Eind augustus werd hier een cadeautje afgeleverd, van een anonieme gever. Omdat ik niet wist wie mij De verborgen impact van Babette Porcelijn had gegeven, vroeg ik raad op Instagram en Facebook. De gulle gever maakte zichzelf al snel bekend (en had gedacht dat de afzender wel op de factuur zou staan), maar uit die rondvraag bleek al snel dat andere vrienden het boek ook al voor mij hadden gekocht. Late verjaardagscadeaus zijn altijd fijn (zo lijkt je verjaardag langer te duren) en een dubbel verjaardagscadeau vond ik vooral grappig. Altijd fijn als mensen je cadeauwensen volgen (en er staan echt genoeg tips op mijn lijstje met cadeautips, hoor), maar twee exemplaren voor mezelf zijn een beetje overbodig natuurlijk. Daarom volgt er achteraan deze blogpost nog een verrassing! Al verwacht ik dat die verrassing na deze aankondiging geen grote verrassing meer zal zijn …
Ik begon het boek te lezen na een roman voor de leesclub en was meteen gefascineerd door het boek. Uit de klimaattest van De Standaard bleek al dat ik veel inspanningen wil doen, maar dat mijn kennis over de klimaatverandering gemiddeld is. Dat wist ik zelf ook al, maar ik kreeg het even zwart op wit en wilde er graag iets aan veranderen. Ik vermoedde dat dit boek mij wel zou helpen om mijn kennis op te krikken en dat deed het boek effectief.
Het boek zit werkelijk boordevol onderzoeken, maar Babette weet die gelukkig op een begrijpbare manier uit te leggen. Ze doet dat vaak in ‘achterkant-bierviltje-stijl’ (zoals ze zelf zegt) en dat werkt goed. Ze neemt ook kleine(re) cases en legt die bondig uit. Zo gaat het uiteraard over grotere thema’s zoals vliegen, vlees eten en kleding, maar legt ze ook de case verse versus houdbare tomatensaus uit. Zo merk je ook dat alles voor- en nadelen heeft. Er zit dus heel veel informatie in dit boek, maar het wordt eigenlijk nooit te veel. Doordat ze het boek logisch heeft ingedeeld, is het ook een handig naslagwerk. Als ik ergens volgend jaar twijfel over welke tomatensaus ik best neem, kan ik dat dus gemakkelijk even opzoeken.
Babette legt duidelijk uit waar er allemaal verborgen impact is (en geloof me, verborgen impact komt helaas erg vaak voor), wat de gevolgen zijn en hoe we het kunnen oplossen. Ze gebruikt ook vaak grafieken om alles bevattelijk te maken en dat werkt erg goed. De lay-out is mooi en dat vind ik een niet te onderschatten pluspunt. Er wordt gewerkt met de kleuren van de cover en hoewel ik niet per se fan ben van roze, vind ik de lay-out erg geslaagd.
Op de dag van de duurzaamheid zag ik bij Iris echter dat er een nieuwe versie van het boek beschikbaar is. Ik nam contact op met Babette en effectief, het is een herwerkte versie. Babette voegde onder andere een extra stuk over plastic vervuiling toe en extra info over de impact van elektronica en data. Ik mocht het nieuwe boek inkijken en dat is zeker ook de moeite!
Het enige stukje kritiek dat ik had voor het boek is eigenlijk ook vrij goed opgelost in de nieuwe versie. Veel mensen zien het waarschijnlijk niet, maar door mijn talige achtergrond, ergerde ik mij toch af en toe. Er werden redactionele keuzes gemaakt waar ik mij niet helemaal in kan vinden (interpunctie bij opsommingen, geen spatie voor een percentteken …), maar ze zijn wel consequent doorgevoerd dus daar kan ik dan op zich nog mee leven. Die keuzes zijn ook overgenomen in de nieuwe editie dus misschien is dat Nederlands redactiewerk ten opzichte van Belgisch redactiewerk, geen idee. De meeste mensen hebben er ook geen last van natuurlijk, maar ik ontwikkelde er nu eenmaal een extra zintuig voor.
In het boek stonden ook wat foutjes en ik zie dat die in de nieuwe versie verdwenen zijn. Bij die nieuwe versie zou ik mij dus al iets minder ergeren, maar ik zeg het: de meeste mensen zien dat zelfs niet, dat is gewoon mijn beroepsmisvorming.
Ik zou het boek zeker aanraden aan iedereen en de nieuwe versie misschien nog meer dan de vorige, vooral vanwege de volledigheid. Enkel het nieuwe boek is dan ook nog te verkrijgen, behalve hier! Omdat ik twee boeken heb, geef ik graag één exemplaar weg. Sorry, het is een oude versie, maar ze is daarom niet minder interessant en als je geen extra zintuig hebt voor kleine taalfoutjes (er staan echt geen flagrante fouten in) leest het echt erg vlot.
Hoe kan je winnen?
