Hermien van de blog Kouwe Kleren maakte deze tag over duurzaam leven samen met zes andere bloggers en nomineerde mij (bijna een maand geleden al) om de tag ook in te vullen. Die andere bloggers zijn trouwens Mevrouw Miauw, Het Groene Broertje, Renmeisje, De Groene Zus, Omdat ik dat wil en Plantaardiger. Met een beetje vertraging, maar met alle plezier presenteer ik vandaag mijn antwoorden!

 1. Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen?
  Ik implemeenteerde de afgelopen jaren stap voor stap kleine gewoontes in mijn dagelijks leven, al zijn dat best grote dingen als je alles samen bekijkt. Geen eigen auto (wel Cambio), niet vliegen, geen kinderen (jawel, ook dat is groen, al ga ik niemand zeggen dat ze geen kinderen mogen krijgen voor het milieu), geen vlees meer eten, fair en eco kleding kopen, minder kopen, biologisch afbreekbare verzorgings- en schoonmaakproducten gebruiken, met de fiets naar het werk en wie weet vergeet ik er nog een paar.
  Wat beter kan? Minder plastic! Ik was goed bezig (ik kocht al zakjes voor groenten en van die dingen), maar zonder keuken leven, helpt niet echt. Ik beloof dat ik mijn leven (stap voor stap) zal beteren van zodra ik een keuken heb!
 2. Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?
  Ik blog erover (dat zie je ook aan de vele linkjes bij de vorige vraag) en probeer op die manier mensen te inspireren, maar ik tik niemand op de vingers als ze mij vertellen over hun vliegtuigreizen of hun favoriete vleesgerecht. Als ze mijn mening vragen, zal ik die wel geven, maar ik bekijk niemand vies voor het niet volgen van mijn idealen. Want het zijn mijn idealen, niet die van iedereen.
 3. Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten?
  Minder plastic dus momenteel. Verder zou ik mij wat meer moeten verdiepen in palmolie, maar ook dat lijkt me meer iets voor als ik opnieuw zelf zal koken. Tweedehands winkelen kan ook nog beter, al heb ik al wel enkele tweedehandjes in huis.
 4. Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing?
  Al die kleine stapjes bij elkaar, denk ik. Ze maken samen een groot geheel en daar ben ik best trots op.
 5. Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?
  Letterlijk: door er meer planten te zetten en dat is nog eens goed voor de luchtkwaliteit ook! Ik ben grote fan van mijn (gekregen) cactussen en vetplanten en ben blij dat het huis daardoor ook al meer als een thuis aanvoelt. Niet onbelangrijk als de helft van de ruimtes nog altijd bouwwerf is.
  Figuurlijk: isoleren! Wij deden met de verbouwing al flink ons best, maar ik begrijp dat dat wel een serieuze stap kan zijn. Echt goedkoop is dat niet, maar het is de investering zeker waard en je krijgt er subsidies voor.
 6. Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt?
  Koken doe ik momenteel niet en daardoor valt mijn voedselverspilling eigenlijk heel goed mee. Al zou bij mij ‘meer leren eten’ wel kunnen helpen, want wat ik niet lust, laat ik liggen en dat is natuurlijk ook voedselverspilling. Makkelijker gezegd dan gedaan wel als je al je hele leven een moeilijke eter bent.
 7. Wat zou je groen doen met een miljoen?
  Al mijn vrienden en familie trakteren op isolatie, nieuwe ramen en groendaken, als ze dat willen. En duurzaam onderzoek steunen, dat ook.

Ik ga niemand nomineren, maar neem de tag gerust over! Het kan anderen maar inspireren. 🙂

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!