Met of zonder de pil?


Ja, dit gaat over de pil en over menstruatie. Lees je liever niet over vrouwelijke aangelegenheden, kom dan gerust een andere keer terug.

Twee jaar geleden stopte ik met de pil. Ik had die een jaar of twaalf genomen en was pilmoe. Mijn vriend had zich laten steriliseren dus kon ik ook gemakkelijk stoppen. Ik was geen fan van al die hormonen in mijn lijf en wilde het opnieuw proberen zonder. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen de pil. Ik besef dat het ook een grote maatschappelijke invloed gehad heeft. Het feit dat mijn vriend en ik niet (te) scheef worden bekeken voor het niet willen van kinderen, was voor de uitvinding van de pil ongeveer ondenkbaar. Daar ben ik de medische vooruitgang dus zeker dankbaar voor. Ik wilde die extra hormonen gewoon niet meer in mijn lijf.

Die eerste maand zonder de pil viel goed mee. Nadien kwam ik ook best snel in een regelmaat. Het viel vrij goed te voorspellen wanneer ik opnieuw mijn regels zou hebben, wat toch niet per se evident is als alles puur natuur is. Eén nadeel werd al wel snel duidelijk: met de pil had ik veel minder last van mijn regels (je hebt dan ook geen echte menstruatie, enkel een onttrekkingsbloeding), zonder pil was de pijn weer hevig de eerste twee à drie dagen. Niets dat een pijnstiller en af en toe wat op de tanden bijten niet kunnen oplossen, maar toch. Wakker worden van de pijn vind ik geen pretje. Sommigen raadden mij aan om gewoon opnieuw met de pil te beginnen, maar dat vond ik zwak. Ik wilde zonder hormonen leven, die paar dagen per maand kon ik best aan.

En toen werd mijn regelmaat zeer onregelmatig … Twee maanden niets (ik was toch niet zwanger, dat kon toch niet?), twee maanden bijna dagelijks een bloeding. Ik deed een zwangerschapstest (negatief, oef) en boekte een afspraak bij de gynaecoloog om eens te polsen of dat eigenlijk wel normaal was. Eind december kreeg ik mijn regels (na een paar dagen niets) en de pijn viel goed mee. Maar de menstruatie bleef duren en werd na acht dagen veel heviger dan ooit. De pijn kwam samen met de hevige bloedingen terug en werd ook steeds erger. Tot ik mij op dag elf van mijn regels niet meer kon bewegen van de pijn en een afspraak maakte met de dokter. Die verwees mij door naar de gynaecoloog voor een echo en jawel, er was wel degelijk iets mis. Ik bleek namelijk een cyste te hebben op mijn eierstok. Op zich geen ramp, maar wel de oorzaak van mijn vreemde cyclussen en mijn overdreven pijn. De remedie tegen die knoest van zes (!) cm in mijn buik? Een korte sterke hormonenkuur en nadien terug gewoon aan de pil.

Die korte sterke hormonenkuur wordt ook een hormonale curettage genoemd en daardoor kon ik een gewone curettage (inclusief narcose) gelukkig vermijden. De pijn kwam in alle hevigheid terug na die korte hormonenkuur, maar daar bleef het gelukkig bij. Enkele dagen overleven met drie verschillende pijnstillers en ik was weer de oude, inclusief dagelijks pilletje.

Mijn gynaecoloog volgt mij gelukkig goed op en de cyste blijkt intussen gekrompen, oef. Ik heb nog enkele follikels, maar ze zijn maar een centimeter groot en dat is geen probleem. Ergens ben ik blij dat het zo gemakkelijk op te lossen is, anderszijds vind ik het jammer dat ik opnieuw aan de pil zit. Maar ik kan die pil nu als medicatie bekijken en niet als voorbehoedsmiddel en wij moeten geen stress (meer) hebben als ik toch eens een pilletje vergeet. En: veel minder pijn! Dat vooral.

Ben jij aan de pil of net niet? Is dat een bewuste keuze?

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

Hoera!

Over #40dagenbloggen

22 Comments

 • Samaja
  March 3, 2017 at 8:11 am

  Ik ben ook gestopt met de pil omdat ik er splijtende migraine van kreeg. En dat was met spijt in het hart, want ik vond die regelmaat en voorspelbaarheid zeer aangenaam. Bovendien willen wij ook geen kinderen momenteel en vind ik de pil op dat vlak een zegen. We zijn nu 5 maanden verder en migrainevrij. Ik was al een keer een week te laat, met zwangerschapspaniek tot gevolg. Gelukkig was ik de maand nadien weer prima op tijd. Ik weet ook niet of ik het nu zo ga houden, want ik kan nu niets meer plannen (regels op vakantie, hmm, dat is toch niet zo aangenaam) en dat irriteert me wel. Maar voorlopig blijft het nog even zo en ik moet bekennen dat ik me lichamelijk wel beter voel. Hopelijk ben jij er goed mee geholpen!

  • gerhilde
   gerhilde
   March 3, 2017 at 7:16 pm

   Veranderen van pil heb je vermoedelijk al een paar keer geprobeerd? Ik heb eigenlijk geen bijwerkingen van de pil, behalve dan dat ik met pil geen cystes heb. 🙂

 • Josefien De Bock
  March 3, 2017 at 8:21 am

  Ik neem geen pil. De reden is niet zozeer dat ik een tweede kindje wil (want daar ben ik nog niet uit) maar omdat ik semi-onvruchtbaar ben en toch niet op natuurlijke wijze zwanger kan worden (tenzij er een klein wonder gebeurt, wat natuurlijk altijd kan).
  Ik heb PCOS, wat betekent dat ik geen spontane eisprong kan hebben en dus ook nooit mijn maandstonden heb.
  Ik vind het dus behoorlijk overbodig om een pil te nemen, want ik vind net als jij al die hormonen in mijn lijf niet zo leuk…
  Na mijn miskraam vorig jaar moest ik van de gynaecoloog tot 2 maal toe een hormonale curettage doen en dat vond ik de hel. Ik voelde me barslecht, ik was slecht gezind, had barstende hoofdpijn, ik was gewoon niet in mijn normale doen… Helaas heb ik ook wel 2 operationele curettages moeten ondergaan omdat de hormonen op niks uitgedraaid waren. Om maar te zeggen: al die hormonen, dat is niet altijd goed voor je lichaam 😉
  Ik zou het liefst van al nooit meer de pil nemen, ik vind het makkelijk zo. Een groot voordeel van mijn fertiliteitsprobleem, ik bekijk het van de positieve kant 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   March 3, 2017 at 7:29 pm

   Ik had gelukkig niet veel last van die hormonale curettage. Voor mij was het net positief, omdat mijn overdreven bloeding en pijn snel stopten. Ik was wel blij dat ik geen operationele curettage moest ondergaan. Ik las het een paar weken/maanden geleden al op je blog dat je stevig had afgezien. Chique dat je het positief bekijkt. Geniet van je skivakantie!
   gerhilde recently posted…Met of zonder de pil?My Profile

 • geertruurzaam
  March 3, 2017 at 8:47 am

  Jeetje, wat heftig zeg!
  Ik slik al zeker 10 jaar de pil niet meer, heb ze daarvoor ongeveer 4 jaar genomen. Heb de afgelopen jaren 4 kinderen gekregen, waarvan 2 als verrassing 🙂 We gebruikten altijd een condoom, maar zijn blijkbaar ultra vruchtbaar! Nu staat er een sterilisatie op de planning… Het gezin in groot genoeg, maar toch voelt het opeens zo definitief. Nog even moed verzamelen dus!
  En voor jou alle goeds!

  • gerhilde
   gerhilde
   March 3, 2017 at 7:34 pm

   Dat is definitief, ja, maar ook heel gemakkelijk. Ik was bang van een verrassing, omdat ik geen kinderen wil en die sterilisatie bracht toch vooral rust in mijn hoofd. 🙂

 • Sofie
  March 3, 2017 at 11:06 am

  Interessant. Wat stom dat je terug aan de pil moest omdat het anders zo fout liep. Aan de andere kant “gelukkig” dat het nu zo opgelost is geraakt. Ik neem al 12 jaar de pil en ik zou eigenlijk heel graag stoppen. Maar vanwege mijn gezondheid zijn onverwachte zwangerschappen geen goed idee. Ik ben ook wel een beetje nerveus wat het met me zou doen om ineens te stoppen na al die jaren… Ik heb met de pil ook al veel last van mijn regels, wat gaat het dan zijn zonder?
  Sofie recently posted…De leukste momenten van februari 2017My Profile

  • gerhilde
   gerhilde
   March 3, 2017 at 7:36 pm

   Inderdaad, het is eigenlijk een gemakkelijke oplossing. En intussen zie ik er de voordelen ook wel van in eigenlijk, omdat ik weet dat mijn mensturatiepijn afneemt als ik de pil gebruik.

 • fieke
  March 3, 2017 at 12:01 pm

  Phew… Niet leuk als je hormonen moet slikken, als je dat eigenlijk niet wil.
  Ik ben ook gestopt met de pil om zwanger te worden, en wil ook geen nieuwe reeks meer terug. Momenteel nog geen sprake van een cyclus, omdat ik nog borstvoeding geef. Ik kijk niet uit naar wanneer ik weer mijn regels zal hebben, want de laatste maanden voor mijn zwangerschap waren die ook vrij hevig (veel heviger dan toen ik de pil nog nam).

 • Goofball
  March 3, 2017 at 12:24 pm

  wow, gelukkig dat je het wel op tijd gedetecteerd hebt! Niet tof.

  Zelf neem ik al paar jaar niet de pil omdat we al een tijdje probeerden zwanger worden en dat niet direct lukte. Sindsdien ben ik dus wel al 2 keer zwanger geweest en geef ik telkens zo lang mogelijk borstvoeding.

  Geen idee wat ik ga doen eens ik stop met borstvoeding en eens we er ook zeker uit zijn dat er geen derde kindje meer moet komen. Enerzijds is de pil gemakkelijk maar anderzijds ook een last….

 • Greet
  March 3, 2017 at 2:43 pm

  Ik ben een paar jaar geleden gestopt omdat ik net als jij geen liefhebber meer ben van extra hormonen. Mijn huisartse raadde me dat ook aan omdat de pil na een bepaalde leeftijd bepaalde gezondheidsrisico’s kan meebrengen, iets wat de gynaecoloog dan weer sterk relativeerde. Als er een goede reden zou zijn om ze opnieuw te nemen, zoals in jouw geval, zou ik het zeker doen. Maar eigenlijk heb ik niet veel last van mijn menstruatie, die is iets onregelmatiger dan met pil maar verder valt het goed mee. Ik hoop in elk geval dat de problemen voor jou hiermee van de baan zijn.

 • Sofie
  March 3, 2017 at 3:54 pm

  Ohjee! Ik ben 1,5 jaar geleden gestopt met de pil omdat ik geen hormonen in mijn lijf wil en ik ben nu toch single. Ik had toen ik de pil nam ook een cyste van 5 cm. Maar dat komt misschien omdat ik de pil te vaak vergat te nemen. Ik ben nu opnieuw regelmatig maar mijn cyclus duurt 21 dagen ipv 28 dagen vroeger 🙁

 • Sabine
  March 3, 2017 at 7:11 pm

  Ik ben zo’n 5 jaar geleden na 10 jaar gestopt met de pil. Ik wilde geen hormonen meer, voelde me niet meer mezelf, was neerslachtig en afgevlakt wat emoties betreft en ik wilde de kans op borstkanker niet verhogen. Ik heb nu helaas wel veel heftigere menstruaties en kan niets meer reguleren, maar terug aan de pil wil ik echt niet. Tenminste ben ik wel heel regelmatig ongesteld.
  Sabine recently posted…Terugblik op februari 2017: roadtrips, bubble tea, het begin van een eigen bedrijfje en meer!My Profile

 • Lies
  March 3, 2017 at 8:13 pm

  Ik neem sinds een jaar ook geen pil meer (en heb ze daarvoor ook jaaaaren genomen), maar ben nu overgestapt naar de Nuvaring. Nog steeds niet hormonenvrij dus, maar het is zo makkelijk om een regelmatige cyclus en maar lichte regels te hebben. De gemakzucht wint hier dus.

 • ilona
  March 4, 2017 at 12:33 pm

  Ik ben ondertussen bijna 2 jaar gestopt met de pil en heb een koper spiraal. Dus ook geen hormonen meer en weer normale menstruatie. Die zwaardere menstruatie was wel weer wennen(krampen, veelmeer bloedverlies, meer dagen,…) . Maar nu ben ik het al weer terug gewoon. Gelukkig komt de menstruatie redelijk regelmatig.
  Met een koperspiraal moet je jaarlijks op onderzoek bij de gynaecoloog en die maakt dan steeds een echo. Vorige keer zag hij wel een kleine cyste maar hij zei dat die ook van zichzelf kan verdwijnen. Zolang ik geen problemen heb moest ik er niets aan doen. Hoop dat er dan ook niets komt als ik je verhaal zo lees.

