Ook deze maand laat ik Anke van Junnekes recepten aan het woord. Deze keer geeft ze het recept voor een veganistische versie van boeuf bourguignon, ter inspiratie van Dagen Zonder Vlees bijvoorbeeld.
Ik beschouw mezelf als een omnivoor. Niet dat ik alles lust, verre van, maar ik eet zowel graag vlees als vis en ook voor veggie haal ik m’n neus niet op. Dagen Zonder Vlees vind ik een mooi initiatief, omdat het geen kwaad kan om af en toe een inspanning te leveren voor de planeet waarop we rondlopen. EVA vroeg me om voor deze editie een veganistische variant te maken van de klassieke boeuf bourguignon. Het resultaat is een geslaagd smaakvol stoofpotje om de winterblues op regenachtige dagen te verslaan.
* Verhit een scheutje olie in een stoofpot met dikke bodem. Laat hierin een gesnipperde rode ui en twee fijngesneden teentjes look fruiten. Was de aardperen, wortels en pastinaak. Schil de wortelen en pastinaak (aardperen hoef je niet te schillen) en snij alles in dikke plakken. Doe de groenten bij in de pot en roerbak 5 minuten.
* Borstel ondertussen een bakje kastanjechampignons schoon, snij in 4 en bak ze kort op een hoog vuur in een scheut olie. Voeg de champignons toe aan de andere groenten en blus met een halve fles rode wijn. Voeg vervolgens een blik tomatenvlees, een blaadje laurier, een eetlepel suiker en een groentebouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Kruid naar eigen smaak met rozemarijn, tijm, basilicum, peper en zout. Laat de groentjes op een zacht vuurtje een klein uur sudderen tot de groenten beetgaar zijn (je wilt een stevige bite, geen tot moes gekookt prakje).
* Bestrooi de veggies au vin met verse peterselie en serveer meteen.
Ben je geen fan van champignons of van de truffelsmaak van aardpeer? Vervang ze dan eens door courgette. Andere groenten die het goed doen in dit stoofpotje zijn zoete aardappel, rode biet, raapjes, zilveruitjes … Als je van elke groente 250 Ã 350 gram neemt en er brood, rijst of pasta bij serveert, heb je met deze hoeveelheden voldoende voor 4 personen. Net zoals alle stoofpotjes is veggies au vin de volgende dag nog lekkerder, als alle smaken goed in elkaar getrokken zijn.
Leuk recept! Ik hou enorm van stoofpotjes, maar hou helemaal niet van de smaak van rode wijn…
Je kan gerust wat meer tomatenvlees/bouillon toevoegen en de wijn weglaten 🙂
Klinkt heel goed!
Dat ziet er goed uit! Ik heb nog nooit aardpeer gegeten, dus wil dat zeker eens proberen. Dit gaat op de Pinterest! 🙂
Heeft een lichte truffelsmaak, maar kan wel snel overheersen. Misschien moet je het eerst eens puur proberen 🙂 Wat ik heel lekker vind is aardpeerchips, gewoon dunne schijfjes frituren (of in wat olie bakken).
Leuk idee. Wortel en pastinaak hoef je trouwens ook niet te schillen hoor.
Wanneer ik de groenten rooster doe ik dat ook niet, in dit stoofpotje wel, maar je gaat er zeker niet dood van inderdaad 🙂