Na de eerste en de tweede editie, mag ik vanavond al voor de derde keer mijn selectie voorstellen op de leesclub! Op elke bijeenkomst van de boekenclub stelt iemand vijf boeken voor en dan stemmen we over welk boek we enkele maanden later gaan lezen. Na twee keer voorstellen, was mijn inspiratie zowat op. Gelukkig was daar Kathleen met haar nieuwe leeschallenge! Eén van de puntjes is om een boek te lezen ‘een boek dat op de Rory Gilmore boekenlijst staat’. Die lijst is best lang (339 boeken) en gaf mij dus een thema dat toch niet te afgebakend was. Ik selecteerde veertien boeken die mij interesseerden en ging naar de bib. Veel boeken zijn uiteraard Engelstalig dus daar begon ik mijn zoektocht. Ik vond er drie boeken en ook nog een vertaling. Het vijfde boek werd een boek dat ik al gelezen heb (in het vijfde middelbaar), maar wel graag opnieuw wil lezen.

Catch-22 van Joseph Heller

Catch-22 Joseph Heller

Tegen de achtergrond van de toenemende Amerikaanse Vietnam-betrokkenheid geschreven absurde roman over de anti-held Yossarian. Deze is gestationeerd op een Italiaans eiland en – net als de auteur – bommenrichter bij de luchtmacht in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Hij is omgeven door volkomen verknipte figuren, stereotypen van de in ieder leger voorkomende baantjesjagers, idealisten, hardliners, angsthazen … Zwarte humor en kolder, komische satire, realisme en onthullende, tegendraadse karaktertekening zijn de hoofdingredienten van deze lijvige roman die de lezer steeds weer op het verkeerde been zet. Elke logica ontbreekt; alles wordt onderuit gehaald in deze tekening van de waanzin van de oorlog. Daardoor leest het verhaal niet eenvoudig en vergt het enige inspanning. Het boek was het debuut en het grootste succes van de Amerikaanse auteur (1923-1999); het is een klassieke maatschappij-kritische (oorlogs)roman, succesvol verfilmd.

Middlesex van Jeffrey Eugenides

Middlesex Eugenides

Middlesex vertelt het verhaal van Calliope Helen Stephanides, die er op haar veertiende achter komt dat zij biologisch zowel man als vrouw is. Wanneer zij verstrikt raakt in het medische circus dat ontstaat door de uniciteit van haar afwijking, slaat ze op de vlucht om zelf haar gender te ontdekken.
Door de rijke en dramatische geschiedenis van de familie Stephanides te vertellen, legt Cal de oorsprong van haar/zijn ‘biologische excentriciteit’ bloot. Als een zijden draad van de rupsen van haar grootmoeder Desdemona begint het verhaal in een Grieks dorpje nabij Smyrna in 1922 en ontspint het zich naar het Detroit van de jaren dertig, naar de desintegratie van de stad en de rassenrellen in de jaren zestig en de gevolgen van het Vietnam tijdperk. In deze pageturner van epische omvang weeft Eugenides de verhalen van een Griekse familie en Amerika ineen tot een geheel originele roman.

Emma van Jane Austen

Emma Jane Austen

Emma Woodhouse is de verwende jongste dochter van een rijke, bezorgde vader, met wie ze aan het begin van de 19de eeuw na het huwelijk van haar zuster alleen woont. Als haar geliefde gouvernante, die de plaats van haar moeder innam, ook is getrouwd, voelt zij zich alleen en gaat, gewend als zij is haar zin te krijgen, allerlei plannen bedenken o.a. om haar jonge protegé Harriet Smith aan een geschikte partner te koppelen. Door grote beoordelingsfouten leidt dit tot pijnlijke complicaties voor veel betrokkenen. Maar Emma leert er veel van en komt tot zelfinzicht. Waarna de enige man die aan haar gewaagd is om haar hand vraagt. Een van de beste romans van een van de belangrijkste Engelse romanschrijfsters (1775-1817), die door verfilmingen en televisiebewerkingen extra in de belangstelling staat. De rake, ironische manier waarop ze over relaties tussen mensen uit de gegoede middenklasse schrijft, heeft nog steeds grote zeggingskracht.

De vanger in het graan (The Catcher in the Rye) van J.D. Salinger

De vanger in het graan Salinger

De verteller van deze onsterfelijke coming of age-roman is Holden Caulfield, die model stond voor talloze verhalen waarin adolescenten worstelen met thema’s als vervreemding van de wereld van volwassenen en het verlies van onschuld. Geen van de schrijvers die Salinger probeerden te imiteren konden echter in zijn schaduw staan. Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd, maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt. De vanger in het graan hoort tot de romans die je gelezen moet hebben, niet in de minste plaats vanwege de zowel dwarse als vertederende humor waarmee Salinger het verhaal heeft geschreven.

Het proces van Franz Kafka

Het proces Franz Kafka

Op een morgen wordt Josef K. ‘zonder dat hij iets kwaads had gedaan’ gearresteerd. Dat is het begin van een vreemde, ellendige procesgang waar zelfs een gedisciplineerd en evenwichtig procuratiehouder als Josef K. aan ten onder moet gaan. K. wordt ondergedompeld in een vreemde wereld: armoedige griffieburelen in afgelegen buitenwijken, grote, onverlichte ruimten waarin plotseling advocaten, rechters van instructie, aalmoezeniers en hoeren opduiken, brutale ranselaars in gewelven, in keurige bewoordingen gevatte chicanes: het is de wereld van Kafka bij uitstek die hij in dit boek heeft vastgelegd en die zelfs buiten zijn boeken om zijn naam is gaan dragen.

Het boek dat het uiteindelijk gehaald heeft, maak ik binnenkort bekend op mijn Facebookpagina en Instagrampagina. Welk boek zou jij kiezen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!