ik. Niet?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

18 Comments

 • Becky
  January 9, 2017 at 11:21 am

  Interessant! Wij zijn van plan om onze badkamer te renoveren (niet volledig nieuw, maar een update) in de loop van 2017/2018, dus leuk om dit bij jullie te kunnen volgen 🙂
  Vuile voegen tussen de tegels in de douche is bij ons de grootste badkamer-ergernis, dus wij zijn ook op zoek naar een alternatief. Ons eerste idee was zo’n plaat, maar tot nu toe nog niets gevonden dat we echt mooi vinden. Stuc deco kenden we nog niet, dus bedankt voor de tip!

  • gerhilde
   gerhilde
   January 9, 2017 at 11:37 am

   Blij dat ik jullie heb kunnen inspireren. 🙂

 • Sarah
  January 9, 2017 at 11:36 am

  Waw die wand ziet er SUPER uit! Complimentjes aan je vriend! Had nooit gedacht dat je eigenlijk eens geen tegels kan gebruiken in de douche. Echt tof gedaan! Benieuwd om meer te zien, het ziet er nu al super uit.

  • gerhilde
   gerhilde
   January 9, 2017 at 12:07 pm

   Dank je, Sarah! Ik geef de complimenten door. 🙂

 • Evi
  January 9, 2017 at 1:37 pm

  Wow, dat ziet er heel knap uit! Goed gedaan!

 • Goofball
  January 9, 2017 at 2:06 pm

  aaah wij wilden ook absoluut geen tegels (en ook geen spatwanden in de keuken enz!). Wij hebben het gewoon met speciale verf gedaan maar je moet effectief heel veel aandacht geven aan ondergrond dan (cement en beton, GEEN plaaster) om te zorgen dat muur geen water opzuigt. Nu toch al 10 jaar heel tevreden van bijna…bij ons is het nu wel tijd om weer likje verf te updaten want toch wat kalkaanslag die moet proper gemaakt moet worden.

  Zo een richel lijkt me wel handig, die hebben wij niet dus onze shampoo staat op grond (nu perfect op kruipbereikbaarheid van de baby, argh 😉 ) . Maar hoe ga je de richel proper houden: is die wat aflopend zodat er geen water op verzamelt?

  Onze 10-jaar oude badkamer zie je hier: http://goofballsworld.blogspot.be/2007/09/operational-bathroom.html

  • gerhilde
   gerhilde
   January 9, 2017 at 3:20 pm

   Dat ziet er ook goed uit! Je zou niet zeggen dat die badkamer al tien jaar oud is.
   We gaan een glasplaat op de richel leggen en die komt een beetje aflopend. De shampoo kan blijven staan en het water zou er vlotjes af moeten lopen. 🙂

 • Vlijtig Liesje
  January 9, 2017 at 2:46 pm

  Wauw, wat een mooie douche zeg! Heel chique uitstraling. En slim om een plaat te nemen om het probleem van de vieze voegen te mijden. Dat ga ik onthouden.

 • Kelly
  January 9, 2017 at 4:04 pm

  Ik twijfel nog over zo’n richel. Het lijkt mij wel handig, maar ook zo’n plekje waar het water blijft staan … En ik ga toch eens verder zoeken naar die Stuc Deco! Ik zie niet meteen wat er nu precies zo milieuvriendelijk aan is, dus dat wil ik even uitzoeken. Wel mooi gelukt, ja, ik ben ook fan van het effect! Tadelakt en argio heb ik ook al overwogen (omdat ze daarvan ook zeggen dat het een ecologisch alternatief is + ook geen voegen), maar werd afgeraden voor doe-het-zelvers … Hoog tijd om toch nog wat uitgebreidere info in te winnen 🙂

 • geertruurzaam
  January 9, 2017 at 6:07 pm

  Chique chique!
  Wij hebben ook tadelakt overwogen, mijn man is zelfs nog een cursus daarvoor gaan doen, maar uiteindelijk daar toch niet voor gekozen wegens veeeeeeel werk.

 • Tante Fee
  January 9, 2017 at 8:39 pm

  Wauw! En die schouw gewoon laten staan waar ze staat, supertof idee!

 • Lottes Anekdotes
  January 9, 2017 at 9:12 pm

  Echt heel mooi! Ik vind die combinatie met de houten vloer fantastisch!
  Lottes Anekdotes recently posted…TweeduizendzestienMy Profile

 • Madame boerenerf
  January 10, 2017 at 10:17 am

  Knap zeg! Ook nog lang getwijfeld om met tadelact of stuc deco onze douchewand af te werken. Maar onze loodgieter werkt daar niet mee en dan moesten we nog een andere vakman in huis halen. Uiteindelijk toch voor tegels gekozen en tot hier toe content van.

 • Abfabulies
  January 12, 2017 at 5:12 pm

  Knap hoor! En heel leuk met die schouw. Wij zijn hier ook weer semi in gang geschoten, het doel is toch om in 2017 zeker de badkamer af te krijgen.

 • Joyce rdt
  January 12, 2017 at 8:11 pm

  Oh my, wat mooiiii!!!! Liefs.x

 • Le petit requin
  January 18, 2017 at 10:23 pm

  Heel mooi, werkt echt heel mooi in combinatie met de schouw en de houten vloer! Dat vind ik nog het grootste nadeel aan huren, dat we bij de renovatie niets te zeggen hadden over de badkamer. Op zich wel content van, maar vb. geen tegels met voegen om te kuisen, dat zou ik ook wel plezant gevonden hebben 😉

 • LJ
  January 28, 2017 at 8:09 am

  Kunnen we jullie inhuren als interieurarchitecten én aannemers? 0:-)

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram