Dagen Zonder Vlees: de eindbalans


De paasklokken zijn in het land! Zij markeren het einde van de vasten en dus ook het einde van Dagen Zonder Vlees. Deze laatste weken at ik één keer vlees, alweer door de broodjes op het werk. Dinsdag hadden wij tijdens de middagpauze namelijk een presentatie over de toekomst van het bedrijf, met broodjes. Er was veel keuze, maar de mand waarin ik aan het zoeken was, bevatte niets vegetarisch. Nadien zag ik dat er toch vegetarische opties waren, maar toen was het al te laat. Ik gaf misschien nogal snel op omdat ik namelijk al blij ben als ik iets vind dat ik lust in zo’n aanbod. Broodjeszaken hebben vaak de neiging overal tomaat tussen te gooien en laat ik daar nu net niet zo’n fan van zijn …

Verder vond ik het niet moeilijk om geen vlees te eten en dus at ik in totaal drie dagen van de 46 vlees.

DZV einde kalender

Dat zijn dus 43 vleesloze dagen. Geen slecht resultaat, al zeg ik het zelf. Al at ik op voorhand al niet veel vlees, ik ben blij dat ik er nu een periode extra op gelet heb. Ik ben van plan om er nog even mee door te gaan, maar dan toch nog iets minder strict. Om een voorbeeld te geven: twee dagen per week krijgen wij op het werk soep. Lekkere en gezonde soep, af en toe met balletjes. Tijdens Dagen Zonder Vlees at ik die balletjes simpelweg niet op, maar dat vind ik dan eigenlijk weer voedselverspilling en daar ben ik ook geen fan van. Ik kan natuurlijk ook staan vissen naar soep zonder balletjes, maar het is op die dagen zo druk in de keuken, dat de rij achter mij dat niet zou appreciëren. Ook kookt mijn schoonmoeder al eens gemakkelijk op te warmen maaltijden voor ons. Mijn vriend is een echte vleeseter en ik ga niet verlangen van mijn schoonmoeder en vriend dat zij dat vlees laten voor mij. Tijdens Dagen Zonder Vlees aten we even geen maaltijden van de schoonmoeder, maar dat zal nu weer veranderen. Al gaat dat ook niet over veel maaltijden, mijn vriend is toch blij dat de vasten gedaan is, vooral voor het gemak dan.

DZV einde overzicht

Ik schatte in mijn vorig overzicht dat ik rond de 600 vierkante meter zou uitkomen en het is 632 vierkante meter geworden. Baden kan ik momenteel niet nemen, maar 441 zijn er verdorie veel en wij rijden amper met de auto, maar bijna 900 kilometer vind ik toch ook niet te onderschatten.

Dat zet je wel even aan het denken en daarom ben ik blij dat ik eindelijk heb meegedaan aan Dagen Zonder Vlees. Ik zal niet meteen een vegetariër worden, maar ik ben wel van plan er opnieuw stricter op te letten, want ‘ik eet weinig vlees’ is eigenlijk relatief, zeker als je er echt op begint te letten.

En dan nu: chocolade! Al heb ik dat niet moeten missen de afgelopen weken, ik kijk er toch naar uit. 🙂

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

16 Comments

 • Lotte
  March 27, 2016 at 12:02 pm

  Goed gedaan! 🙂

 • Iris
  March 27, 2016 at 12:27 pm

  ik heb er ook aan meegedaan, maar ik ben ook vegan 🙂 proficiat! en zo verder doen? 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   March 27, 2016 at 10:19 pm

   Daarstraks heb ik al wat préparé en kippenwit gegeten, dus niet helemaal, maar ja, sommige dingen zullen zeker blijven. Misschien moet ik het wel blijven bijhouden, gewoon voor mezelf. 🙂

 • fieke
  March 27, 2016 at 4:34 pm

  Altijd hoera voor chocolade!
  En goed gedaan, wauw!

 • geertruurzaam
  March 27, 2016 at 4:44 pm

  Proficiat met jet eindresultaat, je mag fier zijn!

 • Kelly - Ma vie en vert
  March 27, 2016 at 6:54 pm

  Proficiat! Heb je eigenlijk iets nieuws ontdekt door mee te doen? Daar ben ik wel benieuwd naar 🙂
  Ik ben trouwens ook blij dat het gedaan is, want wij hebben vrij strikt meegedaan met de andere drie uitdagingen en ik ben de soms toch wel heel saaie ‘verpakkingsloze’ maaltijden nogal beu 🙂 Tempeh wil ik, en tofu, en chocomousse o.b.v. zijden tofu!
  Kelly – Ma vie en vert recently posted…Wat ik (o.a.) deed in de winter – een lijstjeMy Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   March 27, 2016 at 10:17 pm

   Ik heb mij minder gefocust op de andere uitdagingen, maar chapeau dat jij zo stevig bent gegaan. Na onze verbouwingen wil ik nog wel eens extra focussen. 🙂
   Ja, ik heb bijvoorbeeld geleerd dat vegetarisch eten van de frituur minstens even lekker is. Sommige dingen/gewoontes zullen dus zeker blijven, maar daarstraks heb ik, aan de paastafel, toch wat préparé en kippenwit gegeten. Volledig vegetarisch zie ik mijzelf niet snel gaan.

 • Bibiane
  March 28, 2016 at 10:01 am

  Proficiat met het mooie resultaat!! Ik kan echt genieten van een lekker stuk vlees, maar eet minder vlees sinds ik alleen woon (vind het gewoon soms pokkeduur). Helemaal vegetarisch gaan zie ook ik niet meteen zitten. Zo eens een broodje met préparé smaakt toch 🙂
  Bibiane recently posted…Terug naar een gezond gewicht #3My Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   March 28, 2016 at 12:24 pm

   Zo af en toe wel, ja. Ik denk dat bewuste vleesconsumptie al een grote stap is.

 • Tine
  March 28, 2016 at 10:04 am

  Wat een mooi eindresultaat, proficiat!! Dat “voedselverspillings dilemma” herken ik, ik eet ook nog steeds liever vlees dan dat het weggegooid wordt… Alhoewel ik de balletjes in mijn soep meestal gewoon in het bord van mijn vriend kieper, vindt hij helemaal niet erg 😉

  • gerhilde
   gerhilde
   March 28, 2016 at 12:25 pm

   Op het werk ligt dat iets moeilijker, he. 😉

 • Sabine
  March 28, 2016 at 4:34 pm

  Wat een prachtig resultaat zeg! Hoop dat het lukt om er ongeveer mee door te gaan, part-time in ieder geval. IK vind voedselverspilling ook vreselijk, daarom eet ik ook altijd alles op. Behalve vlees, maar ik zorg er altijd voor dat dat niet op mijn bord ligt. Succes verder en gefeliciteerd hiermee!
  Sabine recently posted…Manizales: het mooie noordelijke deel van Zona CafeteraMy Profile

 • Le petit requin
  March 31, 2016 at 6:10 pm

  Haha, ik stel mij al zo’n gigantische rij achter jou voor op het werk terwijl jij op het gemak de balletjes uit je soep aan het vissen bent 😉
  Maar ik kan mij wel vinden in jouw conclusie: er op letten, maar niet all the way gaan (ook hier zou het bij familie echt niet evident zijn).

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram