www.junnekesrecepten.beMijn schoonzus, Anke, maakt de heerlijkste dingen. Zelf hou ik niet zo van koken, behalve dan van bakken, maar met de slechte keuken die ik nu heb (verbouwingen, jawel, en de keuken staat ergens onderaan de priotiteitenlijst), komt dat er ook amper van. Toch ben ik zelf wel fan van recepten op een blog, dus vroeg ik gewoon aan mijn schoonzus of zij maandelijks een recept wil voorzien. Vandaag presenteert ze haar (en mijn) favoriete taart: aardbeientaart!

Of ik een blogpost met een receptje kon voorzien? Tuurlijk. Gerhilde en ik delen onze liefde voor zoetigheid (en de bijhorende weegschaalfrustraties). Waar zij haar vrije tijd in haar blog steekt, ben ik constant in de weer met foodfotografie en het ontwikkelen van recepten. Die bundel ik op m’n website www.junnekesrecepten.be, waar je door je virtuele keukenkast te vullen meteen kunt zien welke recepten je kunt maken met de ingrediënten die je in huis hebt. Handig voor mezelf vond ik vijf jaar geleden en ondertussen wordt de website door veel mensen gebruikt. Erg leuk!

Mijn favoriete activiteit in de keuken is echter bakken. Deze zomer heb ik dan ook een tweede website uit de grond gestampt (www.de-smul.be), waar je taarten en ander gebak kunt bestellen. Maar het liefst krijg ik mensen zelf aan het bakken. Omdat het fijn is om creatief bezig te zijn, omdat een geslaagde taart een goed gevoel geeft, maar vooral omdat je je creatie daarna kunt opeten.

We moeten snel zijn, want het zijn de laatste (betaalbare en eetbare) aardbeien van het seizoen, maar mijn favoriet is zonder enige twijfel aardbeientaart. Je kunt die op de traditionele manier bakken, met een kruimeldeegbodem, bladerdeegbodem of gistbodem, deze blind bakken, laten afkoelen, vullen met pudding, garneren met aardbeien en versieren met toefjes slagroom. Voilà, zo kort kan een recept zijn. De volledig uitgeschreven handleiding vind je hier.

www.junnekesrecepten.beBen je toch niet zo’n bakwonder, maar wel grote fan van aardbeientaart? Verzamel dan een aantal mooie glaasjes en doe het gewoon op deze (ietwat luie) manier:

* Maak eerst de banketbakkersroom (veel lekkerder dan gewone pudding – trust me). Breng een halve liter volle melk aan de kook met een snuifje zout en het merg van een vanillepeul. Klop 1 ei en 1 eidooier samen met 100 gram suiker tot een dikke witte massa (ruban). Meng er 10 gram puddingpoeder en 30 gram maïzena onder. Giet een scheutje hete melk bij de ruban, meng goed en voeg vervolgens de rest van de melk toe. Doe het mengsel terug in de kookpot en laat de pudding kort op een zacht vuurtje indikken.

* Terwijl de pudding wat afkoelt, verkruimel je wat zandkoekjes en doe je ze onderaan in de glaasjes. Was de aardbeien en snij in stukjes.

* Vul de glaasjes met de pudding en de aardbeien. Garneer met een fris blaadje munt en zet in de koelkast tot gebruik.

En is ook dat je te veel moeite, bestel je taart dan gewoon bij Smul!

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!