De ‘Groener Doener’-tag

De ‘Groener Doener’-tag


Hermien van de blog Kouwe Kleren maakte deze tag over duurzaam leven samen met zes andere bloggers en nomineerde mij (bijna een maand geleden al) om de tag ook in te vullen. Die andere bloggers zijn trouwens Mevrouw Miauw, Het Groene Broertje, Renmeisje, De Groene Zus, Omdat ik dat wil en Plantaardiger. Met een beetje vertraging, maar met alle plezier presenteer ik vandaag mijn antwoorden!

 1. Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen?
  Ik implemeenteerde de afgelopen jaren stap voor stap kleine gewoontes in mijn dagelijks leven, al zijn dat best grote dingen als je alles samen bekijkt. Geen eigen auto (wel Cambio), niet vliegen, geen kinderen (jawel, ook dat is groen, al ga ik niemand zeggen dat ze geen kinderen mogen krijgen voor het milieu), geen vlees meer eten, fair en eco kleding kopen, minder kopen, biologisch afbreekbare verzorgings- en schoonmaakproducten gebruiken, met de fiets naar het werk en wie weet vergeet ik er nog een paar.
  Wat beter kan? Minder plastic! Ik was goed bezig (ik kocht al zakjes voor groenten en van die dingen), maar zonder keuken leven, helpt niet echt. Ik beloof dat ik mijn leven (stap voor stap) zal beteren van zodra ik een keuken heb!
 2. Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?
  Ik blog erover (dat zie je ook aan de vele linkjes bij de vorige vraag) en probeer op die manier mensen te inspireren, maar ik tik niemand op de vingers als ze mij vertellen over hun vliegtuigreizen of hun favoriete vleesgerecht. Als ze mijn mening vragen, zal ik die wel geven, maar ik bekijk niemand vies voor het niet volgen van mijn idealen. Want het zijn mijn idealen, niet die van iedereen.
 3. Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten?
  Minder plastic dus momenteel. Verder zou ik mij wat meer moeten verdiepen in palmolie, maar ook dat lijkt me meer iets voor als ik opnieuw zelf zal koken. Tweedehands winkelen kan ook nog beter, al heb ik al wel enkele tweedehandjes in huis.
 4. Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing?
  Al die kleine stapjes bij elkaar, denk ik. Ze maken samen een groot geheel en daar ben ik best trots op.
 5. Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?
  Letterlijk: door er meer planten te zetten en dat is nog eens goed voor de luchtkwaliteit ook! Ik ben grote fan van mijn (gekregen) cactussen en vetplanten en ben blij dat het huis daardoor ook al meer als een thuis aanvoelt. Niet onbelangrijk als de helft van de ruimtes nog altijd bouwwerf is.
  Figuurlijk: isoleren! Wij deden met de verbouwing al flink ons best, maar ik begrijp dat dat wel een serieuze stap kan zijn. Echt goedkoop is dat niet, maar het is de investering zeker waard en je krijgt er subsidies voor.
 6. Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt?
  Koken doe ik momenteel niet en daardoor valt mijn voedselverspilling eigenlijk heel goed mee. Al zou bij mij ‘meer leren eten’ wel kunnen helpen, want wat ik niet lust, laat ik liggen en dat is natuurlijk ook voedselverspilling. Makkelijker gezegd dan gedaan wel als je al je hele leven een moeilijke eter bent.
 7. Wat zou je groen doen met een miljoen?
  Al mijn vrienden en familie trakteren op isolatie, nieuwe ramen en groendaken, als ze dat willen. En duurzaam onderzoek steunen, dat ook.

Ik ga niemand nomineren, maar neem de tag gerust over! Het kan anderen maar inspireren. 🙂

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

2 Comments

 • Le petit requin
  February 15, 2018 at 8:42 am

  Fijne vragen, misschien neem ik ze wel eens over 🙂 En je leeft inderdaad al serieus groen he: ‘t is gelijk je zegt, op zich lijken het misschien kleine stapjes, maar alles samen doe je écht wel al heel veel!
  Bij mij is mijn grootste ecologische zonde vliegen, zonder enige twijfel. Dit jaar ga ik niet met het vliegtuig op reis, maar tegelijk weet ik dat één jaar niet vliegen eigenlijk belachelijk weinig is. En toch blijf ik het moeilijk hebben om het te laten, omdat ik zo doodgraag reis…

  • gerhilde
   gerhilde
   February 15, 2018 at 5:35 pm

   Ja, ideaal moment om de tag over te nemen, met die 40 dagen bloggen. 🙂
   Ik ben geen grote reiziger, dat helpt. Nog voor mijn echte ecologische bewustzijn had ik al beslist dat ik wilde beginnen met Europa te ontdekken. Veel daarvan kan gelukkig ook met trein of auto. 🙂

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram