Fair Wear Friday #21: Veja Sneakers

Fair Wear Friday #21: Veja Sneakers


Een paar maanden geleden dacht ik een geweldig idee te hebben, namelijk om te schrijven over duurzame merken die ze bij Zalando verkopen. Want veel mensen shoppen bij Zalando (bij mij was het lang geleden, maar kom) en even in de kijker zetten welke goede merken ze daar hebben, leek mij dus een schitterend idee. Ik kwam helaas van een kale reis thuis … De merken die ik in het zoekbalkje typte, konden niet gevonden worden. Ik zocht in de merkenlijst en ik vond … één merk, ocharme één fair en eco merk. Welk merk dat is, geeft de titel van deze blogpost al weg.

Een rondje Ecosia gaf mij de zekerheid dat er ooit wel bewuste merken verkocht werden bij Zalando, in 2013 al (het jaar van de ramp in Rana Plaza die veel in beweging heeft gezet). Vermoedelijk was de interesse te laag, want intussen worden Kuyichi en People Tree er al niet meer verkocht, helaas.

Eerder deze week zag ik een interessant artikel verschijnen over de plannen die Zalando maakt: ze slaan de handen in elkaar met Fashion for Good en samen hebben ze ‘als doel duurzame innovatie in de mode-industrie versneld uit te rollen’. Hoera! Ik besloot een nieuw rondje Ecosia te doen en misschien zocht ik een aantal maanden geleden niet zo goed, want intussen vond ik wel enkele betere merken op Zalando. Naast Veja zullen Monkee Genes en Nudie Jeans nog de bekendste zijn, vermoed ik. Het linkje naar ecokleding werkt ook nog, al kom je wel op de Nederlandse Zalando terecht en vind ik een gelijkaardige pagina niet meteen op zalando.be (al kan dat dus blijkbaar aan mijn beperkte zoekskills liggen … of aan mijn trage laptop).

Ik juich elke stap in een betere richting toe, al besef ik maar al te goed dat er vooral erg veel fast fashion verkocht wordt op Zalando. Dat je er al een paar goede merken kan kopen, vind ik al wel een mooie stap in de goede richting.

Veja sneakers

Enfin, toen ik ervan overtuigd was dat de oranje driehoek maar één goed merk verkocht, wilde ik dan wel iets van dat merk kopen, om ook een beetje de boodschap te geven aan hen dat ik graag bewust shop. Ik wilde ook al langer Veja‘s, dat geef ik grif toe. Ik moest toch ooit eens toegeven aan de sneakertrend en dan doe ik dat liever met een duurzaam merk.

Ik kocht deze sneakers en tot nu toe ben ik er heel tevreden over. Al moet ik wel toegeven: ik heb ze nog niet zo lang. Tijdens de tour over duurzame kleding vertelde iemand dat ze al twee paar Veja’s had gehad, maar dat die beide na één seizoen kapot waren gegaan. Iemand anders zei ‘dat Veja’s de nieuwe Adidassen zijn, alle tieners lopen ermee rond’ en haar moeder zij dat haar andere dochter Veja’s had, maar dat haar dochter niet wist dat dat een duurzaam merk was en dat ze dat jammer vond. Ik vind dat persoonlijk niet per se jammer, want ik vind het net goed dat bewuste merken ook populair kunnen worden en dat ze niet per se een geitenwollensokkenimago moeten hebben. Denk aan Ben& Jerry’s: zij gebruiken fair trade ingrediënten. Mensen die bewust consumeren, zullen dat logo al gezien hebben, anderen kopen het omdat ze het lekker vinden … Op de schoendoos van Veja staat trouwens duidelijk waar ze voor staan en er zit ook een boekje in met meer uitleg over het merk: katoen en rubber zijn fair trade, ze gebruiken gerecycleerde plastic flessen, zijn gemaakt in Brazilië met respect voor de arbeider … Ook hier denk ik dat iemand die een beetje bewust consumeert wel snel beseft dat Veja er werk van maakt.

Ken jij Veja al? Koop jij bij Zalando?

De linken naar Zalando zijn affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Save

Tags:
gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

5 Comments

 • amke
  January 12, 2018 at 11:33 am

  Leuk, het beloofde artikel over je zoektocht in fair fashion! Ik kende Veja al wel (nooit gedragen overigens), maar was me er niet bewust van dat ze duurzaam bezig waren. Overigens vind ik dat – net als jij – geen bezwaar: liever dat veel mensen ze kopen omdat ze mooi zijn, dan dat het relatief kleine groepje dat er zo bewust mee bezig is ze kopen omdat ze groen zijn!

 • Le petit requin
  January 13, 2018 at 12:28 am

  Jaren geleden, toen ik nog geen idee had van fair en fast fashion, heb ik spullen bij Zalando gekocht, maar sinds ik er geïnteresseerd in geraakt ben, heb ik het niet eens meer overwogen. Ik wist dus niet eens dat er toch enkele faire merken verkocht werden. Heb er een dubbel gevoel bij, omdat Zalando zo symbool staat voor fast fashion en een fair merk als Veja daar in mijn hoofd niet bijpast; tegelijk: als mensen dan toch “fast” willen kopen, dan is het sowieso 1000x beter dat het faire merken zijn.
  Benieuwd naar je ervaringen met je sneakers binnen een jaar, want ik heb ze ook al overwogen, maar koos uiteindelijk voor Ethletic. Maar misschien is mijn volgende paar wel eentje van hen 🙂

  • gerhilde
   gerhilde
   January 13, 2018 at 7:39 am

   Ja, het voelt zo dubbel, he. Ik ben vooral blij met elke stap in de goede richting. Al hebben ze in het verleden blijkbaar al extra stappen gezet, maar het toen teruggeschroefd ook. Ethletic vind ik alvast een schitterende merknaam!

 • Silke
  January 13, 2018 at 9:02 am

  Ik heb ook een paar VEJA’s, van bij Super Good 🙂

 • Leen
  February 5, 2018 at 11:33 am

  Veja’s staan bovenaan mijn schoenenwishlist, enfin het is een korte lijst want het zijn de enige schoenen die ik dit jaar zou willen kopen, eens mijn Adidas versleten zijn. En het kan zijn omdat ik erop let maar ik zie ze precies veel verschijnen in het straatbeeld! Dus hoera! Wat mij wel opviel, was dat ze op rank a brand maar een D krijgen, al lijkt dat meer met transparantie te maken hebben. Ik ben al blij dat er toegankelijke sneakers bestaan met gerecycleerde of duurzame grondstoffen, want het is soms lang zoeken.

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram