Een paar maanden geleden dacht ik een geweldig idee te hebben, namelijk om te schrijven over duurzame merken die ze bij Zalando verkopen. Want veel mensen shoppen bij Zalando (bij mij was het lang geleden, maar kom) en even in de kijker zetten welke goede merken ze daar hebben, leek mij dus een schitterend idee. Ik kwam helaas van een kale reis thuis … De merken die ik in het zoekbalkje typte, konden niet gevonden worden. Ik zocht in de merkenlijst en ik vond … één merk, ocharme één fair en eco merk. Welk merk dat is, geeft de titel van deze blogpost al weg.

Een rondje Ecosia gaf mij de zekerheid dat er ooit wel bewuste merken verkocht werden bij Zalando, in 2013 al (het jaar van de ramp in Rana Plaza die veel in beweging heeft gezet). Vermoedelijk was de interesse te laag, want intussen worden Kuyichi en People Tree er al niet meer verkocht, helaas.

Eerder deze week zag ik een interessant artikel verschijnen over de plannen die Zalando maakt: ze slaan de handen in elkaar met Fashion for Good en samen hebben ze ‘als doel duurzame innovatie in de mode-industrie versneld uit te rollen’. Hoera! Ik besloot een nieuw rondje Ecosia te doen en misschien zocht ik een aantal maanden geleden niet zo goed, want intussen vond ik wel enkele betere merken op Zalando. Naast Veja zullen Monkee Genes en Nudie Jeans nog de bekendste zijn, vermoed ik. Het linkje naar ecokleding werkt ook nog, al kom je wel op de Nederlandse Zalando terecht en vind ik een gelijkaardige pagina niet meteen op zalando.be (al kan dat dus blijkbaar aan mijn beperkte zoekskills liggen … of aan mijn trage laptop).

Ik juich elke stap in een betere richting toe, al besef ik maar al te goed dat er vooral erg veel fast fashion verkocht wordt op Zalando. Dat je er al een paar goede merken kan kopen, vind ik al wel een mooie stap in de goede richting.

Veja sneakers

Enfin, toen ik ervan overtuigd was dat de oranje driehoek maar één goed merk verkocht, wilde ik dan wel iets van dat merk kopen, om ook een beetje de boodschap te geven aan hen dat ik graag bewust shop. Ik wilde ook al langer Veja‘s, dat geef ik grif toe. Ik moest toch ooit eens toegeven aan de sneakertrend en dan doe ik dat liever met een duurzaam merk.

Ik kocht deze sneakers en tot nu toe ben ik er heel tevreden over. Al moet ik wel toegeven: ik heb ze nog niet zo lang. Tijdens de tour over duurzame kleding vertelde iemand dat ze al twee paar Veja’s had gehad, maar dat die beide na één seizoen kapot waren gegaan. Iemand anders zei ‘dat Veja’s de nieuwe Adidassen zijn, alle tieners lopen ermee rond’ en haar moeder zij dat haar andere dochter Veja’s had, maar dat haar dochter niet wist dat dat een duurzaam merk was en dat ze dat jammer vond. Ik vind dat persoonlijk niet per se jammer, want ik vind het net goed dat bewuste merken ook populair kunnen worden en dat ze niet per se een geitenwollensokkenimago moeten hebben. Denk aan Ben& Jerry’s: zij gebruiken fair trade ingrediënten. Mensen die bewust consumeren, zullen dat logo al gezien hebben, anderen kopen het omdat ze het lekker vinden … Op de schoendoos van Veja staat trouwens duidelijk waar ze voor staan en er zit ook een boekje in met meer uitleg over het merk: katoen en rubber zijn fair trade, ze gebruiken gerecycleerde plastic flessen, zijn gemaakt in Brazilië met respect voor de arbeider … Ook hier denk ik dat iemand die een beetje bewust consumeert wel snel beseft dat Veja er werk van maakt.

Ken jij Veja al? Koop jij bij Zalando?

De linken naar Zalando zijn affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!