Ecologische geurkaarsen

Ecologische geurkaarsen


Behalve juwelen maak ik ook kaarsen. Ik doe dat eigenlijk al van toen ik klein was. Voor Sinterklaas kreeg ik ooit een set cadeau om kaarsen te maken en toen deed ik dat regelmatig, samen met mijn moeder. Als kotstudent pakte ik het opnieuw op en sindsdien is het eigenlijk nooit meer echt gestopt. Ik vind een zelfgemaakte kaars ook ideaal om cadeau te doen aan iemand, toch als die persoon graag kaarsen brandt.

Ik maakte tot enkele jaren geleden eigenlijk altijd kaarsen met paraffine en met restjes van oude kaarsen. Fijn om zo die restjes toch een tweede leven te kunnen geven! Dat doe ik nu nog, maar intussen kwam er een andere soort bij: ecologische geurkaarsen! Deze maak ik van koolzaadwas en dat heeft enkele voordelen.

geurkaars koolzaadwas gerhilde maakt

Koolzaadwas:
* is gemaakt van koolzaad, wat ook gebruikt wordt voor biobrandstof en wat wordt verbouwd in Europa
* is plantaardig, natuurlijk en biologisch afbreekbaar
* is niet op dieren getest en bevat geen giftige stoffen

Verder voeg ik er graag een geurtje en een kleurtje aan toe. Dat geurtje spreekt voor zich, dat kleurtje eigenlijk niet, want op het eerste zicht zie je dat niet. De kaars ziet er namelijk gewoon neutraal uit, maar vanaf dat de kaars een uurtje (of twee) brandt, begint de kleur te komen. Enkel de opgewarmde (vloeibare) was verkleurt, wat een erg leuk effect heeft, zowel brandend als afgekoeld.

Ik heb verschillende geurtjes en kleurtjes in het assortiment:
* versgewassen lakens: kaars blijft wit
* citroen & eucalyptus: kaars kleurt groen
* green tea: kaars kleurt groen
* appelbloesem: kaars kleurt rood
* kers: kaars kleurt rood
* vanille & violet: kaars kleurt paars

geurkaars wordt groen collage

Bij het branden van kaarsen horen uiteraard enkele veiligheidsvoorschriften.
* Laat kaarsen nooit zonder toezicht branden.
* Plaats de kaars op een stabiele ondergrond.
* Plaats de kaars niet in de buurt van brandbare voorwerpen.
* Hou brandende kaarsen buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
* Verplaats een brandende kaars nooit.
* Raak een brandende kaars niet aan; het glas kan heel warm worden.
* Laat de kaars lang genoeg branden (min. 2 uur per keer), dan brandt die het mooist.

Maar vooral: geniet van de gezelligheid!

Edit: dit model van kaarsen heb ik niet meer standaard beschikbaar (mijn leverancier verkoopt die glazen niet meer). In enkele winkels zijn ze nog wel te koop, maar ik heb nu vooral kaarsen in apothekerspotjes. Ook met die verkleuring werk ik niet meer standaard, enkel voor kaarsen op maat. Voor vragen en bestellingen kan je steeds mailen naar [email protected]

Save

Save

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

Kaarsen op maat

Marktjes!

8 Comments

 • Elisse
  March 19, 2018 at 12:58 pm

  Leuk! Ik ben wel benieuwd naar foto’s van de kaarsen?

  • gerhilde
   gerhilde
   March 22, 2018 at 3:29 pm

   Groot gelijk heb je. Ik voegde ze net toe.

 • José
  March 19, 2018 at 1:14 pm

  Dat klinkt gaaf ! Hoe lang brandt zo’n kaars ongeveer / hoe lang doe je ermee ?
  ( en ik ben ook wel nieuwsgierig naar hoe ze eruit zien )

  • gerhilde
   gerhilde
   March 22, 2018 at 3:29 pm

   De foto’s zijn toegevoegd. Een kaars brandt 55 à 60 uur.

 • Anne-Sophie
  March 19, 2018 at 5:57 pm

  Zo zot, ik wist niet dat je van koolzaad kaarsen kon maken. Weer iets bijgeleerd! Je kaarsen klinken echt heel leuk ( en wat een tof effect dat de kleur pas later zichtbaar wordt, dat heb ik nog nooit eerder gehoord). Ik zit momenteel nog met een kleine Hema aan kaarsen (die ik zo alleen op kot niet zo vreselijk vaak kan doen branden), maar als die ooit op zijn, overweeg ik zo een van jouw ecologische kaarsen! Ik ben net als iedereen hier precies ook wel super curieus naar een foto.

  • gerhilde
   gerhilde
   March 22, 2018 at 3:28 pm

   Ik voegde foto’s toe, ook van een kaars die van kleurt verandert (die net is uitgeblazen). 🙂

 • borduursaramsades
  March 19, 2018 at 7:35 pm

  ziet er heel leuk uit om te doen, ben zeer benieuwd naar foto’s hiervan

  • gerhilde
   gerhilde
   March 22, 2018 at 3:27 pm

   De foto’s zijn toegevoegd. 🙂

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram