bloed geven badge

Ik vertelde hier al een keer over mijn pogingen tot bloed geven (in het kort: eerste poging mislukt, poging tot plasma geven ook mislukt, nieuwe poging bloed geven tien jaar later wel gelukt). Na die gelukte poging volgde nog een mislukte poging. De dokter prikte door of naast mijn ader en mag maar een keer prikken tegenwoordig. Mislukt dus, alweer. Niet leuk, want tijdverspilling voor de medewerkers van het Rode Kruis en verspilling van materiaal. Ik gaf mezelf nog één poging om bloed te geven en als die ook zou mislukken, zou ik het voorgoed opgeven.

Vorige week maandag ging ik dan met mijn vriend bloed geven, mijn mogelijk laatste poging. Ik heb hele fijne aders, dat weet ik, maar dat is eigenlijk maar een keer een probleem geweest bij bloed geven en die dag mislukte het ook bijna bij mijn vriend, die heel gemakkelijke aders heeft. Het lag toen dus niet per se aan mijn aders. Voor mijn bloedgroep, AB+ (ik ben een universele ontvanger), zou plasma geven ideaal zijn, maar dat lukt helaas niet. Een naald om plasma te geven is dikker dan een naald om bloed te geven (omdat je een deel van je bloed terugkrijgt) en past dus nog moeilijker in die fijne aders.

Voor je effectief bloed geeft, heb je even een gesprekje met een dokter en hij gaf mij vrij snel te kennen dat ik misschien gewoon niet gemaakt ben om bloed te geven. Dat bleek nogmaals toen hij enkele minuten voorbereiding nodig had voor hij effectief prikte. Het lukte wel (hoera!), maar hij zei dat mijn ader even dik is als de naald en dat ik dus best beslis om te stoppen met bloed geven, ondanks dat het deze keer gelukt was.

De dag nadien gebeurden de aanslagen in Zaventem en Maalbeek en was ik blij dat ik toch nog een keer geprobeerd had. Mijn zakje bloed zou waarschijnlijk niet daar gebruikt zijn, maar al die slachtoffers … het maakt het toch iets concreter.

Jammer, maar helaas. Ik ben dus niet gemaakt om bloed te geven.

Heb jij al eens bloed gegeven? Zou je dat eens willen proberen of niet?

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!