Door onder deze blogpost een tip te geven om duurzamer te leven. Dat mag een grote of een kleine tip zijn, we kunnen maar van elkaar leren! Op Facebook en Instagram kan je trouwens een extra kans te maken door ook daar tips te geven, liefst andere. 🙂 De wedstrijd loopt tot zondagavond 5 november, nadien maak ik de winnaar bekend op Facebook.
Dus: heb jij een tip om groener te leven?
Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.
Een gouden tip heb ik helaas niet, wij doen hier vooral aan: weekmenu’en, met de trein naar het werk, voor korte verplaatsingen de fiets, minstens 2x per week vegetarisch eten en proberen niet te veel onnodige spullen in te slaan. Ik zou graag ook voor duurzamere mode kiezen, maar voor iemand met maat 46 blijkt dat helaas niet zo simpel te vinden. Zelf maken dan maar (in beperkte mate), maar soms is het toch fijn als je ergens kan passen vooraleer er centen aan uit te geven.. Het boek zou hier dus keiwelkom zijn om nog meer tips te krijgen!!
Een gouden tip bestaat ook niet, denk ik. Ik ben ook voller en duurzame kleding is niet altijd evident, maar het lukt wel voor verschillende stuks, hoor. Zoek op mijn blog maar eens op Fair Wear Friday, dat geeft je al een mooie start. Veel online, inderdaad, maar na je eerste bestelling weet je meteen hoe de maten zijn en of het dus iets voor jou is of niet. 🙂
Dit lijkt mij een leuk boek met een leuke winactie 🙂 Ik probeer steeds meer herbruikbare spullen te gebruiken: bijenwasdoeken of lunchskins ipv aluminiumfolie, wasbare wattenschijfjes ipv gewone watten.
Een originele ecologische tip heb ik niet, maar deze wil ik nog wel eens delen: zo vaak mogelijk de fiets nemen in plaats van de auto. Goed voor het milieu, voor je gezondheid, en ik ben er ook van overtuigd dat elke stad, elk dorp zoveel aangenamer zou zijn als er wat minder auto’s zouden in rondrijden.
Het internet afleggen als je slaapt en niet thuis bent. Een groene tip die heel eenvoudig is en waar veel mensen niet bij stilstaan dat het bakje constant elektriciteit gebruikt terwijl het niet gebruikt wordt.
Ik ben opgegroeid met een papa die op zijn manier enorm bezig is met ecologisch leven (moestuin, kippen, composteren, fermenteren, overal met de fiets naartoe, nog nooit in zijn leven een vliegtuig genomen… een kachel die op de centrale verwarming aangesloten is en 2 soorten zonnepanelen.. you name it, het is thuis aanwezig) en één van de dingen die ik ook in mijn stadshuisje meeneem is het volgende kleine ding: als je wacht op warm water om te douchen, er even een emmer onderzetten om het koude water op te vangen. Dat water kan je dan gebruiken om het toilet mee door te spoelen, planten water te geven…. En het is iets dat iedereen kan doen!
Hier zijn al veel tips gegeven, maar nog enkele waar ik aan denk: ik neem altijd mijn eigen stoffen zakje mee (ook als ik niet van plan ben om iets te kopen, want het komt vaker van pas dan verwacht), ‘s avonds een kamerjas dragen of onder een dekentje lezen ipv de verwarming hoger te zetten; als ik iets nieuws wil kopen: eerst bedenken of ik het ergens tweedehands kan vinden (en of ik het écht nodig heb…), papier dat aan 1 kant nog onbeschreven is (of oude enveloppen) gebruiken voor to-do lijstjes of boodschappenlijstjes; bij het boodschappen doen kiezen voor de optie met de minste verpakking (of ‘beste’ verpakking, bvb voorkeur geven aan papier ipv niet recycleerbaar plastic); wat betreft kleding: minder kopen, herstellen, capsule wardrobe samenstellen om meer te waarderen wat ik heb. Sowieso in het algemeen: ‘blij en dankbaar zijn met wat je hebt’ (en daarom minder consumeren) is denk ik mijn lievelingsmotto/tip, niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je welzijn.
Goh, ‘k ben te laat voor de wedstrijd en ik moet tot mijn schande toegeven dat ik niet al teveel bewust bezig ben met ecologie. Maar ik ben wel trots dat we geen water meer kopen in de winkel maar overgeschakeld zijn op kraantjes water (met een brita filter en een soda stream om zelf spuitwater te maken). Dat blijkt ons pmd afval met de helft gereduceerd te hebben.
Terecht trots! De prijs is nog niet verloot dus je mag nog meedoen. 🙂
Te laat om deel te nemen, maar ik zet dit boek sowieso op mijn leeslijstje. Bedankt voor de tip!
Ai, ik ben ook zo iemand die zich aan van die voor anderen pietluttige details kan ergeren in boeken! ‘t Moet juist zijn hé, waarom zijn er anders regels 🙂 Ik ben wel keibenieuwd naar de inhoud, dus zodra ik tijd heb – de bibboeken moeten eerst uit – duik ik erin! Nogmaals heel erg bedankt 🙂 🙂