  • gerhilde
   gerhilde
   March 4, 2017 at 7:02 pm

   Veel vrouwen hebben een of meerdere cystes zonder dat ze er iets van merken, hoor. Tot twee centimeter is er normaal ook geen probleem, zei mijn gynaecoloog de laatste keer.

 • Kathleen
  March 4, 2017 at 9:03 pm

  Ola pola! Zo’n cyste van zes centimeter, dat moet wel serieus verschieten zijn. Ik heb altijd wel geluk gehad met mijn regels (zowel met de pil als pilloos). Mijn cyclus, daar kan je de klok mee gelijk zetten. Volle maan. Bam. Kathleen heeft haar vodden. Handig wel. Ik moet er nooit een kalender of app bijnemen. Ik moet gewoon naar de maan kijken. 😀 Qua pijn valt het op zich allemaal wel mee, tenzij ik door een lange, stresserende en vermoeiende periode ga. Dan begint het lijf soms een beetje gek te doen, maar ik vermoed dat dat niets te maken heeft met mijn cyclus of hormonen. Dat is gewoon… een foutje van de natuur, vrees ik. Als je de pil inderdaad bekijkt als medicatie, dan denk ik dat het in deze situatie best wel ok is.
  Kathleen recently posted…Over Michelangelo, Patreon en creativiteitMy Profile

 • Lottes Anekdotes
  March 4, 2017 at 11:41 pm

  Amai, zo verschietachtig dat er een cyste bleek te zitten. Goed dat je uiteindelijk toch naar de dokter bent gestapt.
  Lottes Anekdotes recently posted…Hoe het ondertussen gaat met het verhuizen…My Profile

 • Lien
  March 5, 2017 at 8:35 pm

  Amai, dat wist ik niet. Bedankt voor het delen want als je ooit zoiets hebt gehoord/gelezen ben je toch meer erop bedacht dat zoiets je zelf kan overkomen he.
  Ik neem sinds een jaar geen pil meer (man is gesteriliseerd), ook om van de hormonen af te zijn, maar soms mis ik mijn pil wel een beetje. Ik nam ze altijd zo’n zes maanden achtereen door en nu heb ik telkens onhandig veel bloedverlies zoals vóór ik aan de pil ging, maar vooral last van mijn emoties in de dagen voor mijn regels eraan komen. Dat zal toch niet meer mogen verergeren anders overweeg ik terug aan de pil te gaan, ‘k ben verdorie een kleine week per maand mezelf niet erdoor, pfff.

 • Joyce rdt
  March 6, 2017 at 3:50 pm

  Jee, dat is een flinke zeg!
  Ik ben zelf al jaren aan de pil, toevallig ben ik er wel over aan het denken om wat anders te proberen, maar heb me er niet voldoende in verdiept. Liefs.x

 • liese
  March 6, 2017 at 6:41 pm

  ik neem sinds vorige maand de pil niet meer (na 15 jaar) ook omdat mijn lief zich liet steriliseren. Als ik de reacties hier lees krijg ik al schrik voor mijn eerste menstruatie 😀

 • Le petit requin
  March 23, 2017 at 12:41 pm

  Amai! Blij voor jou dat het ondertussen voorbij is en je weer pijnvrij bent, want het klinkt wel heel stevig. Jammer wel dat je de pil weer moet nemen, maar anderzijds: als het nodig is, is het zo he. Zelf neem ik ook al jaren de pil (op een korte onderbreking tussen twee relaties na) en zolang we niet weten of we kinderen willen of niet, vind ik het ook de makkelijkste oplossing. Eens we dat weten (en die evt. kinderen er gekomen zijn), zou ik ook liever hebben dat mijn vriend zich laat steriliseren en ik kan stoppen. Al blijft het dubbel he, die berichten over de pil: enerzijds verhogen ze de kans op borstkanker, anderzijds verlagen ze dan weer de kans op baarmoederkanker…

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram